Σελίδες

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Στο «κόκκινο» οι δασικοί χάρτες και στη Λακωνία

Ανάμεσα στους 51 δήμους (42,5 % των δήμων πανελλαδικά) που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει και αποστείλει -κατά το Νόμο- τα σχέδια οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις, προκειμένου οι πολίτες να ασκήσουν αντιρρήσεις κατά των δασικών διεκδικήσεων σε ιδιωτικές εκτάσεις, συγκαταλέγεται και ο Δήμος Σπάρτης. Αυτό προέκυψε κατά την τελευταία επίσκεψη του αν. υπουργού Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλου στη Σπάρτη. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι για τις καθυστερήσεις αυτές, έχει αποστείλει ήδη δύο επιστολές στους ΟΤΑ και παράλληλα έχει δώσει δύο παρατάσεις στις προθεσμίες. Υπογράμμισε δε ότι η δεύτερη (μέχρι 27/7) θα είναι η τελευταία, εντός της οποίας θα πρέπει να συμμορφωθούν οι OTA που έχουν καθυστερήσει. Σε περίπτωση μή συμμόρφωσης στη νομοθετική υποχρέωσή τους, διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν «τσουχτερά» πρόστιμα.

Όσοι έσπευσαν ήδη να υποβάλλουν αντιρρήσεις, ελλείψει των ψηφιακών οικιστικών σχεδίων των δήμων, επιβαρύνθηκαν -πέρα από το παράβολο των αντιρρήσεων- και με δαπάνες μηχανικού, για σύνταξη τοπογραφικών σχεδίων με συντεταγμένες κλπ.

Σε επικοινωνία του «Λακωνικού Τύπου» με τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας Δ. Σπάρτης, κ. Δημήτρη Λιακάκο και σε ερωτήματα επί της διαδικασίας, ο τελευταίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η υποβολή των σχεδίων οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι την προθεσμία της 27ης Ιουλίου και έτσι δεν θα υπάρξει κίνδυνος προστίμων για το Δ. Σπάρτης. Εξηγώντας τους λόγους καθυστέρησης στην έγκαιρη συμμόρφωση, έκανε λόγο για υποστελέχωση της Υπηρεσίας και φόρτος εργασίας, καθώς η Πολεοδομία Δ. Σπάρτης, ως μητροπολιτική Υπηρεσία, εξυπηρετεί και τις περιοχές του Δ. Ευρώτα. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Λιακάκος εκτίμησε ότι η προσπάθεια της Πολεοδομίας Σπάρτης θα ευοδωθεί μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει θέσει το ΥΠΕΚΑ, εφόσον όπως δεν προκύψουν αστάθμητοι παράγοντες όπως καταγγελίες, άδειες υπαλλήλων κλπ. Εκτίμηση του προϊσταμένου της Πολεοδομίας Δ. Σπάρτης είναι ότι οι πολίτες πρέπει να ασκήσουν αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτό μπορεί να συμβεί με το λιγότερο δαπανηρό τρόπο, πο της υποβολής των ψηφιακών χαρτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια κατηγορία των ΟΤΑ που έχουν φανεί ασυνεπείς, εντάσσονται και οι Δήμοι Αν. Μάνης και Ελαφονήσου, οι οποίοι έχουν περιθώριο ενός μηνός να αντιδράσουν και να αποφύγουν τα πρόστιμα.

Όπως ο Νόμος ορίζει, η αποστολή των σχεδίων οικισμών στο Κτηματολόγιο αποτελεί υποχρέωση των ΟΤΑ βάσει του Νόμου 4467 άρθρο 5 παρ. 5.

Οι 51 ασυνεπείς δήμοι δίνουν μάχη με το χρόνο
Εν τω μεταξύ, στην επιστολή του υπουργού, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι 51 δήμοι της χώρας που δεν ήταν συνεπείς στην κατάθεση υποβολής των σχεδίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων.

Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 9 Ιουνίου 2017, μόνο το 57,5% των δήμων (σσ 69 δήμοι) με ανάρτηση δασικού χάρτη, είχε ολοκληρώσει και την ανάρτηση των σχεδίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων. Οι υπόλοιποι 51 δήμοι δεν είχαν προβεί στις ενέργειες που απαιτεί ο νόμος και οι οποίες διασφαλίζουν την κατοικία των δημοτών τους, σε περιοχές εντός σχεδίου και σε περιοχές οικιστικών πυκνώσεων.

Οι δήμοι που δεν επέδειξαν συνέπεια είναι οι εξής: Αλεξανδρουπόλεως, Ανατ. Μάνης, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, Βοΐου, Βόρειας Κυνουρίας, Βόρειων Τζουμέρκων, Γορτυνίας, Δέλτα, Δοξάτου, Δυτ. Μάνης, Δωδώνης, Εδέσσης, Ελαφονήσου, Εορδαίας, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ζαγορίου, Ζαχάρως, Ιλίου, Ιστιαίας-Αιδηψού, Καβάλας, Καλαμάτας, Κασσάνδρας, Κέρκυρας, Κιμώλου, Κομοτηνής, Κόνιτσας, Μεσσήνης, Μετσόβου, Μήλου, Μυκόνου, Ναυπλιέων, Νέας Προποντίδας, Νότιας Κυνουρίας, Νότιου Πηλίου, Οιχαλίας, Περιστερίου, Πρεβέζης, Πύλου-Νέστορος, Πύργου, Σιθωνίας, Σίφνου, Σκοπέλου, Σπάρτης, Σπετσών, Σύρου-Ερμούπολης, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Χίου και Ωραιοκάστρου.

Στην ίδια επιστολή, ο κ. Φάμελλος ενημερώνει για πολλοστή φορά και προσωπικά τον/την κάθε δήμαρχο, ότι:
- η οριοθέτηση στο χάρτη εκ μέρους του δήμου των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως συνεπάγεται αυτόματα τη μη κατάρτιση δασικού χάρτη εντός αυτών των ορίων, ενώ
- η οριοθέτηση άλλων σχεδίων πόλεως και οικιστικών πυκνώσεων συνεπάγεται αυτόματα τη μη ανάρτηση του δασικού χάρτη εντός αυτών των ορίων και τη μετάθεση της επίλυσης των προβλημάτων δόμησης εντός δασικού χαρακτήρα εκτάσεων σε επόμενο στάδιο.

Ο κ. Φάμελλος επισημαίνει, εξάλλου, ότι «με την επιλογή της καθυστέρησης και της άρνησης συνεργασίας οι δήμοι δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών τους και τους ωθούν στον δρόμο της υποβολής αντιρρήσεων, υποχρεώνοντάς τους και στην καταβολή διαφόρων ποσών για τις αντιρρήσεις, τα οποία, εφόσον είχαν οριοθετηθεί οι οικισμοί και οι πυκνώσεις, δεν θα ήταν αναγκαία».

Παράλληλα, όπως τονίζει ο κ. Φάμελλος, δυσχεραίνεται και το έργο των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων που θα υποχρεωθούν να ελέγξουν περιπτώσεις δόμησης.
-----------------------------
Πηγή: lakonikos.gr
-----------------------------