Σελίδες

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΟΧΙ στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών φωνάζουν οι Μανιάτες

Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η Επιτροπή Αγώνα, η οποία εκπροσωπώντας συλλόγους και πολίτες, δηλώνει ότι αντιτίθεται στην οποιαδήποτε τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Μάνη.
Σε σχετική επιστολή, αναφέρει ότι η ανησυχία αυτή μεγαλώνει επικίνδυνα, ιδιαίτερα μετά τις θετικές γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) αλλά και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τις πόρτες άνοιξαν διάπλατα, αυτοί που κανονικά θα έπρεπε να είναι οι θεματοφύλακες ενός τέτοιου θησαυρού».


Διαβάστε παρακάτω την επιστολή:
Η Μάνη, μια ιστορική περιοχή της Ελλάδας, με τεράστιο και εν πολλοίς ανεξερεύνητο πολιτιστικό απόθεμα, με μνημεία όλων των εποχών, με καθοριστική συμβολή των ανθρώπων της σε όλους τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους, βρίσκεται προ μιας μη αναστρέψιμης καταστροφής.
Μια περιοχή πραγματικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με κτίσματα, τοποθεσίες, τοπία και μνημεία τα οποία διακρίνονται για την ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική σημασία τους, απειλείται με αφανισμό.

Η απειλή προέρχεται από την επιχειρούμενη εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών σε όλο το μήκος της χερσονήσου της Μάνης, που αν τελικά πραγματοποιηθεί το μοναδικό μανιάτικο τοπίο θα μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη, ενώ θα ακυρωθεί η όποια προοπτική τουριστικής ανάπτυξης με αποτέλεσμα την ερημοποίησή της.

Τις πόρτες άνοιξαν διάπλατα αυτοί που κανονικά θα έπρεπε να είναι οι θεματοφύλακες ενός τέτοιου θησαυρού, υπακούοντας σε άλλες σκοπιμότητες και υπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία μπορούν να υπαγορεύουν και πολιτικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, συνεδρίαση 25ης Οκτωβρίου 2016) και το ΚΣΝΜ (Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, συνεδρίαση 15ης Δεκεμβρίου 2016) αποφάσισαν και η Υπουργός «Πολιτισμού» Λυδία Κονιόρδου υπέγραψε, να μοιράσουν ως πρώτη δόση 42 ανεμογεννήτριες στους παραδοσιακούς οικισμούς της Μάνης.

Ωστόσο, δεν βρήκαν χρόνο, τόσο η Υπουργός Πολιτισμού, όσο και η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟ, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, η οποία μάλιστα έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο στη διεκπεραίωση των απαιτήσεων των εταιρειών, να ακούσουν τους εκπροσώπους των πολιτών που αγωνίζονται για τη σωτηρία της Μάνης, γιατί προφανώς είχαν άλλες συναντήσεις και άλλες προτεραιότητες.

Να σημειωθεί, ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών, φαίνονταν ενήμεροι για το τι θα αποφασιστεί από το ΚΑΣ και το ΚΣΝΜ, πολύ πριν συνεδριάσουν τα όργανα και σίγουροι για τις υπογραφές της Υπουργού Πολιτισμού, παρά τις διαβεβαιώσεις που η ίδια έδινε σε άλλες κατευθύνσεις.
Οι αποφάσεις αυτές είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες αλλά και νομικά έωλες. Αρκεί κανείς να διαβάσει τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ και θα διαπιστώσει ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες με τις τοποθετήσεις τους ρίχνουν το κύρος και την αξιοπιστία των συγκεκριμένων οργάνων.

Οι αποφάσεις αυτές συνιστούν «μνημεία» αντιφάσεων, αντιεπιστημονικών προσεγγίσεων, ψεμάτων αλλά και γελοιοτήτων, όπως ο ισχυρισμός ότι τάχα οι ανεμογεννήτριες θα αποτελέσουν τα… μνημεία του μέλλοντος (τοποθέτηση αρχαιολόγου στο ΚΑΣ), προκειμένου να στηθεί το σκηνικό και να μπουν οι υπογραφές. Τους ήταν αρκετές οι διαβεβαιώσεις των εταιρειών, πως οι ανεμογεννήτριες (42 αρχικά που στη συνέχεια θα γίνουν τουλάχιστον 217), ύψους 120 μέτρων, «δεν» θα φαίνονται από προστατευόμενους οικισμούς, μάλιστα τους δείξανε και σχετικές φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις.

Σημειώνεται πως η χερσόνησος της Μάνης (η πλευρά που βρίσκεται στη Λακωνία) είναι μια χερσόνησος (νότιος Ταΰγετος και Σαγγιάς), μήκους περίπου 35 χλμ και μέσου πλάτους 7 χλμ, επί της οποίας στα ανατολικά και στα δυτικά βρίσκονται: 94 από τους συνολικά 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου, 269 κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, 1.000 πολεμικοί πύργοι και πυργόσπιτα, πάνω από 600 παλαιοχριστιανικές, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, ανεξερεύνητοι μεγαλιθικοί οικισμοί και παλαιόχωρες επί του ορεινού όγκου, δεκάδες σπήλαια με πλέον γνωστά αυτά του Δυρού.

