Σελίδες

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Τι αλλάζει με τον ηλεκτρονικό φάκελο Υγείας

Ακόμη μια αλλαγή στο σύστημα Υγείας περιμένει τους ασφαλισμένους, καθώς πέρα από την υποχρεωτική υπαγωγή σε οικογενειακό γιατρό- η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2018- υποχρεωτικός θα είναι και ο Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος για όλους τους πολίτες που διαθέτουν ΑΜΚΑ.


Και οι δύο αυτές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας "Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις" που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και εντάσσονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ο φάκελος είχε προαναγγελθεί από την παρούσα ηγεσία του υπουργείου στο τέλος του 2016, εντούτοις οι συζητήσεις περί καθιέρωσής του είχαν ξεκινήσει πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω νομοσχέδιο, όλοι οι πολίτες θα έχουν Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο, ο οποίος θα περιέχει συνοπτικό ιατρικό ιστορικό. Ο φάκελος θα καταρτίζεται από τον οικογενειακό γιατρό που θα έχει και την ευθύνη ενημέρωσής του. Τα προσωπικά δεδομένα θα τηρούνται με ευθύνη του υπουργείου Υγείας, ενώ πρόσβαση σε αυτόν θα έχει ο οικογενειακός γιατρός, ο πολίτης και οι μονάδες του ΕΣΥ, εφόσον απαιτείται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Σύμφωνα δε με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθός, στο φάκελο θα καταχωρείται υλικό που θα αφορά σε παρεμβάσεις πρόληψης, τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, την κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση, τη φαρμακευτική αγωγή, τη νοσηλεία, την αποκατάσταση ή οποιαδήποτε άλλη υγειονομική φροντίδα παρέχεται στον ασθενή.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αναφέρεται πως ο ηλεκτρονικός φάκελος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της μεταρρύθμισης για την πρωτοβάθμια φροντίδα και συνιστά "το ηλεκτρονικό εργαλείο που θα διασφαλίσει τη συνέχεια στη φροντίδα, ενώ παράλληλα αποτελεί προαπαιτούμενο της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής της παραπομπής".
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη πως ο οικογενειακός γιατρός, που θα έχει την ευθύνη του ηλεκτρονικού φακέλου, μπορεί να είναι ένας παθολόγος, ή γενικός γιατρός ή παιδίατρος υπάλληλος του Πρωτοβάθμιου Ενικού Δικτύου Υγείας (οι δομές του ΠΕΔΥ μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας) ή ιδιώτης συμβεβλημένος που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Κάθε οικογενειακός γιατρός δεν μπορεί να έχει παραπάνω από 2.000 εγγεγραμμένους πολίτες. 

Υποχρεωτική για τους πολίτες θα είναι η εγγραφή και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας ή αλλιώς "ιατρεία της γειτονιάς" που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σταδιακά σε αστικά κέντρα. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 τοπικές μονάδες σε 80 διαφορετικές αστικές περιοχές της χώρας. Σε πρώτη φάση και πιθανότητα από τις αρχές του Αυγούστου θα τεθούν λειτουργήσουν τα πρώτα ιατρεία (περίπου 60).
----------------------------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Βασιλική Κουρλιμπίνη
----------------------------------------------------------------