Σελίδες

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Ανοίγουν κερκόπορτα για αυθαιρεσίες στον αιγιαλό

Με έντονο σκεπτικισμό και κριτική υποδέχονται γνώστες του καθεστώτος που ρυθμίζει τον αιγιαλό και την παραλία τις εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών για νέο νομοσχέδιο που θα επαναρρυθμίζει την προστασία αυτών των δυο πολύτιμων δημόσιων αγαθών. Η χαλάρωση του σχετικού καθεστώτος, όπως έχει εξαγγείλει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, το μόνο που θα επιτρέψει, όπως σημειώνουν, είναι να ανοίξει την όρεξη πολλών και επιτήδειων για νέες και μεγαλύτερες αυθαιρεσίες, ενώ θα δώσει και ένα πρώτης τάξεως ρουσφετολογικό και προεκλογικό δωράκι σε όσους διαθέτουν γη που εφάπτεται της παραλίας και του αιγιαλού.

Ειδικότερα, τα σημεία της κριτικής προς τους σχεδιασμούς του ΥΠΟΙΚ, οι οποίοι βέβαια θα αποκαλυφθούν πλήρως με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση του αιγιαλού και της παραλίας, είναι τα εξής:

-Η εμπειρία έχει δείξει ότι οποιαδήποτε χαλάρωση του καθεστώτος προστασίας του αιγιαλού και της παραλίας ανοίγει την όρεξη των επιτήδειων για περισσότερες και μεγαλύτερες αυθαιρεσίες.

-Αποδεδειγμένα δεν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός προστασίας του αιγιαλού και της παραλίας, και έτσι βρίσκεται στον αέρα το επιχείρημα της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ ότι εφόσον το καθεστώς χαλαρώσει θα μπορέσει να αστυνομευθεί πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά.

-Με την παροχή της δυνατότητας αξιοποίησης του αιγιαλού για νέες δραστηριότητες που μέχρι σήμερα δεν επιτρέπονταν, θα ανοίξει ουσιαστικά η κερκόπορτα για αυθαιρεσίες και νομότυπες καταλήψεις του αιγιαλού που θα λειτουργήσουν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της χρήσης του συγκεκριμένου αγαθού από την κοινωνία.

-Με την παροχή της δυνατότητας πραγματοποίησης νέων δραστηριοτήτων δίνεται ένα πρώτης τάξεως δώρο προεκλογικής, πελατειακής και ρουσφετολογικής διάστασης σε οικοπεδούχους που η γη τους εφάπτεται του αιγιαλού και της παραλίας.

-Ανοίγει πιθανώς ένα νέο κεφάλαιο "συναλλαγών" και "διευθετήσεων" με συμφέροντα που λυμαίνονται τα δυο πολύτιμα δημόσια αγαθά.

Σε κάθε περίπτωση, γνώστες του δαιδαλώδους καθεστώτος προστασίας και αξιοποίησης του αιγιαλού τονίζουν ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν μετά από πολλή μελέτη για όλες τις πιθανές επιπτώσεις, σε δημόσια διαβούλευση, και σίγουρα με κύριο γνώμονα την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας, που θα επιτρέπει όμως επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον και την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει το επόμενο διάστημα στη Βουλή, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει:

-Διαδικασίες αδειοδότησης για την πραγματοποίηση κοινωνικών εκδηλώσεων στον αιγιαλό, όπως είναι για παράδειγμα η τέλεση γάμων.

-Την αφαίρεση αρμοδιοτήτων του λιμενικού σώματος επί του αιγιαλού με πέρασμά τους στη διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

-Τον καθορισμό των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων για τις περιπτώσεις που επιτρέπονται έργα στον αιγιαλό.
-Την παράταση προθεσμιών για τον καθορισμό αιγιαλού σε ορθοφωτοχάρτες.
-Πιο εύκολες  διαδικασίες εκτέλεσης και επισκευής έργων για αναπτυξιακούς σκοπούς με την εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
----------------------------------------------------
Πηγή:  capital.gr-Σπύρος Δημητρέλης
----------------------------------------------------