Σελίδες

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

«Είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα!»

“ Στη Λακωνία έχουν πάρει εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις 35 ανεμογεννητριάδες με ισχύ 682 MW. Ένα τεράστιο Φ/Β 70MW, 5 Φ/Β > από 10 MW, 9 Φ/Β από 5 – 10 MW και εκατοντάδες μικρότερα Φ/Β. ”

Αλίμονο στα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου αν υλοποιηθεί το όραμα του κ. Τατούλη και των καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ που είναι «Παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Πελοπόννησο 15000 MW» Όταν η συνολική ζήτηση ενέργειας για τις ανάγκες της χώρας είναι 5500 – 6500 MW.

TΡΙΠΟΛΗ. Αναλυτική και άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του  επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν.  Γόντικα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την τροποποίηση ΜΠΕ για τα Αιολικά Πάρκα στην Ανατολική Μάνη.

Ανέφερε τα εξής:

«Το θέμα έρχεται από παλιά. Έχει απασχολήσει πάλι το ΠΕΣΥ το 2012, τότε που οι ΜΠΕ για φ/β και ΑΠ ήταν συχνά θέμα στις συνεδριάσεις του ΠΕΣΥ.

• Διευκολύνατε με την αναβολή που δώσατε το 2012 τον καπιταλιστή συγγενή του κυρίου Δημάρχου και την κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
• Διευκολύνετε τώρα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Σκουρλέτη με τις νέες αναβολές που κάνατε.

Είσαστε συνεπής διαχρονικά στη στήριξη των καπιταλιστικών συμφερόντων.
Και τι δεν ακούγαμε από τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τους κ.κ. Τατούλη και Παπαφωτίου για τα καλά των ΑΠΕ, της αειφόρου και πράσινης ανάπτυξης, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ακόμα και για τη μείωση κατά 10% της τιμής της κιλοβατώρας που θα έρθει από τις ΑΠΕ όπως ανερυθρίαστα ισχυριζόταν ο κ. Περιφερειάρχης.

Οι ισχυρισμοί ότι οι ΑΠΕ και η πράσινη ενέργεια είναι «το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα» την περίοδο της κρίσης και γι αυτό είναι απαράδεκτο να «ενοχοποιούνται και να δαιμονοποιούνται οι επενδύσεις σ’ αυτόν τον τομέα».

Αποδείχθηκαν όλα αυτά πράσινα άλογα, όπως πράσινα άλογα είναι τα περί «κοινωνικής πολιτικής» και «φώς στο βάθος του τούνελ» πασπαλισμένο με μπόλικη «δίκαιη ανάπτυξη» που σερβίρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκεί το ποιο κάτω απόσπασμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (10.06.2012), δικό σας έντυπο για να αποδείξει τα παραπάνω.

 «Πράσινη ανάπτυξη» ή «πράσινη φούσκα»; Δυστυχώς μια λεπτομερής εξέταση των αποφάσεων υπαγωγής στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο -3299/2004- των επενδυτικών σχεδίων για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), μάλλον αποδεικνύει το δεύτερο. Από την εξέταση 460 τέτοιων αποφάσεων, που εκδόθηκαν από τις αρχές του 2011 έως τις 22 Μαΐου 2012, προκύπτει ότι για κάθε 2,7 εκατ. ευρώ επιχορήγησης που εγκρίνονται, δημιουργείται μόλις μία θέση εργασίας! Κι όλα αυτά στην Ελλάδα των 1.070.724 ανέργων, βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων.

Η συντριπτική πλειονότητα των αποφάσεων υπαγωγής στον επενδυτικό νόμο 3299/2004 που συνεχίζονται ακόμη και τώρα, αφορά στην εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, στη δημιουργία αιολικών πάρκων καθώς και στην ίδρυση μονάδων παραγωγής βιοντίζελ. Οι 460 αποφάσεις και μόνο αφορούν ενισχύσεις συνολικού ύψους 224.505.425 ευρώ και προβλέπουν τη δημιουργία μόλις 84 θέσεων εργασίας. Μάλιστα, εάν σε αυτές δεν συμπεριλαμβανόταν η ενίσχυση μονάδας για την παραγωγή βιοντίζελ, η οποία προβλέπει τη δημιουργία 25 θέσεων εργασίας, τότε για κάθε 3,8 εκατ. ευρώ θα είχαμε μία θέση εργασίας. Στην περίπτωση κάποιων αιολικών πάρκων έχουμε 0-5 νέες θέσεις εργασίας, ενώ στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών η συμβολή στην απασχόληση από την επένδυση αυτή καθαυτή είναι σχεδόν μηδενική.

