Σελίδες

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Εκτός αγοράς τίθενται τα πλοία ηλικίας άνω των 30 ετών

Μέτρα κατόπιν εορτής για την ασφάλεια διακίνησης των ναυτιλιακών καυσίμων σχεδιάζει η κυβέρνηση στον απόηχο της κατακραυγής για το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ». 


Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ναυτιλίας καταρτίζει νομοθετική ρύθμιση με σκοπό να την καταθέσει στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες, που θέτει εκτός αγοράς πλοία που έχουν συμπληρώσει 30 έτη από την ημέρα της καθέλκυσής τους από την 1/1/2022.

Επιπλέον, πλοία που έχουν ηλικία μεταξύ 20 και 30 ετών μετά την 1/1/2022 θα επιτρέπεται να διακινούν καύσιμα υπό πρόσθετες προϋποθέσεις, οι οποίες θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί εντός δύο μηνών από την ισχύ της εν λόγω απόφασης. Μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, τα πλοία που έχουν συμπληρώσει ηλικία 20 ετών εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ρητά ότι από 1/1/2022 «η διακίνηση καυσίμων ναυτιλίας με πλωτό μέσο μεταφοράς (δεξαμενόπλοια-σλέπια κ.λπ.) επιτρέπεται, μόνον εφόσον πρόκειται είτε για πλωτό μέσο ηλικίας μικρότερης των τριάντα (30) ετών που θα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της παραγράφου 2 ανωτέρω, είτε για πλωτό μέσο μεταφοράς διπλού τοιχώματος ηλικίας μικρότερης των τριάντα (30) ετών».

Η αγορά σχολιάζει θετικά το μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση, επισημαίνει ωστόσο ότι η απόσυρση των μεγάλης ηλικίας πλοίων πρέπει να αφορά όχι μόνο τα πλοία που κινούνται στον Πειραιά, αλλά σε ολόκληρη την Επικράτεια. Τα περισσότερα από τα εφοδιαστικά πλοία για τη μεταφορά ναυτιλιακού καυσίμου στον Πειραιά σήμερα είναι ηλικίας άνω των 40 ετών, ενώ υπάρχει και πλοίο ηλικίας 51 ετών.

Στην επικινδυνότητα της παλαιότητας έρχονται να προστεθούν και παρεμβάσεις που εξυπηρετούν το λαθρεμπόριο, όπως κρυφές δεξαμενές και σωληνώσεις ή και αξιοποίηση των δεξαμενών έρματος για τη μεταφορά λαθραίου καυσίμου, πρακτικές που πολλές φορές, όπως τονίζουν άνθρωποι της αγοράς, δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Τροπολογία για ελέγχους

Τροπολογία ετοιμάζει το υπουργείο Ναυτιλίας και όσον αφορά το ζήτημα των ελέγχων που πραγματοποιούνται στα πλοία. Μέχρι σήμερα, αυτοί πραγματοποιούνταν από τον Κλάδο Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, σε ό,τι αφορά τα πλοία που υπάγονταν σε αυτόν.

Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό, όσες επιθεωρήσεις διεξάγονταν δεν μπορούσαν να ελεγχθούν αξιόπιστα, αναφορικά με το κατά πόσο γίνονταν με τον προβλεπόμενο τρόπο. Ο λόγος είναι, ασφαλώς, ότι ο ελεγχόμενος είχε ταυτόχρονα και την ιδιότητα του ελεγκτή.

Αυτή η στρέβλωση πρόκειται πλέον να αντιμετωπιστεί σύντομα με την κατάθεση τροπολογίας τις επόμενες ημέρες, με την οποία θα προωθηθεί η απαγκίστρωση της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων από τη διενέργεια επιθεωρήσεων και έκδοσης πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.

Η συγκεκριμένη αρμοδιότητα θα περάσει πλέον εξ ολοκλήρου στους νηογνώμονες, που λειτουργούν με ιδιωτικά κριτήρια. Με τη σειρά της, η Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων θα είναι, πλέον, υπεύθυνη για τον έλεγχο των νηογνωμόνων και το κατά πόσο αυτοί πραγματοποιούν αξιόπιστες επιθεωρήσεις.

Εφόσον ο σχεδιασμός προχωρήσει με τη μορφή αυτή, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το κόστος έκδοσης πιστοποιητικών, ιδίως για τα υπερήλικα πλοία, που μέχρι σήμερα έβρισκαν «καταφύγιο» στις σχετικές υπηρεσίες του υπουργείου. Ναυτιλίας.
-----------------------------------------------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Χρύσα Λιάγγου, Νίκος Ρουσάνογλου 
-----------------------------------------------------------------------------------