Σελίδες

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Η υπερφορολόγηση εξανεμίζει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού

Μία αρνητική τουριστική χρονιά για τον ξενοδοχειακό κλάδο είναι η φετινή, η οποία παρά την άνοδο των διεθνών αφίξεων χαρακτηρίσθηκε, τουλάχιστον έως τα τέλη Αυγούστου, από τη μεγάλη πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων.
Τα θέματα που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κλάδο θα συζητηθούν σήμερα κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των προέδρων των ξενοδοχειακών Ενώσεων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της τουριστικής έκθεσης Philoxenia. 


Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Ρέτσο, το τελευταίο 18μηνο έχουν επιβληθεί στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διπλασιασμός του ΦΠΑ στη διαμονή, σχεδόν διπλασιασμός του ΦΠΑ στην εστίαση και κατάργηση της εξαίρεσης των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχείων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ρέτσος επισημαίνει ότι η υπερφορολόγηση έχει καταστήσει πολύ πιο ακριβό το τουριστικό πακέτο έναντι των ανταγωνιστών μας, εξανεμίζοντας τα όποια έσοδα των επιχειρήσεων. Παράλληλα, χαρακτηρίζει νέο εφεύρημα φοροεισπρακτικής λογικής το τέλος διανυκτέρευσης που έχει εξαγγείλει ότι θα επιβάλλει η κυβέρνηση στα ξενοδοχεία από την 1/1/2018, το οποίο εκτιμά ότι θα μειώσει περαιτέρω τις ταξιδιωτικές εισπράξεις. 

Και συμπληρώνει, πως με δεδομένο ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συμπίεσης των τιμών τους και όποια περιθώρια κέρδους τους, προκειμένου να μετριάσουν την αύξηση του κόστους που προέκυψε τη φετινή περίοδο για τους τουρίστες, λίγες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να απορροφήσουν τη νέα επιβάρυνση.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΠΟΞ θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η πολιτεία όχι μόνο δεν προσπαθεί να τονώσει τον εσωτερικό τουρισμό που βρίσκεται εξακολουθητικά σε βαθιά κρίση, αλλά βάσει πληροφοριών εξετάζει και μέτρα περιορισμού ή κατάργησης και υφιστάμενων κινήτρων όπως τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Και όλα αυτά ενώ υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι έστω για κάποιες συγκεκριμένες περιόδους του έτους η εσωτερική αγορά τουρισμού άρχισε να κινείται ξανά υποβοηθούμενη από τις προσφορές των ξενοδοχείων και τη διάθεση ανταγωνιστικών τιμών σε κομβικούς κλάδους όπως οι αερομεταφορές.

Εξάλλου, σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει και η αγορά των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, τα οποία θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Νοεμβρίου στο περιθώριο της έκθεσης ExpoHotel στην Αθήνα.
--------------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Στάθης Κουσούνης 
---------------------------------------------------