Σελίδες

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Δασικοί χάρτες: Παράταση μέχρι 27 Ιουλίου για να υποβάλουν αίτηση αλλαγής χρήσης όσοι είναι ενταγμένοι στο ΟΣΔΕ και η έκτασή τους είναι εκχερσωμένη.

Με τροπολογία, που ψηφίστηκε την Τετάρτη, 21 Ιουνίου, στην ολομέλεια της Βουλής παρατείνεται μέχρι τις 27 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών (αφορά τις περιπτώσεις όπου η προβλεπόμενη προθεσμία έληγε στις 12/6/2017) «Στις 27 Ιουλίου λήγει η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση αλλαγής χρήσης όσοι είναι ενταγμένοι στο ΟΣΔΕ και η έκτασή τους είναι εκχερσωμένη. Ο νόμος για τις αιτήσεις εξαγοράς παραμένει ανοιχτός για τις προ του 1975 τροποποιημένες εκτάσεις μέχρι το 2018», δήλωσε μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «μέσα στο 2017 θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες στο 17% των εκτάσεων της χώρας μας και ιδιαίτερα στις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Κιλκίς, Ημαθίας, Σερρών και Ανατολικής Αττικής. Θα προκηρυχθεί, επίσης, και το υπόλοιπο 48% των δασικών χαρτών, μέσα στο 2017, για να είμαστε απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις μας».

Στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Φάμελος τόνισε τα εξής:

«Η τροπολογία που καταθέτουμε σήμερα, 21/06/2017, άρθρο 78, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, δίνει παράταση έως τις 27 Ιουλίου στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που έχουμε νομοθετήσει, δηλαδή την υποβολή αντιρρήσεων επί του δασικού χάρτη, την υποβολή αίτησης για τη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων του χάρτη και την αίτηση εξαγοράς ή χρήσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που έχουν εκχερσωθεί για γεωργική καλλιέργεια και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ.

Διότι, πραγματικά χρειάζεται να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που έχουμε, στο πλαίσιο έγκρισης των δασικών χαρτών μέσα στο 2017, για να μπορέσουν να βοηθηθούν οι πολίτες. Επιπλέον, με τη διαδικασία αυτή έχουμε κατορθώσει να θέσουμε σε κίνηση ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δημόσιας διοίκησης, αλλά και της αυτοδιοίκησης, η οποία αυτοδιοίκηση δεν έχει εφαρμόσει αυτά που οφείλει, ώστε να προφυλάξει την περιουσία των πολιτών.

Εμείς, ως Υπουργείο, οφείλουμε να είμαστε εντάξει απέναντι στους πολίτες, παρότι κάποιοι άλλοι δεν είναι. Έτσι, λοιπόν, με το άρθρο 78 παρατείνουμε τη χρήση των παραπάνω εργαλείων, έως τις 27 Ιουλίου 2017 . Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι δίνουμε τη δυνατότητα να υπάρχει περισσότερος χρόνος να αποσταλούν τα όρια των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ, κάτι που δεν έκαναν εγκαίρως.

Ενημερώνουμε, επίσης, ότι έχει δημιουργηθεί ένα εργαλείο για την αίτηση προδήλου σφάλματος τις τελευταίες μέρες από την ΕΚΧΑ ΑΕ και με αυτά τα εύχρηστα εργαλεία δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη, χωρίς να πληρώνει μελέτες, δικηγόρους  και να μπαίνει σε διάφορα έξοδα να αξιοποιεί αυτά τα εργαλεία.

Επιπλέον, με την ολοκλήρωση δηλώσεων καλλιέργειας από τους αγρότες θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα σε αυτό το μήνα να τους ενημερώσουμε όλους προσωπικά, στην περίπτωση που οι εκτάσεις που χρησιμοποιούν αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες, ώστε να προχωρήσουν στη χρήση των εργαλείων που έχουμε νομοθετήσει για την καλλιέργεια σε πρώην δασικές εκτάσεις ή άλλων εργαλείων της δασικής νομοθεσίας, όπως το άρθρο 67 για τους δασωμένες αγρούς.

Διασφαλίζουμε έτσι τις επιδοτήσεις και είναι ενημερωμένος προσωπικά ο καθένας με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτή είναι μια κοινή προσπάθεια με το ΥπΑΑΤ για να διασφαλιστεί μια κανονικότητα που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Θέλω, όμως, να σας ενημερώσω ότι αυτή η νέα καταληκτική ημερομηνία, μέχρι 27/07/2017 είναι δεσμευτική, δηλαδή δεν θα δοθεί άλλη παράταση, εφόσον πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουμε προχωρήσει στη μερική κύρωση του χάρτη. Είναι καταληκτική ημερομηνία και για τους πολίτες που είναι κάτοικοι εξωτερικού.

Είχαμε δυνατότητα μέσα από το συνεχή διάλογο με την κοινωνία να δημιουργήσουμε πάρα πολλά νέα εργαλεία και με αυτή την παράταση θα δοθεί ένα καθαρό περιθώριο χρόνου. Αλλά, πρέπει να γνωρίζετε ότι για τις επόμενες αναρτήσεις το περιθώριο χρόνου θα παραμείνει στις 105 ημέρες, δηλαδή στους τρεισήμισι μήνες. Έτσι, λοιπόν, με την μεγαλύτερη μέχρι τώρα ανάρτηση για το 35% της χώρας, που διασφαλίζει το δασικό χώρο και την ασφάλεια δικαίου, δίνουμε τη δυνατότητα στο Κτηματολόγιο να ξεκολλήσει κάτι που δεν είχε διασφαλίσει ο δικομματισμός. Απελευθερώνεται η δασική υπηρεσία και ο πολίτης και έχουμε τακτοποιημένη σχέση δάσους και γεωργικής εκμετάλλευσης.