Σε σύνολο 58 αποφάσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στον Ν. 3908/2011 δίνονται ενισχύσεις κατά κύριο λόγο με τη μορφή φορολογικών απαλλαγών συνολικού ύψους 112.909.959 ευρώ και δεν θεωρείται προϋπόθεση για τη συνολική βαθμολογία η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.” Τα στοιχεία του δικού σας εντύπου είναι αποκαλυπτικά. Επίσης είναι αποκαλυπτική η με αριθμ. πρωτ.    25708 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης που δίνει 10,5 εκατ. ευρώ επιχορήγηση (ναι καλά ακούσατε μεσούσης της καπιταλιστικής κρίσης 10,5 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα) στην ΑΕ αιολικό πάρκο Σαγιάς την περίπτωση που κουβεντιάζουμε σήμερα. Απόφαση που ξεκάθαρα αναφέρει μηδέν θέσεις εργασίας. Ας λέει ο εκπρόσωπος της ΑΕ Σαμπατακάκης στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο για 4 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Τα ίδια, και σε μεγαλύτερο βαθμό αποτελέσματα  έχει ο πρόσφατος αναπτυξιακός νόμος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο νόμος για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε στις αρχές Αυγούστου.

Η ίδια η ζωή επίσης απέδειξε ότι, οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό όταν είναι να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου δεν υπολογίζουν τίποτα. Ούτε περιβάλλον, ούτε πολιτιστική κληρονομιά αφού η Μάνη έχει ανακηρυχθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, είναι περιοχή NATURA, διαθέτει τους 96 από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου. Αυτά για τους καπιταλιστές είναι ασήμαντες λεπτομέρειες.

Και επειδή η Μάνη έχει πολύ καλό αεροδυναμικό θα εγκατασταθούν στα βουνά της, με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς, πάνω από 250 τεράστιες ανεμογεννήτριες, 120m ύψους και 70 - 90m διάμετρο πτερυγίων η κάθε μια. Τεράστια αιολικά βιομηχανικά συγκροτήματα, αφού η κάθε ανεμογεννήτρια απαιτεί βάση με πάνω απ 300 τόνους σίδηρο και 400 τόνους μπετόν.

Επενδύσεις που θα καταστρέψουν παραδοσιακές οικογενειακές οικονομικές δραστηριότητες στον τουρισμό, στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Ακόμα και θαλάσσια αιολικά πάρκα προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας ΡΑΕ και Περιφέρειας Πελοποννήσου που υπογράφτηκε το 2012.

Αλίμονο στα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου αν υλοποιηθεί το όραμα του κ. Τατούλη και των καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ που είναι «Παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Πελοπόννησο 15000 MW» Όταν η συνολική ζήτηση ενέργειας για τις ανάγκες της χώρας είναι 5500 – 6500 MW.

Αλίμονο στα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου αν γίνει πραγματικότητα το όνειρο του κ Τατούλη, όχι μόνο το μικρό καλώδιο, διασύνδεσης Κρήτης – Ηπειρωτικής Ελλάδας να περνά από την Πελοπόννησο, αλλά και το μεγάλο καλώδιο πολλών χιλιάδων MW που θα συνδέει ενεργειακά το Ισραήλ, την Κύπρο με την Ευρώπη, να έχει πυλώνα την Πελοπόννησο και από εκεί να φεύγει για Ιταλία.

