Σελίδες

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

Το θέμα της πολιτικής της Πολιτείας για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καθώς και η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος της χώρας, συζητήθηκε στη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστα Κατσαφάδου. 


Κατά την ομιλία του, ο Βουλευτής υποστήριξε πως πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα «μία βόμβα που βρίσκεται στα θεμέλια του Κράτους και του Έθνους», καθώς οι θάνατοι είναι πλέον πολύ περισσότεροι από τις γεννήσεις.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι πολλά. Όμως θα πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα ενισχύσουμε και θα βοηθήσουμε τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Να κοιτάξουμε πώς θα δώσουμε κίνητρα σε όσους μεταναστεύουν και φεύγουν από τη χώρα, να μείνουν εδώ και να μπορέσουν να κάνουν οικογένειες. Ενδεικτικά να σας πω ότι η Ελλάδα κατέχει την 3η χαμηλότερη θέση στον ευρωπαϊκό δείκτη γεννήσεων και έχει τον υψηλότερο ρυθμό γήρανσης πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήθελα να έχω μία ξεκάθαρη θέση ότι σε σχέση με τη 2η αξιολόγηση και το μεσοπρόθεσμο, τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα των φοιτητών δε θα πειραχτούν», ανέφερε ο κ. Κατσαφάδος. 

Επικαλούμενος στοιχεία και έρευνες, ο Βουλευτής επισήμανε ότι σήμερα γεννιούνται κατά μέσο όρο 1,4 παιδιά ανά γυναίκα στην Ελλάδα, όταν χρειαζόμαστε περίπου 2,1 παιδιά για να κρατήσουμε τον πληθυσμό μας σταθερό. 

«Πρέπει να πειστούν οι νέοι να μείνουν στη χώρα μας για να μπορέσουν να κάνουν οικογένεια και παιδιά. Δεν είμαι υπέρ της επιδοματικής πολιτικής. Με την φορολόγηση η ιερή πράξη του τοκετού έχει ΦΠΑ 24% και δεν είναι λαϊκισμός. Τα τρία τελευταία χρόνια η θνησιμότητα ανέβηκε στο 3,8 ανά 1000 παιδιά από 2,7 που ήταν. Είναι προβλήματα που πρέπει να μας απασχολούν. Δεν πρέπει να ρίχνουμε τις ευθύνες μόνο στους δανειστές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος. 

Παράλληλα, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι το πρόβλημα του δημογραφικού άρχισε να εμφανίζεται από το 1990, ενώ με εντολή της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εκπονήθηκε η ειδική μελέτη (1992) για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. 

«Δυστυχώς όμως, από τις επόμενες Κυβερνήσεις δεν υπήρξε οργανωμένη και συνεχής αντιμετώπιση του ζητήματος. Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2004 ήταν εκείνη που εφάρμοσε αρκετά μέτρα ανάσχεσης του δημογραφικού προβλήματος, ενώ για πρώτη φορά επέκτεινε τα μέτρα αυτά όχι μόνο στις πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και στις τρίτεκνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής. 

Τέλος, ο κ. Κατσαφάδος τόνισε ότι η εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων, δίχως διάκριση για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, η φορολογία και η έλλειψη εξειδικευμένων μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας, επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τους δημογραφικούς δείκτες.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Κοινωνικών Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, υποστήριξε ότι το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων οφείλεται στην ανασφάλεια που έχει κάποιος για να κάνει παιδί και δεσμεύτηκε ότι με τη δεύτερη αξιολόγηση «δεν πρόκειται να αλλαχθεί τίποτα στα οικογενειακά επιδόματα.»