Σελίδες

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Πρόσκληση για παρέμβαση ΕΛ.ΑΣ.

Η αστυνομία έχει διαρκή πρόσκληση να παρέμβει στους χώρους του ιδρύματος για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών. Με αυτή τη σαφή ανακοίνωση, η Σύγκλητος του ΑΠΘ –το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο του ιδρύματος– ξεκαθαρίζει τη θέση της και καταδεικνύει την ολιγωρία των Αρχών για τα προβλήματα παρανομίας εντός του campus του ΑΠΘ. Αλλωστε, δεν υπάρχει δικαιολογία για την αστυνομία, αφού ο νόμος κάνει λόγο για αυτεπάγγελτη παρέμβασή της. Την ίδια στιγμή, η Σύγκλητος του μεγαλύτερου ΑΕΙ της χώρας αποδομεί το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που έχει δημοσιοποιήσει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.



Ειδικότερα, η Σύγκλητος του ΑΠΘ συζήτησε, «για πολλοστή φορά» όπως λέει, το θέμα της διακίνησης ναρκωτικών στους υπαίθριους χώρους της πανεπιστημιούπολης και ειδικότερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής, με αφορμή την ανοικτή επιστολή 471 φοιτητών του ιδρύματος.

«Η Σύγκλητος συμμερίζεται την πρωτοβουλία των φοιτητών που αποφάσισαν να εκφράσουν δημόσια την αντίδρασή τους στο πρόβλημα αυτό που είναι γνωστό σε όλους. H δημόσια ανάδειξή του συμβάλλει θετικά στην κινητοποίηση όλων των αρμοδίων για την επίλυσή του, παρόλο που ορισμένα από τα αναφερόμενα στην επιστολή είναι υπερβολικά και δεν αφορούν, βέβαια, το σύνολο των σχολών του ΑΠΘ. Οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται αποτελεσματικά στο Αριστοτέλειο, χάρη στις συνεχείς προσπάθειες όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Αυτό πιστοποιείται διαρκώς από τις διακρίσεις των φοιτητών και των διδασκόντων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο» αναφέρει, προσθέτοντας ότι η διοίκηση του ιδρύματος έχει ενισχύσει τα μέτρα επιτήρησης των υπαίθριων χώρων από το προσωπικό φύλαξης και με τη συνδρομή των αρμόδιων αστυνομικών αρχών έχει επιτύχει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο μέρος της πανεπιστημιούπολης.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό καθημερινό πρόβλημα στην Πολυτεχνική Σχολή από την εγκληματική δραστηριότητα ατόμων που δεν έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο. «Η Σύγκλητος καλεί την ελληνική πολιτεία να εξαντλήσει τις δυνατότητες παρέμβασής της για την αντιμετώπιση της εγκληματικής αυτής δραστηριότητας.

Η Σύγκλητος εκφράζει δημόσια την υποστήριξή της στη θέση που επανειλημμένως έχει διακηρύξει ο πρύτανης του ΑΠΘ, ότι για τα θέματα διακίνησης ναρκωτικών, παράλληλα με την πρόβλεψη του νόμου για αυτεπάγγελτη παρέμβαση της αστυνομίας, υπάρχει διαρκής πρόσκληση παρέμβασης της αστυνομίας στους χώρους του ιδρύματος» τονίζει εμφατικά, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς και στον κ. Γαβρόγλου που δήλωσε ότι «αυτά τα θέματα λύνονται από μέσα, αν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και σύλλογος καθηγητών».

Υπερρυθμίσεις
Oσο για το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ, το οποίο έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο, η Σύγκλητος του ΑΠΘ παρατηρεί ότι «βαρύνεται από εξαντλητικές υπερρυθμίσεις ζητημάτων, με αποκορύφωμα την οργάνωση των μεταπτυχιακών σπουδών και τη διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων και όμοια αντιμετώπιση ανόμοιων ιδρυμάτων (λ.χ. από τα νέα περιφερειακά συμβούλια), κατά τρόπο που θίγει καίρια το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων». Και προσθέτει πως χαρακτηρίζεται από «έλλειψη αναπτυξιακής πνοής και εσωστρέφεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δυσκολίες στη διοργάνωση ξενόγλωσσων προγραμμάτων και αναχρονιστικές ρυθμίσεις, όπως η κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και η επαναφορά της κάλπης ως κύριου τρόπου διενέργειας εκλογών».

Μεταπτυχιακό σε επιχειρήσεις
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, οργανώνει μεταπτυχιακό πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας στη Βιοτεχνολογία, διασυνδέοντας την ακαδημαϊκή εκπαίδευση με τις επιχειρήσεις, με την ενσωμάτωση στο πρόγραμμα σπουδών, εξατομικευμένων εργαλείων κατάρτισης που επιτρέπουν στους φοιτητές να διεκδικήσουν άμεσα μία θέση στην αγορά εργασίας.

Οπως εξήγησε στην «Κ» ο διευθυντής του μεταπτυχιακού, καθηγητής Βιοχημείας Δημήτρης Λεωνίδας, πλαισιώνει την εκπαίδευση με επιχειρηματικές εφαρμογές στη βιοτεχνολογία και στη διαχείριση διαδικασιών διοίκησης επιχειρηματικών μονάδων, με πρόγραμμα εντατικής πρακτικής κατάρτισης που περιλαμβάνει προετοιμασία βιογραφικού σημειώματος και συνοδευτικής επιστολής, εικονικές συνεντεύξεις με εκπροσώπους της αγοράς και εταιρείες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, ανάπτυξη επιχειρηματικής ιδέας, δεξιότητες επικοινωνίας και παρουσίασης, ψηφιακό μάρκετινγκ, διαχείριση έργων. Επιπλέον, οι φοιτητές κάνουν σεμινάρια, επισκέψεις και πρακτικές ασκήσεις σε επιχειρήσεις. Το μεταπτυχιακό έχει διάρκεια τρία εξάμηνα και κόστος 6.000 ευρώ.
----------------------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Απόστολος Λακασάς 
----------------------------------------------------------