Σελίδες

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Αντιμέτωπες με χρέη 85 εκ. € οι Δ.Ε.Υ.Α. - “Πνίγονται” από τη ΔΕΗ

Αγώνα δρόμου για διακανονισμό των χρεών τους κάνουν οι περισσότερες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας, με τις οφειλές τους να προκύπτουν, κυρίως, λόγω των υπέρογκων χρεώσεων της ΔΕΗ για τη χρήση ρεύματος, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του epoli.gr. Την ίδια στιγμή, οι διοικήσεις των Δ.Ε.Υ.Α. καλούν τους ιδιώτες σε διακανονισμό, προκειμένου να εισπράξουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από συσσωρευμένα χρέη. Τα χρέη των ιδιωτών έχουν προκύψει, λόγω της μειωμένης “ρευστότητας” των πολιτών, αλλά δεν εκλείπουν και περιπτώσεις συστηματικών μπαταχτσήδων.


Υπέρογκες χρεώσεις
Κατ’ εκτίμηση, οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν χρέη, που προσεγγίζουν τα 85 εκατ. ευρώ προς την ΔΕΗ για τη χρήση ρεύματος, που απαιτείται για την παροχέτευση και επεξεργασία του νερού.
Πλην ελαχίστων περιπτώσεων, όπως της Ζακύνθου ή του Μεσολογγίου, οι περισσότερες Δ.Ε.Υ.Α. έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό των χρεών με την ΔΕΗ. Ωστόσο, αυτό που υποστηρίζει η διοίκηση της Ένωσης Δ.Ε.Υ.Α. είναι ότι, απαιτείται, άμεσα, η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης Εσωτερικών, Οικονομικών και Ενέργειας για να μειωθούν οι χρεώσεις ρεύματος και να εξισωθούν με τις χρεώσεις που απολαμβάνουν οι δήμοι, αφού, όπως εξηγεί, «το νερό έχει ως τελικό αποδέκτη τον πολίτη».

Να σημειωθεί ότι, τα υπέρογκα χρέη των Δ.Ε.Υ.Α., προκύπτουν από το γεγονός ότι, η ΔΕΗ τους παρέχει ρεύμα με χρεώσεις οικιακού τιμολογίου, πράγμα που έχει οδηγήσει τις δημοτικές επιχειρήσεις σε οικονομική ασφυξία. Γι’ αυτό, η Ένωση Δ.Ε.Υ.Α. ζητά η χρέωση ρεύματος για τις αρδεύσεις να εξισωθεί με το λεγόμενο αρδευτικό τιμολόγιο, που είναι 10 φορές μικρότερο από το οικιακό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και τη μείωση του χρέους των Δ.Ε.Υ.Α. προς την ΔΕΗ, αλλά και τη μείωση των τιμολογίων προς τους ιδιώτες.

Έως 100 δόσεις
Παράλληλα, σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι οφειλές ιδιωτών προς τις Δ.Ε.Υ.Α. Πάντως, η εκστρατεία ενημέρωσης που κάνουν οι υπάλληλοι των Δ.Ε.Υ.Α. δείχνει να αποδίδει τους “πρώτους καρπούς”. «Όλο και περισσότερος κόσμος που έχει μικρές οφειλές στις Δ.Ε.Υ.Α., έχει μπει σε ρύθμιση έως 100 δόσεων και αποπληρώνει κανονικά», σχολιάζουν στο epoli.gr οι καλά γνωρίζοντες το ζήτημα. Οι οφειλέτες επωφελούνται, μάλιστα, και από τη μείωση των προσαυξήσεων κατά 50% σε περίπτωση που είναι τυπικοί στην τήρηση του διακανονισμού. «Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, μπαταχτσήδων που μπορεί να μην αποπληρώσουν ποτέ τις οφειλές τους», τονίζουν, υπογραμμίζοντας ότι, «πρόκειται για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που ενδεχομένως να μην εισπραχθούν ποτέ». «Ο φτωχός κόσμος δεν χρωστάει πολλά και έχει διάθεση να διακανονίζει τις οφειλές τους», εξηγούν στελέχη των Δ.Ε.Υ.Α.

Επαναχρησιμοποίηση του νερού
Πέρα από το ζήτημα των διακανονισμών, υπάρχει και το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Η Ε.Ε. όλο και πιο εμφατικά θέτει το ζήτημα, αφού λόγω της κλιματικής αλλαγής απαιτείται η εξοικονόμηση υδάτινων πόρων. Μέσα σε αυτή τη στρατηγική, εντάσσεται και η επαναχρησιμοποίηση του ύδατος. «Η νομοθεσία της χώρα μας είναι το ίδιο αυστηρή με των Η.Π.Α., θέτοντας υψηλές προδιαγραφές για την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων», αναφέρουν καλά γνωρίζοντες το ζήτημα στο epoli.gr. «Ενώ στην Ελλάδα επαναχρησιμοποιούμε μόλις το 2% του νερού, στο Ισραήλ επαναχρησιμοποιείται το 99% και κατευθύνεται στην άρδευση», τονίζουν, καλώντας την Κυβέρνηση να τροποποιήσει τη νομοθεσία «για να μην χάνεται ούτε μια σταγόνα νερό», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν πόλεις στον ευρωπαϊκό χάρτη, που  αξιοποιούν με μεγάλη επιτυχία το νερό. Στην Κοπεγχάγη για παράδειγμα η κυβέρνηση υλοποίησε επένδυση 2 δισ. ευρώ Κοπεγχάγη για υδραυλικά συστήματα αξιοποίησης των όμβριων υδάτων, τα οποία αποταμιεύουν το νερό με αποτέλεσμα να αποφεύγονται πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ το ίδιο νερό αξιοποιείται για την άρδευση των πάρκων της πόλης.
--------------------------------
Πηγή:  epoli.gr
--------------------------------