Σελίδες

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Στη Vodafone το 100% της Cyta Hellas έναντι 117 εκατ.

Ακόμη και πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, που είναι προγραμματισμένες για τις 28 Ιανουαρίου, μπορεί να υπογραφεί η σύμβαση πώλησης του 100% της Cyta Hellas στην ελληνική Vodafone. Xθες, η κυπριακή μητρική της Cyta Hellas ανακοίνωσε ότι η Vodafone είναι ο προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση της θυγατρικής της στην Ελλάδα και το μόνο που απομένει πλέον, πέραν της υπογραφής της σχετικής σύμβασης, θα είναι η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

«Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) ανακοινώνει ότι τα διοικητικά συμβούλια της ΑΤΗΚ και της θυγατρικής της εταιρείας Digimed Communications Ltd (πωλητές), στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξαν, ανακήρυξαν την Πέμπτη 18 Iανουαρίου 2018 την εταιρεία Vodafone-Panafon Hellenic Telecommunications S.A. ως προτιμώμενο πλειοδότη (preferred bidder) για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Cyta Hellas Telecommunications S.A.», έλεγε η σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν ακόμη ότι «η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (Ελλάδα) ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και οι Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία (Ελλάδα) και Γεωργιάδης & Πελίδης LLC (Κύπρος) ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι των πωλητών κατά την εν λόγω συναλλαγή». Σημειώνεται ότι τις μετοχές της Cyta Hellas κατείχαν η κυπριακή Cyta (97%) και η Digimed Communications (3%). Η τελευταία όμως είναι 100% θυγατρική της κυπριακής Cyta.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Vodafone προσέφερε τίμημα 117 εκατ. ευρώ, ενώ η Wind, που ήταν ο δεύτερος ενδιαφερόμενος, προσέφερε τίμημα πέριξ των 100 εκατ. ευρώ. Ο τρίτος αρχικά ενδιαφερόμενος, η κινεζική PCCW, δεν συμμετείχε στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς.

Kαι οι δύο προσφορές των Vodafone και Wind στόχο είχαν την απόκτηση του 100% των μετοχών, αφού αυτή ήταν η επιδίωξη των πωλητών. Ετσι η κυπριακή Cyta εξέρχεται από την Ελλάδα με μεγάλες ζημίες, δεδομένου ότι η επένδυσή της στη Cyta Hellas τα τελευταία 10 χρόνια ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι ζημίες θα μπορούσαν να διευρυνθούν περαιτέρω εάν καθυστερούσε η πώληση, δεδομένου ότι η εταιρεία είχε αρχίσει να χάνει μερίδιο αγοράς. Επιπλέον, ελλείψει κεφαλαίου κίνησης, απείχε από τις αδειοδοτήσεις ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς (VDSL/Vectoring).

Η Vodafone με την απόκτηση της Cyta θα ενισχύσει τη θέση της ως δεύτερος πάροχος σταθερής τηλεφωνίας της χώρας. Η εταιρεία εκτιμάται ότι στο τέλος του 2017 είχε λιγότερους από 700.000 πελάτες σταθερής τηλεφωνίας, στους οποίους εάν προστεθούν οι περίπου 250.000 πελάτες της Cyta Ηellas θα πλησιάσει το 1 εκατ. συνδρομητές. Ακολουθεί η Wind με περίπου 600.000 πελάτες και, τέλος, η Forthnet με 550.000 συνδρομητές.

Στελέχη της Wind, αναφερόμενα στις εξελίξεις αυτές, έκαναν λόγο για αξιοσημείωτη παρουσία της εταιρείας στον διαγωνισμό, η οποία ωστόσο δεν ευοδώθηκε για πολύ λίγο. Η εταιρεία, πάντως, όπως παρατηρούσαν οι ίδιοι, διατηρεί τώρα τη ρευστότητά της για τον επόμενο στόχο, που ονομάζεται Forthnet. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία τηλεπικοινωνιών πρόσφατα διεύρυνε κατά 107 εκατ. ευρώ την έκδοση του ομολογιακού της δανείου, αρχικού ύψους 250 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι η επέκταση αυτή του ομολογιακού της δανείου θα αξιοποιηθεί στο σύνολό της στην πιθανή εξαγορά της Forthnet.
-------------------------------
Πηγή: Καθημερινή
-------------------------------