Σελίδες

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Εθνικό σχέδιο για αποχέτευση έως το 2023

Περισσότεροι από τους μισούς οικισμούς μεταξύ 2.000 και 15.000 κατοίκων στη χώρα μας παραμένουν χωρίς αποχέτευση, παρότι το κεφάλαιο αυτό θα έπρεπε να έχει κλείσει... από το 2005. Η κάλυψη του κενού γίνεται θέμα βασικής προτεραιότητας –υπό την πίεση και των θεσμών– μέσω της εφαρμογής ενός επιχειρησιακού σχεδίου με ορίζοντα το 2020.



Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης (ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός και της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης) παρουσίασαν τα βασικά σημεία της στρατηγικής που θα αναπτυχθεί μέχρι το 2020 για να κλείσουν τα βασικά κενά σε υποδομές διαχείρισης λυμάτων.

Οπως ανέφεραν:

• Η Ελλάδα έχει 385 οικισμούς γ΄ προτεραιότητας (2.000-10.000 κατοίκων που διαθέτουν τα λύματά τους σε ευαίσθητο αποδέκτη ή 2.000-15.000 σε κανονικό αποδέκτη). Από αυτούς, οι 148
εξυπηρετούνται με αποχέτευση και βιολογικό καθαρισμό, όπως ορίζει η κοινοτική νομοθεσία.

• Στο τρέχον ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί έργα σε 169 οικισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 92 από αυτά ξεκίνησαν με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν, γεγονός ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα έργα αυτής της κατηγορίας (μεγάλες καθυστερήσεις με απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές ανασκαφές κ.ά). Ο συνολικός τους προϋπολογισμός ανέρχεται στα 654,6 εκατ. ευρώ και ο στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2020.

• Σε 47 οικισμούς τα έργα δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθώς είτε δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες (στους 33) ή δεν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία. Ο προϋπολογισμός τους εκτιμάται στα 206,7 εκατ. ευρώ και ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν έως το 2023.

• Τέλος, σε 21 οικισμούς ο βιολογικός καθαρισμός δεν λειτουργεί ή δεν λειτουργεί σωστά ή η αποχέτευση δεν καλύπτει όλη την περιοχή. Στόχος είναι τα προβλήματα να ξεπεραστούν έως το 2020.

Το βασικό ζήτημα, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, δεν είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης. «Εχουμε δεσμεύσει 916 εκατ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και, εφόσον υπάρξουν και άλλες ανάγκες, έχουμε χρηματοδοτικές δυνατότητες: το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και από κοινού με την ΕΤΕπ, το Ταμείο Υποδομών και το νέο πρόγραμμα για τους δήμους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Το ζητούμενο είναι να οργανωθούν η ωρίμανση των μελετών, η υποστήριξη των έργων και η παρακολούθηση της λειτουργίας τους από συχνά υποστελεχωμένους δήμους. Τον ρόλο αυτό θα αναλάβει μια νέα δομή, υπό την Ειδική Γραμματεία Υδάτων. «Ολοι οι εμπλεκόμενοι υπογράψαμε στο τέλος του έτους προγραμματική συμφωνία και θα δημιουργήσουμε μια επιτροπή καθοδήγησης.

Σε 15 ημέρες θα δοθεί σε διαβούλευση το εθνικό και τα 13 περιφερειακά επιχειρησιακά σχέδια για τα λύματα, ενώ θα δημιουργηθεί μια τεχνική γραμματεία για την υποστήριξη του εγχειρήματος», ανέφερε ο κ. Φάμελλος. «Στόχος δεν είναι μόνο να γλιτώσουμε τα πρόστιμα, αλλά να συμβάλουμε στη δημόσια υγεία». Πάντως, οι κ. Αγοραστός και Πατούλης μίλησαν για γραφειοκρατία, ζητώντας τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τα δημόσια έργα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σε ερώτηση της «Κ» ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι τελικά δεν πρόκειται να καταλογιστούν στους δήμους τα ευρωπρόστιμα από λύματα και χωματερές. «Ενα πρόστιμο σε έναν δήμο που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά θα μας αναγκάσει στο τέλος να τον στηρίξουμε, οπότε κυνηγάμε την ουρά μας», ανέφερε. «Σημασία έχει να καλύψουμε το κενό».
----------------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Γιώργος Λιάλιος 
----------------------------------------------------