Σελίδες

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Ρέτσος: Σκληρή διαπραγμάτευση ξενοδόχων – tour operators για τα πακέτα του 2018

Σε εξέλιξη βρίσκεται σκληρό παζάρι μεταξύ ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και tour operators για το ποιος θα «πληρώσει» το μάρμαρο από την επιβολή του Τέλους Διανυκτέρευσης, που έρχεται από το 2018.  Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος μιλώντας στο Συμβούλιο Προέδρων των Ενώσεων Ξενοδόχων της χώρας στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Philoxenia.το  Τέλος Διανυκτέρευσης, που έρχεται από την 1η Ιανουαρίου του 2018 είναι ένα «νέο «χαράτσι» απευθείας στον πελάτη, ξένο ή Έλληνα και ένα ακόμα άμεσο και ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού μας προϊόντος.

Μάλιστα όπως τόνισε στο Λονδίνο, την περασμένη εβδομάδα στην μεγάλη έκθεση τουρισμού WTM, “οι tour operators συζητούν επίμονα για το ποιος θα επιβαρυνθεί τελικά με αυτόν τον νέο φόρο προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν λιγότερο ο πελάτης: Οι ίδιοι ή οι ξενοδόχοι;  Πόσο ο ένας και πόσο ο άλλος;  Ξεκινούν, δηλαδή, μία συζήτηση, με δεδομένο ότι το πρόσθετο αυτό κόστος, δεν πρέπει να περάσει εξ’ ολοκλήρου στους επισκέπτες. Θα πιέσουμε για την αποτροπή αυτού του Τέλους μέχρι… τέλους.»

Συνολικά πάντως υπογράμμισε την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού τουρισμού. Αναλυτικά ζήτησε αναπτυξιακό και επενδυτικό περιβάλλον, ικανό να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις που απαιτούνται, διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, μέτρα ανακούφισης για τα νησιά που πλήττονται, συνέχισης της πολιτικής με τις βίζες που ξεκίνησε και υλοποίηση ο πρώην αν. Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, καθώς και συγκροτημένη στρατηγική προβολής της χώρας.

Τέλος ο κ. Ρέτσος ζήτησε «να βρεθούν τρόποι να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός, από τον οποίο ζουν σε μεγάλο βαθμό, πολλές περιοχές και προορισμοί της χώρας, ιδίως στην ηπειρωτική Ελλάδα». 
Όπως σημείωσε «η ΠΟΞ έχει από καιρού καταθέσει σχετικές προτάσεις» ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για «τις αναφορές και τις πληροφορίες ότι επίκειται περαιτέρω συρρίκνωση των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, μέσω περικοπών ή και κατάργησης των σχετικών επιδομάτων και παροχών, για μεγάλο αριθμό δικαιούχων. «Τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προυπολογισμό, υποστηρίζονται από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και αποτελόυν ένα ύστατο στήριγμα για εκατοντάδες επιχειρήσεις και για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας» τόνισε.
--------------------------------------------------
Πηγή: aftodioikisi.gr-Γιώργος Αλεξάκης 
--------------------------------------------------