Σελίδες

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Ευρωπαίοι δήμαρχοι στο τιμόνι της δράσης για το κλίμα

Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα και της προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού βρίσκονται οι ευρωπαϊκές πόλεις. Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη 10η επέτειο του Συμφώνου των Δημάρχων, μερικά από τα 9.000+ συμβαλλόμενα μέρη του αποκάλυψαν τις δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει στο βιβλίο του If Mayors Rules the World ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, Benjamin Barber, οι δήμαρχοι βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η φτώχεια λόγω της δυσλειτουργικής φύσης των κρατών.

Παρόλο που το μήνυμα της 10ης επετείου του Συμφώνου των Δημάρχων δεν ήταν τόσο επαναστατικό, όσο ο τρόπος σκέψης του κ. Barber, οι ηγέτες των πόλεων και της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι μητροπόλεις της Ευρώπης πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

Η σημασία του Συμφώνου τονίστηκε από τους ομιλητές και τα πάνελ που συμμετείχαν στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία των Ευρωπαίων Επιτρόπων Carlos Moedas, Miguel Arias Cañete και Maroš Šefčovič, του προέδρου του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι και του Dominique Ristori από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας.

Κύριο θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης με τους Ευρωπαίους ηγέτες στον τομέα της ενέργειας και του κλίματος να συμφωνούν ότι η δράση σε τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητη για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων.

Από την πλευρά του, ο κ. Canete εξήρε τις πόλεις που έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει τους στόχους του Συμφώνου για το 2030 και τις «εντυπωσιακές» προσπάθειες που έχουν λάβει χώρα ως τώρα, προσθέτοντας ότι οι δήμαρχοι μπορούν να επηρεάσουν τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία εκπόνησης εθνικών σχεδίων, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό στόχων κατά την επόμενη δεκαετία.

Επιπροσθέτως, παρότρυνε τους δημάρχους να υποστηρίξουν τους Αμερικανούς ομολόγους τους, μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ να εγκαταλείψει τη Συμφωνία του Παρισιού.

Ο Γάλλος επιχειρηματίας και ακτιβιστής, Bertrand Piccard, ο οποίος πέρυσι έκανε το γύρο του κόσμου με ηλιακό αεροσκάφος, περιέγραψε πώς με την πτήση αυτή συνειδητοποίησε ότι «ο υπόλοιπος κόσμος ζει στο παρελθόν».

Ο κ. Piccard επέμεινε ότι υπάρχουν ήδη εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες υπάρχοντα τεχνολογικά προϊόντα που θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές και τη ζήτηση ενέργειας στο ήμισυ, αλλά δεν έχουν εισέλθει ακόμη στην αγορά.

Για το σκοπό αυτό, ανακοίνωσε την έναρξη της πρωτοβουλίας «1000 λύσεις», η οποία στοχεύει να φέρει τις τεχνολογίες και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας κοντά στο κοινό. Ο κ. Piccard κάλεσε τους πολυάριθμους δημάρχους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για το σχέδιο, αναφέροντας τις τεράστιες δυνατότητές του για δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη.

«Η ανάπτυξη, οι θέσεις εργασίας και το κέρδος παρακινούν ακόμη και εκείνους που αδιαφορούν για την προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Στη διάρκεια της τελετής, αρκετοί δήμαρχοι παρουσίασαν τα μέτρα που έχουν εφαρμόσει για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών και της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Dario Nardella, εξήγησε τους τρόπους, με τους οποίους η πόλη του αντιμετωπίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση, αυξάνοντας την ηλεκτροκίνηση και χρησιμοποιώντας προγράμματα ανταλλαγής αυτοκινήτων και ποδηλάτων.

Ο δήμαρχος της φινλανδικής πόλης Espoo, Jukka Mäkelä, αναφέρθηκε στις αιτίες που η πόλη του έχει χαρακτηριστεί ως η πιο βιώσιμη πόλη στην Ευρώπη, «ίσως και παγκοσμίως», καθώς και πώς η κυβέρνησή του ελπίζει να επιτύχει ένα σχέδιο για το Espoo 2030, με στόχο την «απανθρακοποίηση» μέχρι το 2030.

Εκτός, όμως, από τις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη και τα ζητήματα υγείας που διακυβεύονται μέσω της δράσης για το κλίμα, ορισμένοι ομιλητές τόνισαν ότι η επίτευξη των στόχων του Συμφώνου για το 2030 θα πρέπει να λειτουργεί ως ένστικτο αυτοσυντήρησης για τις πόλεις της Ευρώπης.

Η δήμαρχος της Savona, Ilaria Caprioglio, εξήγησε ότι η πόλη της βρίσκεται σε μια εύθραυστη περιοχή που είναι «ευαίσθητη σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και κατολισθήσεις» στα βορειοδυτικά της Ιταλίας.

Ο αναπληρωτής Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ovais Sarmad, προειδοποίησε ότι «το 2017 ήταν μια κλιματική καταστροφή», καθώς και ότι «ο καιρός δεν κάνει διακρίσεις». Την ίδια ημέρα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για τη στήριξη της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, που είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές το 2017.

Στο μεταξύ, επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Newcastle του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις θα μπορούσαν να «βρεθούν σε οριακό σημείο» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Μετά από ανάλυση δεδομένων από όλη την ήπειρο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Ρίγα, το Βίλνιους και το Ζάγκρεμπ ενδέχεται να επηρεαστούν στο χειρότερο βαθμό.

H ελληνική εκπροσώπηση ήταν μάλλον ασθενική. «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι θεωρία ή σενάριο συνωμοσίας, όπως δυστυχώς ορισμένοι  – ακόμα και αρχηγοί Κρατών – εξακολουθούν να επιμένουν», δήλωσε ο Δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης που συμμετείχε στη διάσκεψη και τις εργασίες της.

«Ο Δήμος Κυθήρων συμμετέχει στο Σύμφωνο των Δημάρχων για την Κλιματική Αλλαγή και μάλιστα πρόσφατα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αποφάσισε να εγκαταστήσει μόνιμα το Εθνικό Παρατηρητήριο της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, στο νησί των Αντικυθήρων, δράση που στηρίζουμε με κάθε τρόπο», τόνισε ο κ. Χαρχαλάκης, καταλήγοντας: «Περισσότερη δράση και λιγότερη θεωρία είναι το ζητούμενο, για να πάμε μπροστά».
------------------------------------------
Πηγή:  euractiv.gr
------------------------------------------