Έχουμε μειώσει κατά πάρα πολύ το κόστος των αντιρρήσεων και έχουμε πολλές περιπτώσεις ατέλειας, είτε για τους Δήμους, είτε για τα σχέδια πόλης για τις περιοχές εποικισμού, αναδασμού και για τις εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού. Μέχρι τώρα πρέπει να σας ενημερώσω ότι έχουν υποβληθεί 30.187 αντιρρήσεις, εκ των οποίων υπάγονται 7.700 στην ατέλεια.

Η ανάρτηση αυτή αποκάλυψε και κάποια πράγματα που ήταν γνωστά, αλλά έξω από τους θεσμούς. Υπήρχαν αγροτικές εκτάσεις που ήταν δασικές παλαιότερα, αναδασωτέες εκτάσεις που ήτανε γεωργικού χαρακτήρα, αλλά είχαν αλλάξει χρήση και πολλά θέματα με καλλιέργειες και επιδοτήσεις. Εμείς, λοιπόν, έχουμε κάνει μία πολύ σημαντική ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχουμε προχωρήσει ήδη 15 νομοθετικά εργαλεία, τα οποία περιλαμβάνουν δύο νομοσχέδια, τέσσερις κοινές υπουργικές αποφάσεις, τέσσερις υπουργικές αποφάσεις και πέντε εγκυκλίους.

Και βέβαια μειώσαμε το κόστος των αντιρρήσεων έως και 80%και δημιουργήσαμε εργαλεία και για τα πρόδηλα λάθη και για τις καλλιέργειες, δίνοντας τη δυνατότητα με πάρα πολύ μικρό κόστος και με πάρα πολλές δόσεις ο αγρότης να έχει απρόσκοπτη συνέχεια στις καλλιέργειες.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν αναιρείται το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση αλλαγής χρήσης ο αγρότης, όπως κάποια κακόπιστα δημοσιεύματα ανέδειξαν εχθές. Διότι, στις 27 Ιουλίου λήγει η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση όσοι είναι ενταγμένοι στο ΟΣΔΕ και η έκτασή τους είναι εκχερσωμένη. Ο νόμος για τις αιτήσεις εξαγοράς παραμένει ανοιχτός για τις προ του 1975 τροποποιημένες εκτάσεις μέχρι το 2018. Επίσης ο νόμος είναι ανοικτός για όσους έχουν τροποποιήσει τις χρήσεις από το 1975, έως το 2007, χωρίς όριο χρόνου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι το βασικό θέμα όσον αφορά στους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις είναι ότι, μέχρι τις 9 Ιουνίου 2017, το 42,5% των Δήμων δεν είχαν στείλει τα όρια αυτών και αναγκαστήκαμε και ανακοινώσαμε στην κοινωνία ποιοι είναι αυτοί οι Δήμοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι παρότι μόνο τρεις στους δέκα Δήμους είχαν στείλει τα στοιχεία, μέχρι το τέλος του 2016, σήμερα έχουμε πλέον φτάσει στο 67% και με την παράταση στοχεύουμε στο 100%. Τις  τελευταίες δέκα μέρες συμμορφώθηκαν έντεκα ΟΤΑ. Γι' αυτό χρειάζεται να επικοινωνούμε απευθείας με την κοινωνία και να την ενημερώνουμε.

Οι Δήμοι που δεν έχουν στείλει ακόμα στοιχεία είναι οι Δήμοι: Αλεξανδρούπολης, Αν. Μάνης, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Αρχαίας Ολυμπίας, Βοίου, Βορ. Κυνουρίας, Γορτυνίας, Δέλτα, Δοξάτου, Δυτ. Μάνης, Δωδώνης, Έδεσσας, Ελαφονήσου,  Εορδαίας, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ζαχάρως, Καβάλας, Κασσάνδρας, Κέρκυρας, Κιμώλου, Κομοτηνής, Κόνιτσας, Μεσσήνης, Μετσόβου, Μήλου, Μυκόνου, Ναυπλίου, Νέας Προποντίδας, Νότ. Κυνουρίας, Νοτ. Πηλίου, Οιχαλίας, Περιστερίου, Πύλου-Νέστορος, Σιθωνίας, Σίφνου, Σκόπελου, Σπάρτης, Σπετσών, Χίου και  Ωραιοκάστρου.

Υπολείπονται, λοιπόν, 40 δήμοι τους οποίους καταθέτουμε και στα πρακτικά της Βουλής, ώστε να ενημερωθεί η κοινωνία, αλλά  και να επισπεύσουν τις διεργασίες τους, με στόχο την εξασφάλιση των πολιτών  ώστε να είναι οι πολίτες από δω και πέρα εξασφαλισμένοι.

Στο νομοσχέδιο για τη δόμηση που θα συζητηθεί στις αρχές Ιουλίου, στη Βουλή, θα εισάγουμε διατάξεις προσωρινών παραχωρητηρίων και θα δώσουμε τριετή παράταση για να γίνουν οριστικά, ώστε ο πολίτης να μη χρειαστεί να κάνει αντίρρηση.  Επιπλέον, θα δώσουμε τη δυνατότητα, αμέσως μετά το τέλος των αντιρρήσεων, να εκδίδει απόφαση ο Διευθυντής Δασών για τις εκτάσεις που δεν έχει υποβληθεί αντίρρηση και δεν είναι δασικές και να προχωρεί άμεσα η έκδοση των οικοδομικών αδειών, χωρίς να περιμένουμε την μερική κύρωση του δασικού χάρτη».
------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
------------------------