Αυτά τα όνειρα, τα οράματα, και όχι μόνο, του κ. Τατούλη και των καπιταλιστών αυτούσια αναφέρονται στην εισήγησή του τον Οκτώβριο του 2012 στο συνέδριο «Επικοινωνώντας με την ανάπτυξη. Από την ενέργεια η επιστροφή στην κορυφή».
Ήδη τα πρώτα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Στη Λακωνία έχουν πάρει εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις 35 ανεμογεννητριάδες με ισχύ 682 MW. Ένα τεράστιο Φ/Β 70MW, 5 Φ/Β > από 10 MW, 9 Φ/Β από 5 – 10 MW και εκατοντάδες μικρότερα Φ/Β.
Κατά Δήμο:
Δήμος Ανατολικής Μάνης 8 Α/Π με ισχύ 177 MW
Δήμος Ευρώτα 9 Α/Π με ισχύ 248 MW  
Δήμος Μονεμβάσιας 17 Α/Π με ισχύ 209 MW
Δήμος Σπάρτης 1 Α/Π με ισχύ 48 MW
Το χρονικό διάστημα 2005 έως 2007 έκαναν αίτηση μόνο στη Λακωνία 43 ανεμογεννητριάδες. Ο κορεσμός των δικτύων ισχύει για τους μικρούς, π.χ. λένε στην ΟΕ Γιωργα που είναι για συζήτηση στο σημερινό ΠεΣυ και θέλει 150 KW είναι κορεσμένη η Πελοπόννησος!!!
Να σημειώσουμε ότι, τα δύο τελευταία χρόνια, που έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην Πελοπόννησο έχουν αδειοδοτηθεί 17 ανεμογεννητριάδες με συνολική ισχύ 295 MW. Μεταξύ αυτών φιγουράρουν ονόματα όπως η ΤΕΡΝΑ, ο Μυτιληναίος, ο Ρόκας.
Στη Λακωνία από τις 17 αδειοδοτήσεις είναι οι 10 εταιρείες με ισχύ 184 MW.
Δύο παραδείγματα αρκούν:

•    Η DEUSCHE AEOLIA ΑΕ παίρνει άδεια παραγωγής με αριθμό 43/2015 απόφαση της ΡΑΕ, ενώ με την με αριθμό 699/2012 απόφαση της ΡΑΕ η Πελοπόννησος έχει χαρακτηριστεί κορεσμένη και υπήρχε αρνητική απάντηση για το ίδιο πολύγωνο εγκατάστασης. Πρόκειται για Α/Π 16 MW, με 8 Α/Γ ισχύος 2 MW  η κάθε μία και με πτερύγιο διαμέτρου 87 μέτρα. Δύο ακόμα στοιχεία αρκούν: Βασικός μέτοχος (80%) στην DEUSCHE AEOLIA ΑΕ είναι η DEUSCHE BANK και δεύτερον πρόκειται για την εταιρεία που το 2012 ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κούναγε το φάκελο της εταιρείας, που ήθελε να κάνει επένδυση στην Ελλάδα και μπλόκαρε η τότε κυβέρνηση. Και πρόκειται για επένδυση 16 MW, όταν ο συνολικός σχεδιασμός της εταιρείας για επενδύσεις σε Αρκαδία και Λακωνία είναι 240 MW. Ήδη πήρε τις τρεις πρώτες άδειες με ισχύ 51 MW.

