Σελίδες

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων και οι «ναυαγισμένοι δημοσιογράφοι»

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο οι Κυθήριοι είχαν την ευκαιρία να δουν πρώτοι και πριν την επίσημη παρουσίαση που θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα αποτελέσματα και τα ευρήματα της φετινής ενάλιας έρευνας στο χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων. 

 
Στην εκδήλωση αυτή μίλησαν εξαιρετικά ο καταδυόμενος αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Δρ. Θεοτόκης Θεοδούλου που διευθύνει τις έρευνες και ο εκπαιδευτής δυτών κ. Αλέξανδρος Σωτηρίου, εκ μέρους της ΑΜΚΕ «ΑΡΓΩ». Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση αυτή, που διοργανώθηκε από το Δήμο Κυθήρων και τον όμιλο COSMOTE, αλλά και όσοι είδαν το βίντεο του αγαπητού μας Βαλέριου Καλοκαιρινού που δεν λείπει ποτέ από καμία εκδήλωση, ένα πράγμα νομίζω ότι κατάλαβαν. Ότι στο βυθό των Αντικυθήρων συμβαίνει κάτι εκπληκτικό και μοναδικό. 


Οι λόγοι είναι οι εξής:
1.       Η ενάλια έρευνα που έγινε το 1901 στα Αντικύθηρα ήταν η γενέθλιος ημέρα της ενάλιας αρχαιολογίας, ήταν η πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου να ανελκύσει αρχαία αντικείμενα από τον βυθό της θάλασσας. Ο χώρος του Ναυαγίου των Αντικυθήρων αποτελεί σύμβολο για τους αρχαιολόγους όλου του κόσμου. 

2.       Η ενάλια έρευνα που γίνεται τα τελευταία χρόνια στα Αντικύθηρα συγκεντρώνει την επιτομή της παγκόσμιας τεχνολογίας, γίνεται με τη χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων παγκοσμίως, και γιατί αυτό; Γιατί πολύ απλά το Ναυάγιο των Αντικυθήρων δεν είναι ακόμα ένα αρχαίο ναυάγιο γεμάτο αμφορείς. Ο κ. Θεοδούλου το είπε σαφέστατα: σε κανένα άλλο αρχαίο ναυάγιο δεν έχουν βρεθεί τόσα πολλά έργα τέχνης και επιστήμης, όπως στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Άρα είναι μοναδικό στον κόσμο. 

3.       Οι συμβολισμοί του Ναυαγίου των Αντικυθήρων είναι τεράστιοι. Εκεί γεννήθηκε η ενάλια αρχαιολογία, εκεί όμως βρέθηκε και ο περίφημος Μηχανισμός, που αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα εύρημα παγκόσμια μοναδικό για το οποίο οι Έλληνες πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι. Όλα τα αρχαία ναυάγια που έχουν βρεθεί ήταν γεμάτα αμφορείς και χρηστικά σκεύη. Σε κανένα ναυάγιο δεν βρέθηκε Μηχανισμός, σε κανένα τόσα έργα τέχνης, σε κανένα επίσης δεν βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός μετά από ανασκαφή (και όχι επιφανειακά) που ανήκε σε έναν από τους πνιγμένους του Ναυαγίου. 

Δε νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερα επιχειρήματα για να αποδείξει κανείς τη σημασία του Ναυαγίου των Αντικυθήρων και την παγκόσμια εμβέλεια των ερευνών που γίνονται εκεί. Εξάλλου αυτό αποδεικνύεται και από την τόσο μεγάλη κινητοποίηση των μεγαλύτερων επιστημονικών ινστιτούτων του κόσμου, που ασχολούνται με αυτό, όπως το WoodsHole της Μασσαχουσέτης. 
Τα γράφουμε αυτά ως μια απάντηση σε κάποιον «συνάδελφο» {όχι βέβαια!!!!} που μέσα στην πλήρη άγνοιά του για πολλά θέματα με τα οποία καταπιάνεται, έγραψε πρόσφατα τα εξής αμίμητα: ότι η τελευταία έρευνα στα Αντικύθηρα ολοκληρώθηκε «χωρίς εκπληκτικά ευρήματα» (ΕΛΕΟΣ) και ότι ο σκελετός που βρέθηκε είναι «πιθανότατα ενός από τους Συμιακούς δύτες που έχασαν της ζωή τους στις καταδύσεις του 1900-1901»!!!

 Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το δημοσίευμα αυτό έχει προκύψει από άγνοια, ασχετοσύνη, βλακεία ή εμπάθεια. Αν όμως ο συντάκτης του διάβαζε το δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού στις19/09/2016 δεν θα έγραφε τέτοιες αρλούμπες. 

Από τότε ανακοινώθηκε το πόσο σημαντικό είναι η ανακάλυψη του συγκεκριμένου σκελετού (που έγινε με υποβρύχια ανασκαφή) και ότι ο σκελετός ανήκει «σε άτομο που είχε εγκλωβιστεί στο Ναυάγιο κατά τη βύθισή του» και όχι στους Συμιακούς του 1900-01!!! 

Από την άλλη το αν η ανασκαφή έκλεισε για φέτος με εκπληκτικά ευρήματα ή όχι δεν είναι θέμα του κάθε δημοσιογράφου αλλά της επιστημονικής κοινότητας. Για το συνάδελφο προφανώς εκπληκτικό εύρημα θα ήταν να βρεθούν άλλοι 10 Μηχανισμοί και άλλοι 20 χρυσοί Έφηβοι, όμως αυτό δεν είναι αρχαιολογική επιστήμη, αλλά χρυσοθηρική μανία! 

Όσο σημαντικό είναι να βρεθεί ένα τμήμα που Μηχανισμού που λείπει, τόσο σημαντικό είναι να ερευνηθεί ο σκελετός για να μάθουμε τη γεωγραφική προέλευση του Ναυαγίου, ή να γίνει ανάλυση ραδιοισοτόπων στον μόλυβδο του πλοίου για να δούμε από ποια λατομική περιοχή της Χώρας προήλθε. 

Αν ο «συνάδελφος» άκουγε τους αρχαιολόγους, αν πήγαινε στις εκδηλώσεις, αν διάβαζε χωρίς παρωπίδες και δεν δεχόταν αμάσητα όσα του σερβίρουν ορισμένοι, τότε το δημοσίευμά του δεν θα ήταν τόσο εκτός πραγματικότητας. 

Κρίμα γιατί το λειτούργημα του δημοσιογράφου κάποτε το υπηρετούσαν άνθρωποι σοβαροί… 
-------------------------------------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης - Βίντεο,Φωτό Βαλέριος Καλοκαιρινός  Photo Cerigo
-------------------------------------------------------------------------------------------