Είναι μια περιοχή με μεγάλη ποικιλία στη χλωρίδα (1 από τους 17 βοτανικούς κήπους της Ελλάδας, με 600 είδη φυτών) και πανίδα (με καταγεγραμμένα περισσότερα από 160 είδη). Αποτελεί περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο NATURA και ειδικότερα Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ως ένα από τα δύο στην Ελληνική Επικράτεια μεταναστευτικά περάσματα πτηνών, με εθνική και ευρωπαϊκή σημασία, με κωδικό «GR2540008 Νότια Μάνη» και Σημαντική Περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας με κωδικό «GR121 Νότια Μάνη, νότιος Ταΰγετος-Σαγιάς και Ακρωτήριο Ταίναρο» (85 τουλάχιστον είδη μερικά από τα οποία χαρακτηρίζονται απειλούμενα, όπως τα ελάχιστα άτομα βασιλαετού και χρυσαετού).

Ως προς το πολιτιστικό σκέλος, το ΚΑΣ και το ΚΣΝΜ αρκέστηκαν στην αρχαιολογική έρευνα και στην εξέταση του χώρου δι’ …ελικοπτέρου των εταιρειών και μέσω drone με κάμερα, λες και η Μάνη είναι σε άλλο πλανήτη. Αυτό παρά το γεγονός ότι η τοπική αρχαιολογική υπηρεσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Καλούμε την Υπουργό «Πολιτισμού» Λυδία Κονιόρδου, εάν θεωρεί πως την εξαπάτησαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου της και της απέσπασαν την υπογραφή της, να ζητήσει άμεσα αυτοψία, πράγμα βέβαια, που της είχε προταθεί αλλά η Γενική Γραμματέας βιαζόταν να κλείσει το θέμα.

Βιάστηκαν, να μπουν οι υπογραφές της Υπουργού Πολιτισμού πριν καν το θέμα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (η εκδίκαση της προσφυγής 28 συλλόγων και 1.150 πολιτών έχει οριστεί για τις 26/4/17 μετά από πέντε αναβολές), προκειμένου να πάνε οι εταιρείες πιο «θωρακισμένες» στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, το οποίο θα κρίνει την υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου για αδειοδότηση των πρώτων αιολικών πάρκων στην οροσειρά της Μάνης.


Η Επιτροπή Αγώνα για την αποτροπή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μάνη, που συντονίζει τις ενέργειες των 28 συλλόγων και των 1.150 πολιτών, που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της πρώτης υπουργικής απόφασης του 2012 με την οποία αδειοδοτούνται τα τέσσερα πρώτα αιολικά πάρκα με 42 τεράστιες ανεμογεννήτριες, διοργανώνει το αμέσως επόμενο διάστημα σειρά εκδηλώσεων και παρεμβάσεων, τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης, όσο και σε επίπεδο κινητοποίησης αλλά και νομικές ενέργειες:

Συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 στις 12 το μεσημέρι (στη Συμβολή Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα μεταξύ τους Πολυτεχνείου και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), για την καταγγελία των αποφάσεων του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ αλλά και της στάσης της Υπουργού «Πολιτισμού» και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου. Με αίτημα η Υπουργός να δώσει άμεσα εντολή για αυτοψία.

Ανάληψη πρωτοβουλίας ενημέρωσης των Μανιατών στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 196η επέτειο της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης στις 17 Μαρτίου 1821 στην Αρεόπολη και στην Αθήνα.

Συγκέντρωση στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με αίτημα την ακύρωση-ανάκληση των πραξικοπηματικών παρεμβάσεων του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναίρεσε το καθεστώς προστασίας της Μάνης, ως στενωπός διέλευσης αποδημητικών, υπό τον όρο οι ανεμογεννήτριες να… διαθέτουν ραντάρ, ώστε να αποτρέπεται η πρόσκρουση των διερχόμενων πουλιών.

Αξιοποίηση όλων των νομικών όπλων, ώστε να μπουν εμπόδια και να ακυρωθούν οι παράνομες αποφάσεις οργάνων και υπουργών.

Ανάληψη πρωτοβουλίας για ανοιχτή τοποθέτηση επί του θέματος των βουλευτών και των πολιτευτών του νομού Λακωνίας αλλά και των βουλευτών με καταγωγή από τη Μάνη.

Ανάληψη πρωτοβουλιών σε όλες τις κατευθύνσεις, εντός και εκτός Ελλάδας, για την κατοχύρωση και καθιέρωση της Μάνης σαν Προστατευόμενο Ιστορικό Μνημείο και Περιοχή Ειδικής Προστασίας.
Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας αυτός είναι επίπονος και επίμονος. Θα επιμείνουμε μέχρι τη νίκη! 
--------------------------------------------
Πηγή:   monemvasianews.gr
--------------------------------------------