•    Ανάλογες περιπτώσεις είναι η με αριθμό 42/2015 απόφαση της ΡΑΕ που δίνει άδεια παραγωγής ΗΕ στην Ν ΚΗΔΑΛΙΩΝ ΑΤΕ για Α/Π 17 MW με 7 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 MW με πτερύγιο διαμέτρου 80 m και 1 ανεμογεννήτρια ισχύος 3 MW με πτερύγιο διαμέτρου 90m. Ανάλογες επενδύσεις η ΡΟΚΑΣ ΑΕΒΕ 44 MW, η ΤΕΡΝΑ 48 MW.
Καταλαβαίνετε λοιπόν για το τι, τεράστια βιομηχανικά αιολικά συγκροτήματα μιλάμε ότι, θα εγκατασταθούν στην Πελοπόννησο. Καταλαβαίνεται λοιπόν για το πώς οι καπιταλιστικοί όμιλοι διαπλέκονται με το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ηγετικά στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο παλαιότερα όπως οι Ν. Παπανδρέου, Καραγκουλές και Σια, αλλά και σημερινά.
Η συγκεκριμένη περίπτωση εγκατάστασης ΑΠ, πέρα από τον εμπαιγμό του λαού της Μάνης, και από τις κυβερνήσεις και από την Περιφέρεια, που με διάφορους τακτικισμούς όπως με την αναβολή της συζήτησης και απόφασης στο ΠΕΣΥ, τότε το 2012 που είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες στη Μάνη, διευκολύνατε τους καπιταλιστές να πάρουν τις αδειοδοτήσεις, προκύπτουν και ζητήματα για το ρόλο της αστικής δικαιοσύνης, της τοπικής διοίκησης, διαφόρων ΜΚΟ και άλλων οργανώσεων και φορέων σαν κυματοθραύστες της λαϊκής οργής και αγανάκτησης.
Προκύπτει το συμπέρασμα ότι, για να έχει αποτελεσματικότητα ένας αγώνας, πρέπει να χτυπά στην καρδιά του προβλήματος που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι, σε τίνος χέρια είναι η παραγωγή, η μεταφορά και η διανομή ενέργειας. Στα χέρια των καπιταλιστών ή κοινωνική ιδιοκτησία;
Για να έχει αποτελεσματικότητα ένας αγώνας πρέπει να έχει απέναντι τους καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό στην κυβέρνηση, στην Περιφέρεια και στους Δήμους και όχι να τους διευκολύνει να καμουφλάρονται, να κρύβονται, για να μην συγκεντρώνεται πάνω τους η λαϊκή οργή.
Γιατί όλοι αυτοί, όχι μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και τοπικοί παράγοντες και παραγοντίσκοι, εκτός της στήριξης και υλοποίησης αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής συχνά – πυκνά  διαπλέκονται με συμφέροντα. Είναι γνωστό, πίσω από τα Α/Π στη Μάνη είναι ο Ν. Παπανδρέου, στους Μολάους ο Καραγκουλές, στη Γκορτσιά η Δούρου και πάει λέγοντας.

Χαρακτηριστική όμως είναι και η περίπτωση που προκύπτει από τα πρακτικά συνεδρίασης του ΠΕΣΥ το 2012 που ο εκπρόσωπος και ιδιοκτήτης των εταιριών των ΑΠ, που μας έλεγε «όλα αυτά τα καλά που θα έρθουν στη Μάνη από αυτή την επένδυση»!!! είναι και ξάδερφος του Δήμαρχου Ανατολικής Μάνης όπως κατήγγειλε ο κ. Χονδροκούκης στην ίδια συνεδρίαση. 

Και μετά μου λέτε γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο Οιτύλου ήταν υπέρ της συγκεκριμένης επένδυσης, και γιατί το δημοτικό συμβούλιο της Ανατολικής Μάνης σιωπούσε και δε συνεδρίαζε για να πάρει θέση. Έξι χρόνια τώρα, όλοι σας, διευκολύνατε το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης και την παρέα του, να μην παίρνει θέση, να δουλεύει αυτός και οι συγγενείς του ανεμογεννητριάδες στη ζούλα και να παίρνουν τις εγκρίσεις και τις αδειοδοτήσεις. 

Και τώρα όταν πριν από ένα μήνα οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι στο Δήμο Ανατολικής Μάνης έφεραν το ζήτημα αποκαλύφθηκαν και αυτός και οι άλλοι. Και είναι πρόκληση ένα Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτεί θετικά για το Α/Π του ξαδέλφου του Δημάρχου και αρνητικά για το άλλο Α/Π στην ίδια περιοχή. Είναι πρόκληση ο ανεμογεννητριάς να πετάει στα μούτρα των κατοίκων της Μάνης κάποια ψίχουλα από τα τεράστια κέρδη που θα βγάζει, όπως ότι θα τους φτιάξει δρόμους, θα αγοράσει από τα μαγαζιά του Δήμου τα υλικά εγκατάστασης (ποια τις ανεμογεννήτριες), θα τους φτιάξει μέσα στο Α/Π αναψυκτήριο, θα απελευθερώνει πέρδικες και λαγούς, θα φτιάξουν ταΐστρες, ποτίστρες, θα δίνει ένα χιλιάρικο στους 3 πρώτους μαθητές. 

