Σελίδες

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Δράση εναντίον δεκάδων χιλιάδων ψεύτικων λογαριασμών αναλαμβάνει το Facebook

Την ανάληψη δράσης εναντίον δεκάδων χιλιάδων ψεύτικων λογαριασμών στη Γαλλία ανακοίνωσε την Πέμπτη το Facebook, καθώς προσπαθεί να επιδείξει ότι κάνει ότι μπορεί για να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση και την κυκλοφορία ψευδών ειδήσεων και απατών στην ιστοσελίδα του.

Η εταιρεία βρίσκεται κάτω από έντονη πίεση στο ζήτημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, καθώς πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διακηρύσσουν ότι θα εισάγουν νέους σχετικούς νόμους, εφόσον το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν αναλάβει ταχείες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση φαινομένων εξτρεμιστικής προπαγάνδας στην ιστοσελίδα του, καθώς και κυκλοφορίας υλικού παράνομου κάτω από τους ισχύοντες κανονισμούς.


Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ένα νέο νομοσχέδιο που θα εξαναγκάζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην καταπολέμηση φαινομένων όπως τα διαδικτυακά κηρύγματα μίσους, επιβάλλοντας τους πρόστιμα άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ αν δεν το επιτύχουν.

Επιπλέον, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, το Facebook και το Youtube ελέγχονται για πιθανή εκμετάλλευση τους με σκοπό τη χειραγώγηση των Ευρωπαίων ψηφοφόρων στις επερχόμενες εκλογές της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες.

Με ανακοίνωση του, το Facebook ανέφερε ότι ελέγχει περίπου 30.000 ψεύτικους λογαριασμούς στη Γαλλία, διαγράφοντας ορισμένους από αυτούς αλλά όχι όλους. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι προτεραιότητα του είναι η απομάκρυνση ψευδών προφίλ με υψηλά επίπεδα κοινοποιήσεων και μεγάλο κοινό επισκεψιμότητας.

«Έχουμε πραγματοποιήσει πρόοδο στο να αναγνωρίζουμε αυτά τα ψεύτικα προφίλ ευκολότερα, ταυτοποιώντας ορισμένες μορφές δραστηριότητας, χωρίς να ελέγχουμε αυτό καθαυτό το περιεχόμενο», σημείωσε στην ανακοίνωση ο Σαμπνάμ Σάικ, επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας του Facebook.

Ενδεικτικά, η εταιρεία ανέφερε ότι χρησιμοποιεί μεθόδους αυτόματης ανίχνευσης, ώστε να μπορεί να εντοπίζει επαναλαμβανόμενες κοινοποιήσεις του ίδιου περιεχομένου ή αύξηση των μηνυμάτων που στέλνουν οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί.
--------------------------------
Πηγή: Καθημερινή
--------------------------------