Σελίδες

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Εμβόλιο για τη Μηνιγγίτιδα Β Bexsero, και για το HPV Τραχήλου Μήτρας

Μετά από τον κατακλυσμό τηλεφωνηματων και μηνυμάτων στο ιατρείο βάζω πάλι αυτό που είχα γράψει σε ανύποπτο χρόνο για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β, έχοντας προσθέσει και τα νέα δεδομένα.

Το εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα Β - Bexsero - δεν είναι στα λεγόμενα υποχρεωτικά και γι αυτό δεν καλύπτει τη δαπάνη το κράτος

Το ποιο εμβόλιο θα αποζημιώσει το κράτος έχει να κάνει με επιστημονικά αλλά και με οικονομοτεχνικα κριτήρια. Ελπίζω να γίνει κατανοητό αυτό που θα πω αλλά άλλη η δουλειά του κράτους στο που θα διοχετεύσει τα χρήματα του και άλλη του γονιού.

Θα δώσω ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι το κράτος έχει 1 εκ ευρώ. Πρέπει να βάλει κάτω τα πράγματα και να υπολογίσει. Με το εκατομμύριο που έχω είναι καλύτερα να το βάλω για να εγκρίνω το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκου ή να φτιάξω ένα δρόμο ώστε να μην σκοτώνεται ο κόσμος; .
Που είναι πιο αποτελεσματικά; . Αποφασίζει λοιπόν να τα δώσει στο δρόμο, ή σε επίδομα θέρμανσης.

Το παιδί όμως είναι το παιδί σου. Αν έχεις τη δυνατότητα λοιπόν πρέπει να αποφασίσεις. Να του πάρω ένα παιχνίδι ή να κάνω μια δόση του εμβολίου της μηνιγγίτιδας;Ή της γρίπης;. Και σε αυτό το ερώτημα θα απαντήσεις εσύ ως γονιός. Και όχι το κράτος.

Κάθε φορά που βλέπουμε θάνατο παιδιού από μια νόσο για την οποία υπάρχει εμβόλιο αναρωτιομαστε γιατί δεν είναι στα υποχρεωτικά. Στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό γιατί η συχνότητα της νόσου είναι πολύ μικρή. Αλλά να τονίσω εδώ πως και στα λεγόμενα υποχρεωτικά να ήταν περίπου ένα 30 %, δυσπιστωντας προς αυτό, δεν θα το είχε κάνει.
Πόσα κορίτσια πχ νομίζετε έχουν κάνει το εμβόλιο του HPV;.Πόσες γυναίκες από αυτά τα κορίτσια θα πεθάνουν από καρκίνο του τραχήλου ;.Παρα πολλές. Κι αυτό είναι ευθύνη του γονιού.

Για όσους γονείς λοιπόν μπορούν να επωμιστουν το κόστος, υποχρεωτικό είναι να δώσετε τα καλύτερα στο παιδί σας για μια ασφαλή ζωή. Μην περιμένετε από το κράτος.

Το Bexsero έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αρκετών κρατών που έχουν μεγαλύτερη συχνότητα μηνιγγίτιδας Β από εμάς όπως της Βρετανίας για όλα τα βρέφη εδώ και περίπου 2 χρόνια. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά με μείωση στο μισό, προς το παρόν, της μηνιγγίτιδας, χωρίς μειζονες παρενέργειες.

Η πρόσφατη ένταξή του στο Ελληνικό πρόγραμμα εμβολιασμού αφορά μόνο ειδικές κατηγορίες παιδιών με ασπληνια ή διαταραχές συμπληρωματος και όχι όλα τα παιδιά.
Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα ακόμα εμβόλιο για τον Μηνιγγιτιδόκοκο Β που κυκλοφορεί ήδη στην Αμερική και έχει εγκριθεί για παιδιά άνω των 10 ετών.
-----------------------------
Αντώνης Δαρζέντας
-----------------------------