Να τους λέει ότι θα βρουν δουλειά κάτοικοι από την περιοχή (φύλακες κλπ) και η απόφαση που παίρνει τα εκατομμύρια επιδότηση, να λέει ξεκάθαρα μηδέν θέσεις εργασίας. Είναι πρόκληση κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι να τον θεωρούν και ευεργέτη και να προσεύχονται στο θεό να τον έχει καλά !!! 

Είναι πρόκληση με παρανομίες και αυθαιρεσίες ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να υφαρπάζουν απόφαση. Αφού έφεραν το θέμα στο ΔΣ τελευταίο και 38ο αντί για πρώτο, όπως ορίζει ο νόμος και ο κανονισμός (1ο θέμα έβαλαν την τιμή στο Μητροπολίτη), εισηγητής του θέματος με βάση την πρόσκληση ήταν ο πρόεδρος του ΔΣ και όχι η μειοψηφία και άλλα τέτοια. Αποχώρησαν οι κομματικοί Δημοτικοί Σύμβουλοι για να μην νομιμοποιήσουν αυτές τις αυθαιρεσίες και παρανομίες.

Είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα όπως είχε πει και ο κ. Χονδροκούκης στην ίδια συνεδρίαση του ΠΕΣΥ το 2012.

Να γιατί ο Δήμος Μονεμβασιάς αρνείται να στηρίζει τους κατοίκους στα Κουλέντια που διώκονται από τους ανεμογεννητριάδες, γιατί αλλάζει θέση και από κάθετη αρνητική θέση που είχε για τις ανεμογεννήτριες στη χερσόνησο του Μαλέα ρυμουλκείται σε μια θέση “να δούμε , να το συζητήσουμε, να βρούμε μια λιγότερο επώδυνη λύση” από κοινού όλες οι δυνάμεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ.

Και επειδή είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα, που πολλές φορές συγκρούονται, για το ποιος θα πάρει την άδεια στην Χ περιοχή που έχει καλύτερα αεροδυναμικά ή ποιος θα μπει πιο γρήγορα στο δίκτυο και άλλα τέτοια, επειδή λοιπόν είναι έτσι τα πράγματα, χρειάζεται προσοχή οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, τα λαϊκά στρώματα να μην στρατεύονται πίσω από τα συμφέροντα ανεμογεννητριάδων και των ανθρώπων τους, που συχνά συγκρούονται.

Όλες οι άλλες δυνάμεις συνειδητά επικεντρώνουν στις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην εμφάνιση κ.α., σπρώχνουν στα δικαστήρια και στις υπηρεσίες και σιωπούν στο κύριο, ότι όλα αυτά είναι στρατηγικές επιλογές των καπιταλιστών της ΕΕ, των κυβερνήσεων, ότι πίσω βρίσκονται οι εταίροι των κυβερνήσεων, τραπεζίτες, εφοπλιστές, ιδιοκτήτες σύνθετων τουριστικών συγκροτημάτων, κλπ.

Μόνο ο ενωμένος αγώνας των κατοίκων της Μάνης που θα έχει στο επίκεντρο τις αιτίες και τους υπαίτιους αυτών των εγκληματικών πολιτικών, μπορεί να τους παρεμποδίσει, να τους δυσκολέψει, να τους καθυστερήσει σήμερα, να τους ανατρέψει αύριο ώστε η ενέργεια να γίνει κοινωνικό αγαθό στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, ώστε να είναι πηγή πλούτου για το λαό οι πλούσιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και όχι κατάρα για το λαό στα χέρια των καπιταλιστών για μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους.

Εμείς βάζουμε πρόταση στο ΠεΣυ, να αποφασίσει ομόφωνα ότι η Μάνη δεν πρέπει να καταστραφεί και γι’ αυτό καλούμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Σκουρλέτη, να ανακαλέσει τις όποιες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις έχουν εκδοθεί, για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Μάνη. Το έχει κάνει εξάλλου και σε άλλες περιπτώσεις, στις Σκουριές και στη Μπέλμπερη».
------------------------------------
Πηγή: notospress.gr
------------------------------------