Σελίδες

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Η ΕΕ δεσμεύεται να σώσει τα αποθέματα αλιευμάτων στη Μεσόγειο τα επόμενα δέκα χρόνια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και επτά χώρες της Μεσογείου δεσμεύθηκαν σήμερα για τα δέκα επόμενα χρόνια να παρακολουθήσουν από κοντά την εξέλιξη των αποθεμάτων αλιευμάτων που απειλούνται σοβαρά από την υπεραλίευση.
«Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε σήμερα μια δέσμευση για δέκα χρόνια για τη διάσωση των αποθεμάτων αλιευμάτων στη Μεσόγειο και για την προστασία του οικονομικού και οικολογικού πλούτου της περιοχής», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.


Η Διακήρυξη της Μάλτας, η λεγόμενη “MedFish4Ever”, υπογράφτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οκτώ παράκτια κράτη-μέλη της ΕΕ (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα, Κύπρος), επτά τρίτες χώρες (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτος, Τουρκία, Αλβανία, Μαυροβούνιο), τον FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ), τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ελπίζω πως αυτή η διακήρυξη θα μείνει στο μέλλον ως ένα σημείο καμπής», σχολίασε ο Καρμένου Βέλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αλιείας, καθώς τα αλιευτικά αποθέματα της Μεσογείου βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο – εκτιμάται ότι η υπερεκμετάλλευση φθάνει το 90%.

Οι υπογράφοντες δεσμεύονται να εξασφαλίσουν πως από σήμερα και έως το 2020 τα κυριότερα αποθέματα αλιευμάτων θα αποτιμώνται τακτικά με συγκεκριμένο και επιστημονικό τρόπο.

Θα πρέπει επίσης να επεξεργαστούν «ένα σχέδιο πολυετούς διαχείρισης για όλες της περιοχές κρίσιμης αλιείας» και να «ελαχιστοποιήσουν την παράνομη αλιεία» από σήμερα έως το 2020.
Τέλος, δεσμεύονται να υποστηρίξουν οικονομικά τα τοπικά σχέδια βιώσιμης αλιείας.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι απασχολούνται στον μεσογειακό αλιευτικό στόλο, που αποτελείται κυρίως από μικρά σκάφη (80% των σκαφών μήκους μικρότερου των 10 μέτρων αλιεύουν το ένα τέταρτο των ψαριών).
------------------------------
Πηγή:  paseges.gr
------------------------------