Σελίδες

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Θερίζουν οι θάνατοι στην Ευρώπη! Αυστηρότερα μέτρα για τον εμβολιασμό - Ανησυχία για την πρόληψη στην Ελλάδα

Η Ιταλία προχωρά σε αυστηροποίηση του συστήματος ελέγχου των παιδιών και απαγορεύει την εγγραφή τους στα σχολεία αν δεν είναι εμβολιασμένα. Αντιδρά δυναμικά με αυτόν τον τρόπο στις συνέπειες του αντιεμβολιαστικού κινήματος που έχει ήδη αρχίσει να στοιχίζει ζωές στην Ευρώπη.

 
Συγκεκριμένα, στη γειτονική Ιταλία ανέλαβαν δράση για τους εμβολιασμούς στα σχολεία, θεσπίζοντας μέτρα που έχουν κυρώσεις τόσο για τους παιδιάτρους όσο και για τους γονείς. Αποφάσισαν έτσι να απαγορεύσουν την είσοδο παιδιών στον παιδικό σταθμό και τα νηπιαγωγεία αν δεν είναι εμβολιασμένα. Σε περίπτωση που κάποιος δεν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμα που κυμαίνονται από 500 έως 7.500 ευρώ.

Η σοβαρότητα της κατάστασης, όπως σημειώνεται σε άρθρο της Repubblica αλλά και στον Independent, συνδέεται με την επιδημία ιλαράς, καθώς έχουν σημειωθεί πάνω από 2.200 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ για τη γειτονική χώρα. Είναι τόσοι πολλοί οι ασθενείς στην Ιταλία ώστε μαζί με τα κρούσματα στη Ρουμανία είναι υπεύθυνοι για το 48% των κρουσμάτων στην Ευρώπη. Έτσι τα εμβόλια γίνονται και πάλι υποχρεωτικά στα ιταλικά σχολεία, καθώς τα παιδιά έως 6 ετών δεν θα μπορούν να εγγραφούν αν δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. Τα μέτρα πρόκειται να τεθούν σε ισχύ με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αναλυτικότερα, θα αυξηθούν σε 12 τα εμβόλια που πρέπει να υποβληθούν τα παιδιά έως 6 ετών ενώ από 6 ετών και πάνω το σχολείο θα είναι υποχρεωμένο να υποβάλει έκθεση στις τοπικές υγειονομικές αρχές σε περίπτωση μη εμβολιασμού. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές με τη σειρά τους θα καλούν την οικογένεια και θα τους δίνουν λίγες ημέρες για να συμμορφωθούν με τα νέα δεδομένα και σε περίπτωση που δεν συμβεί κάτι τέτοιο θα ακολουθούν κυρώσεις.

Πριν τους νέους κανόνες τα πρόστιμα για όσους δεν έκαναν τα απαραίτητα εμβόλια κυμαίνονταν από 150 έως 250 ευρώ, ενώ πλέον θα ξεκινούν από τα 500 και θα φτάνουν στα 7.500 ευρώ. Οι εμβολιασμοί θα μπορούν να παραληφθούν ή να αναβληθούν σε περίπτωση που αποδεικνύεται κίνδυνος για την υγεία που θα πρέπει να πιστοποιηθεί από τον αρμόδιο γιατρό ή παιδίατρο ελεύθερης επιλογής της οικογένειας. Από την 1η Ιουνίου 2017 μάλιστα το υπουργείο Υγείας στην Ιταλία θα ξεκινήσει ειδική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σχετικά με τη σημασία των εμβολιασμών για την προστασία της υγείας.

Στους δύο πρώτους μήνες του 2017, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), περισσότερα από 1.500 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν σε 14 ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας της "συγκέντρωσης ανεμβολίαστων ανθρώπων". Σε δέκα χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία) ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017 ήταν υπερδιπλάσιος εκείνου των δύο πρώτων μηνών του 2016. "Είναι απαράδεκτο να ακούμε ότι παιδιά και ενήλικες πεθαίνουν από την ασθένεια αυτή σε χώρες όπου διατίθενται οικονομικά προσιτά εμβόλια", δήλωσε ο Βιτένις Αντριουκάιτις, επίτροπος Υγείας της ΕΕ, αναφερόμενος στα στοιχεία του ECDC.

