Σελίδες

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών

Μεγάλα προβλήματα και γενικότερη αναστάτωση φαίνεται να προκαλεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών, η οποία έχει ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα, ενώ για το νομό Λακωνίας έχει προγραμματιστεί για τις 3 Φεβρουαρίου 2017.

Και τούτο διότι διαπιστώνονται πολλές παραλείψεις και λάθη, μια και η σύνταξή τους δεν έλαβε υπ’ όψιν πληθώρα διοικητικών πράξεων που έχουν εκδώσει τα αρμόδια Δασαρχεία όλα αυτά τα χρόνια, εκτός αυτές των τελευταίων ετών που εκδόθησαν με τοπογραφικά διαγράμματα κατά ΕΓΣΑ ’87.


Από την άλλη ο χρόνος υποβολής αντιρρήσεων είναι ιδιαίτερα μικρός, ξεκινά 15 ημέρες από την ανάρτηση και είναι 60 έως 80 ημέρες (για κατοίκους εξωτερικού). Είναι εξαιρετικά δύσκολο στο χρονικό αυτό διάστημα, οι ενδιαφερόμενοι να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει καμμία απολύτως ενημέρωση, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με ανακοίνωσή του, την οποία υπογράφει η Πρόεδρος κα Χαρίκλεια Τσιώλη, επισημαίνει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών και προτείνει άμεσες λύσεις, προκειμένου όπως τονίζει να ολοκληρωθεί η κατάρτιση «ορθών δασικών χαρτών».

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση: 

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών και η σχετική προβλεπόμενη διαδικασία, που ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου 2017 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις Δασικές Υπηρεσίες της χώρας, δημιουργεί τεράστια αναστάτωση και προβλήματα στους πολίτες, πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις, μείωση της καλλιεργήσιμης αγροτικής-παραγωγικής γης, υπονόμευση κάθε προοπτικής ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και νέο πλήγμα για την οικονομία.
Είναι σαφές ότι δεν αποτελεί μία νομοθετημένη διαρθρωτική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση αλλά άλλον ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό της Κυβέρνησης.

Από την πρώτη ήδη ανάρτηση δασικών χαρτών που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου οι βασικές διαπιστώσεις μας είναι οι εξής:

– Στους αναρτημένους χάρτες της περιοχής μας, που χρησιμοποιήθηκαν ως βάση χαρακτηρισμού οι αεροφωτογραφίες του 1945, παρατηρούνται λάθη, παραλείψεις, ανακρίβειες, τα στοιχεία είναι ελλειπή και μη επικαιροποιημένα, δεν έχουν ληφθεί υπόψη: παραχωρήσεις γης για αγροτική καλλιέργεια που έγιναν από το Υπουργείο Οικονομικών μετά το 1945, αλλαγές χρήσης γης, διανομές, αναδασμοί, αποχαρακτηρισμοί, όρια οικισμών, εκκρεμότητες ιδιοκτησιακών ζητημάτων κλπ.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών κυρίως με ελαιόδεντρα εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις. Τις εκτάσεις αυτές οι αγρότες τις καλλιεργούν εδώ και πολλές δεκαετίες, τις δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, επιδοτούνται για αυτές και τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν όχι μόνο τις επιδοτήσεις αλλά και την καλλιεργούμενη γη τους την οποία δηλώνουν στην Εφορία και φορολογούνται για το εισόδημα που προέρχεται από αυτή.

Επίσης, πρόβλημα δημιουργείται στις περιοχές που κάηκαν στις πυρκαγιές του 2007, διότι κηρύχθηκαν συνολικά, χωρίς διαχωρισμό αγροτικών-δασικών εκτάσεων, αναδασωτέες με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τώρα ως δασικές.

– Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, που διαφαίνεται ότι θα είναι πάρα πολλοί, εμπλέκονται σε μεγάλη ταλαιπωρία, καλούνται να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ή και κινδυνεύουν να μην κατορθώσουν να υποβάλλουν ενστάσεις διότι δεν έχει γίνει σχεδόν καμία ενημέρωση, όπως θα έπρεπε, σε ένα τόσο σοβαρό έργο.

Το διάστημα των 2 μηνών που έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αντιρρήσεις δεν επαρκεί, δεδομένου ότι θα υπάρξει συσσώρευση πολλών χρονοβόρων υποθέσεων για τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τους Μηχανικούς και τους Δικηγόρους (σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων κατά ΕΓΣΑ ’87, συλλογή στοιχείων και δικαιολογητικών, σύνταξη ενστάσεων) που καλούνται να υποστηρίξουν ένα τέτοιο έργο.

– Επιπρόσθετα, για την υποβολή των αντιρρήσεων καταβάλλεται ειδικό τέλος, το ύψος του οποίου κλιμακώνεται ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης που αφορά η αντίρρηση και μπορεί να φτάσει και τα 3.600 €. Οι κλιμακώσεις δε των ποσών γεννούν πολλά ερωτηματικά ως προς την αίσθηση δικαίου ενώ ταυτόχρονα δεν προβλέπεται η δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων σε περίπτωση δικαίωσης του ενιστάμενου. Με λίγα λόγια χάνεται η έννοια του παραβόλου ή του ειδικού τέλους και στην ουσία έχομε να κάνομε με πρόστιμο ή με νέο «χαράτσι» επί της ακίνητης ιδιοκτησίας που τονίζουμε ότι επιβάλλεται για καθαρά φοροεισπρακτικούς λόγους.

Το ΤΕΕ Πελοποννήσου
Τονίζει
ότι η κατάρτιση ορθών δασικών χαρτών είναι αναγκαιότητα για το χωροταξικό σχεδιασμό ο οποίος αποτελεί τη βάση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, για την προάσπιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και για τη διαφύλαξη του δημόσιου και ιδιωτικού συμφέροντος και

Ζητά
  • Να ανασταλεί η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, προκειμένου να διορθωθούν συμπεριλαμβάνοντας όλες τις κυρωμένες διοικητικές πράξεις (πράξεις χαρακτηρισμού, παραχωρήσεις, τυχόν αποφάσεις Δικαστηρίων κλπ).
  • Οι διορθωμένοι κατά το δυνατόν δασικοί χάρτες να αναρτηθούν και να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών ώστε οι πολίτες να υποβάλουν τις πιθανές αντιρρήσεις τους καταβάλλοντας ένα μικρό συμβολικό ποσό ως παράβολο.
  • Στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) να συμμετέχει ως μέλος της Επιτροπής και εκπρόσωπος του ΤΕΕ.
---------------------------------------
Πηγή:   monemvasianews.gr
---------------------------------------