Σελίδες

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Το ΕΣΡ προειδοποιεί τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα- Δείτε αναλυτικά τις καταγγελίες

Επιστολή προς τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς απέστειλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπου τους ενημερώνει για τις βασικές τους υποχρεώσεις, βάσει άρθρων του Συντάγματος, περί της αληθούς και ποιοτικής ενημέρωσης προς τους πολίτες. 


Το ΕΣΡ αναφέρει ότι έχει γίνει δέκτης πολλών καταγγελιών οι οποίες αφορούν το περιεχόμενο και την ποιοτική στάθμη τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, είτε με λεκτικές ακρότητες, είτε με αναληθείς ειδήσεις, με παραβίαση νομοθεσίας σε βάρος των ανηλίκων, χρήση ρητορικής μίσους, κακοποίησης της ελληνικής γλώσσας, προβολή σκευασμάτων και αδιαφανών διαγωνισμών μέσω τηλεφώνου, κλπ.

Το ΕΣΡ ενημερώνει ότι το επιστημονικό του προσωπικό θα ασχοληθεί ενδελεχώς με το θέμα, προκειμένου να κινηθεί κατά των παραβατών η προβλεπόμενη διαδικασία.

Αναλυτικά οι καταγγελίες που αναφέρονται:

Καταγγέλλονται προσβολές και απαξιώσεις προσώπων από τηλεοράσεων και από ραδιοφώνων είτε με λεκτικούς εις βάρος τους υπαινιγμούς και ακρότητες, ενίοτε με ανοίκειο ή χυδαίο λόγο, είτε με προβολές και αναφορές ακόμα και στον οικογενειακό και στον ιδιωτικό τους βίο.

Συχνά καταγγέλλεται η αναφορά αναληθών ειδήσεων ή ρεπορτάζ αποδιδόμενων σε μη κατονομαζόμενους «κύκλους».

Συχνά καταγγέλλεται ο μη διαχωρισμός και η σκόπιμη σύγχυση μεταξύ είδησης και δημοσιογραφικού σχολιασμού, ενίοτε με τη χρήση δραματικών τόνων και εντυπωσιακών σκηνοθετικών στοιχείων με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων.

Συχνά καταγγέλλονται παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ανηλίκων.

Συχνά καταγγέλλεται παραβίαση της υποχρέωσης για «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων».

Συχνά καταγγέλλονται φαινόμενα ρητορικής μίσους, ρατσιστικού λόγου και ξενοφοβίας.
Πολύ συχνά καταγγέλλεται εσφαλμένη χρήση μέχρι και «κακοποίηση» (νοηματική, συντακτική και γραμματική) της ελληνικής γλώσσας καθώς και καταχρηστική χρήση ξενόγλωσσων τίτλων προγραμμάτων.

Συχνά αναφέρονται προγράμματα τηλεοπτικών κυρίως σταθμών που το μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτεται από τηλεπωλήσεις, προώθηση σκευασμάτων -στα οποία ενίοτε αποδίδονται και ιδιότητες σχεδόν θαυματουργών φαρμάκων -καθώς και από αδιαφανείς διαγωνισμούς διά τηλεφώνου.

Συναφώς αναφέρονται ακόμα και περιπτώσεις αμιγώς απατηλών (αξιόποινων) συμπεριφορών.
Συχνά καταγγέλλονται φαινόμενα συγκεκαλυμμένης ή και παραπλανητικής διαφήμισης, υπέρβασης του επιτρεπτού διαφημιστικού χρόνου, ακόμα και σκόπιμης σύγχυσης μεταξύ διαφήμισης και ενημέρωσης.

Συχνές αναφορές γίνονται σε ωροσκόπια, σε αριθμολογίες και λοιπές δεισιδαιμονίες -------------------------
Πηγή: lifo.gr
-------------------------