Αυτή η κατάσταση προκαλεί έντονο προβληματισμό και στη χώρα μας, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να συστήνει τον εμβολιασμό των παιδιών. "Εμείς από το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουμε θερμά να είναι όλα τα παιδιά που πάνε σχολείο επαρκώς εμβολιασμένα, και σύμφωνα με τους ελέγχους μας είναι σε ποσοστό που ξεπερνά το 95%. Παρόλα αυτά, ο νόμος δεν υποχρεώνει τον γονέα να εμβολιάσει το παιδί του. Για αυτό τον λόγο χρειάζεται η επίβλεψη από τις υγειονομικές αρχές. Μην ξεχνάμε ότι το δικαίωμα στην παιδεία και την εκπαίδευση είναι αναφαίρετο και δεν πρέπει να το στερούμε από μερίδα των παιδιών. Τίθεται επίσης το θέμα της αυτεξουσιότητας που είναι επίσης σημαντικό. Αλλά εμείς συστήνουμε τον εμβολιασμό και ενημερώνουμε σχετικά την κοινότητα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, "πρέπει να υπάρξει μια εθνική εμβολιαστική πολιτική ώστε να δημιουργήσουμε την ασφάλεια μέσα από την πρόληψη στις ασθένειες των παιδιών. Δυστυχώς υπήρξε μία ψευδής, αντιεπιστημονική καμπάνια αντιεμβολιασμού σε πολλές χώρες του κόσμου και ήδη φαίνονται τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα. Ήδη είχαμε σοβαρά κρούσματα ιλαράς στη Ρουμανία (και όχι μόνο) και θανάτους παιδιών. 

Θεωρούμε επιβεβλημένο να υπάρξει από την επιστημονική ελληνική κοινότητα διαρκής ενημέρωση και το κράτος να εξασφαλίσει την επάρκεια των εμβολίων που χρειάζεται η χώρα. Ο εμβολιασμός των παιδιών ειδικά για την μηνιγγίτιδα σώζει ζωές. Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που γίνεται από την Ένωση Παιδιάτρων Ελλάδος σε συνεργασία με τον ΙΣΑ ώστε να αποφύγουμε άδικους παιδικούς θανάτους, ιδιαίτερα τώρα που η απουσία του υπουργείου Υγείας είναι εμφανής".

Στην Ελλάδα το θέμα έθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Κώστας Μπαργιώτας με Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για το αντιεμβολιαστικό κίνημα. "Επιδημία ιλαράς έπληξε πρόσφατα την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ από την 1η Μαρτίου του 2016 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 συνολικά 5.881 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ευρώπη. 

Στη Ρουμανία καταγράφηκε το 46%, το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Βρετανία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τουλάχιστον 10 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν μεταξύ του 2010 και του 2015, χάρη στο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα παγκοσμίως, περίπου 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό. 

Το θετικό είναι ότι, παρά τις επιφυλάξεις αρκετών γονέων, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με μηδέν περιστατικά και με εμβολιαστική κάλυψη 97% για το 2015 στα παιδιά 13-24 μηνών", τονίζει ο βουλευτής, ρωτώντας τον υπουργό Υγείας σε ποιες δράσεις σκοπεύει να προβεί σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την ενίσχυση του Εθνικού Προγράμματος εμβολιασμού και την ενημέρωση του κοινού.

Ασθένειες που πιστεύαμε εκριζωμένες από την Ευρώπη, επανέρχονται με αυξημένα και σοβαρά κρούσματα που προκαλούν ακόμα και θανάτους. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι κάνει η ελληνική Πολιτεία και πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αν λάβουμε υπόψη την εξέλιξη από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού που ενέταξε μεν στην λίστα των υποχρεωτικών και αποζημιούμενων εμβολίων και αυτό της μηνιγγίτιδας Β, αλλά μόνο για ελάχιστες και σπανιότατες περιπτώσεις παιδιών με υποκείμενα νοσήματα (όταν όσα έχουν νοσήσει φέτος δεν ανήκαν στις κατηγορίες αυτές), δεν βλέπουμε… φως στο τούνελ. Θα έχει ενδιαφέρον ωστόσο η απάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρεα Ξανθού στην Επίκαιρη Ερώτηση του Κώστα Μπαργιώτα.
---------------------------------
Πηγή: newsit.gr
---------------------------------