Ολοκληρώθηκαν οι ετήσιες εκδηλώσεις αδελφοποίησης ανάμεσα στους Δήμους Καραβά Κύπρου και Κυθήρων, οι οποίες έχουν καθιερωθεί να τελούνται κάθε Ιούλιο μετά την επίσημη αδελφοποίηση των δύο Δήμων πριν λίγα χρόνια.
Οι αδελφικές επαφές και σχέσεις ξεκίνησαν πριν 2 δεκαετίες από τον αείμνηστο πρόεδρο της Κοινότητας Καραβά Κώστα Φάρο και τον τότε Δήμαρχο Καραβά Πανίκο Τσέντα που είχαν υπογράψει σχετικό πρωτόκολλο αδελφοποίησης.
Οι αδελφικές επαφές και σχέσεις ξεκίνησαν πριν 2 δεκαετίες από τον αείμνηστο πρόεδρο της Κοινότητας Καραβά Κώστα Φάρο και τον τότε Δήμαρχο Καραβά Πανίκο Τσέντα που είχαν υπογράψει σχετικό πρωτόκολλο αδελφοποίησης.
Επικεφαλής της φετινής κυπριακής αντιπροσωπείας ήταν ο νέος (από τον Ιανουάριο 2017) Δήμαρχος Καραβά κ. Νίκος Χατζηστεφάνου με τη σύζυγό του Μάρω, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου Καραβά κ. Χριστόφορο Χριστοδουλίδη με τη σύζυγό του και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Νίκο Παπαπέτρου, Αντιπρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων.
Η κυπριακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Παρασκευή 14/7 το πρωί το Δημαρχείο όπου αντάλλαξε δώρα με το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Βέζο και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Καραβά κ. Τσάκο, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στην έκθεση φωτογραφίας "Κυθήριοι στους Αντίποδες".
Την Κυριακή το πρωί τελέσθηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγ. Χαραλάμπους Καραβά για τα θύματα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον Πεσόντων της Τ.Κ. Καραβά, το οποίο από πέρσι έχει ανακαινιστεί προς τιμήν των Κυπρίων αδελφών μας.
Το βράδυ της Κυριακής η κυπριακή αντιπροσωπεία μαζί με τον Δήμαρχο κ. Χαρχαλάκη, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Βέζο και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Μητάτων κ. Σκλάβο παρακολούθησαν τον Εσπερινό και τη Λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Μαρίνας στον Αβλέμωνα.
Η επίσκεψη των Κυπρίων αδελφών ήταν μια ευκαιρία σύσφιξης των δεσμών των δύο Δήμων και ο Δήμαρχος κ Χαρχαλάκης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Κύπριο συνάδελφό του και τους συνεργάτες του πάνω στο φλέγον ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού, ενώ τέθηκαν προτάσεις περαιτέρω ενίσχυσης και αναβάθμισης των σχέσεων των δύο αδελφοποιημένων Δήμων.
-------------------------
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974 - Ι.Ν. ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΚΑΡΑΒΑ ΚΥΘΗΡΩΝ - 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
Κάθε χρόνο ο Δήμος και το νησί μας έχουν την μεγάλη τιμή και χαρά να υποδέχονται και να φιλοξενούν τους αδελφούς μας από την Κύπρο και από την περιοχή του Καραβά, στο πλαίσιο της διαρκούς ενίσχυσης των αδελφικών μας δεσμών και των κοινών ιστορικών μας καταβολών.
Κάθε χρόνο τη μέρα αυτή ευχόμαστε στους αδελφούς μας Κυπρίους, η επόμενη χρονιά να τους βρει στα σπίτια τους, στον ελεύθερο Καραβά. Και κάθε χρόνο δυστυχώς η διάψευση ακολουθεί την ευχή μας. Από το 1974 μέχρι σήμερα όλες οι προσπάθειες δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού έπεσαν στο κενό.
Στο κενό έπεσαν και οι πρόσφατες συνομιλίες στην Ελβετία για τις οποίες οι ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί ήταν μάλλον μακριά από την πραγματικότητα. Η τουρκική αδιαλλαξία σε συνδυασμό με την υποστήριξη μεγάλων χωρών στις τουρκικές θέσεις, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση ενός προβλήματος που προκάλεσε ο επεκτατισμός της γείτονος και μέχρι σήμερα παραμένει άλυτο.
Οι κάτοικοι της περιοχής του Καραβά στην επαρχία Κερύνειας, ήταν οι πρώτοι που τον Ιούλιο του 1974 βίωσαν τη μπότα του Αττίλα. Πολέμησαν για να κρατήσουν ελεύθερη την πατρίδα τους, έπεσαν με ηρωισμό στο πεδίο της μάχης, αλλά η υπεροπλία του εχθρού οδήγησε στην επί 43 χρόνια κατοχή του 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τι και αν η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την εισβολή; Τι και αν έγιναν διασκέψεις επί διασκέψεων και λήφθηκαν δεκάδες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των διεθνών οργανισμών; Τι και αν καμία χώρα στον κόσμο – πλην της Τουρκίας φυσικά – δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος; Η ντε φάκτο κατάσταση της κατοχής του 36% του κυπριακού εδάφους συνιστά σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα διεθνούς δικαίου στον κόσμο, για το οποίο ηγεσίες και διπλωμάτες δεν μπορούν να νοιώθουν περήφανοι.
Σήμερα λοιπόν υποδεχόμαστε την κυπριακή αντιπροσωπεία με αισθήματα χαρμολύπης. Χαράς γιατί ενισχύουμε τους πολυετείς αδελφικούς μας δεσμούς μέσα από τις κοινές ετήσιες εκδηλώσεις αδελφοποίησης των δύο Δήμων μας. Λύπης γιατί θα θέλαμε αυτή η Θεία Λειτουργία να γίνει στον Καθεδρικό Ναό της Ευαγγελίστριας του Καραβά, τον οποίο ο κατακτητής κρατά επί 43 χρόνια κλειστό και αμπαρωμένο.
Ας είναι όμως. Το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί μόνο υπό συνθήκες πλήρους εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και όχι του δικαίου του ενός ή του ισχυρού. Αν δεν τηρηθούν οι κανόνες αυτοί, τότε όποια λύση προωθηθεί θα είναι όχι μόνο άδικη, αλλά και ανεφάρμοστη. Λύση βιώσιμη χωρίς αποχώρηση των παράνομων στρατευμάτων από το νησί και χωρίς πλήρη επιστροφή των περιουσιών στους πραγματικούς τους ιδιοκτήτες δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Το δικό μας χρέος είναι διπλό. Αφενός να ελπίζουμε ότι θα έρθουν οι μέρες της Δικαιοσύνης στην Κύπρο μας και αφετέρου να τιμούμε τους ήρωες και αγνοούμενους του 1974 με εκδηλώσεις μνήμης όπως αυτές που κάθε χρόνο διοργανώνουμε στο νησί μας με την τιμητική παρουσία του Δημάρχου Καραβά και των αξίων συνεργατών του.
Αγαπητέ Δήμαρχε, αφού σου ευχηθώ καλή επιτυχία στα καθήκοντα που μόλις πριν 6 μήνες ανέλαβες, θέλω να σε ευχαριστήσω για την παρουσία σου εδώ και μαζί με εσένα τη σύζυγό σου και τους συνεργάτες σου και να ευχηθώ η επιστροφή στα σπίτια σας – που δεν ξέρω αν θα είναι σύντομη – να είναι τουλάχιστον οριστική και βιώσιμη. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας!
----------------------------
Πηγή: kythira.gr
----------------------------
Πηγή: kythira.gr
----------------------------