Σελίδες

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Κρίση δημοκρατίας στην ΕΡΤ

Θα περίμενε κανείς την ώρα που το διαπλεκόμενο βορβορώδες σύστημα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, έχοντας ξεπεράσει κάθε φραγμό δημοσιογραφικής δεοντολογίας και δημόσιας ηθικής, στην απέλπιδα προσπάθειά του να ρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η οποία προσπαθεί επιτέλους να βάλει κανόνες στην παρανομία της πολύπλευρης διαπλοκής και σαπίλας, πως η ΕΡΤ θα κρατούσε ψηλά την αυτονομία και την πολυφωνία της δημοσιογραφίας. 


Αντ’ αυτού το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, όπως δημοσίευσαν ιστότοποι, απέπεμψε τον διευθυντή της Ενημέρωσης Σταύρο Καπάκο, επειδή θέλησε να διατηρήσει την θεσμική και δημοσιογραφική του αυτονομία έναντι του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ, κ. Ταγματάρχη.

Ο τελευταίος λειτουργεί ως ηγεμόνας και με κριτήριο τον τεχνοκρατισμό του - ο τεχνοκρατισμός όμως είναι στοιχείο της Μεταδημοκρατίας και του απολυταρχισμού της αγοράς - εγκαθιστά ένα σύστημα απόλυτης ιεραρχίας, θεωρώντας πως η αυτονομία της Ενημέρωσης είναι δική του υπόθεση και μόνο!!

Ο τομέας Ενημέρωσης του Καπάκου, σύμφωνα με την εταιρεία μέτρησης της τηλεθέασης AGB, στελέχη της οποίας ενημέρωσαν τα επιτελεία της ΕΡΤ για την λεγόμενη καμπύλη τηλεθέασης, ανέφεραν πως η τηλεθέαση έχει «βουνά, λόφους και πεδιάδες».

Τα «βουνά» ήταν οι ειδήσεις και οι αθλητικές μεταδόσεις, οι << λόφοι >> οι ενημερωτικές εκπομπές και οι «πεδιάδες» το πρόγραμμα.

Δηλαδή ο τομέας που διευθύνει ο Καπάκος, έχει υπόσταση και ανταγωνίζεται τα ιδιωτικά κανάλια, ο τομέας του προγράμματος του τεχνοκράτη κ. Ταγματάρχη τέκνου της αγοράς, είναι ανύπαρκτος.

Το προιόν του κ. Ταγματάρχης με την μηδενική τηλεθέαση, αποπέμπει τον δουλευταρά και επιτυχημένο Καπάκο, διότι δεν υποτάσσεται στις επιλογές του που είναι επιλογές αγοράς και κατά της Δημοκρατίας της Ενημέρωσης.

Ο Καπάκος, θιασώτης της Δημοκρατίας και της πολυφωνίας της Ενημέρωσης, πιστεύει πως οι ρόλοι του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Γενικού Διευθυντή της Ενημέρωσης χρειάζεται να είναι διακριτοί, διότι αυτό προάγει την ποιότητα και την Δημοκρατία.

«Δεν παίρνεις έναν καλό προπονητή και του αρνείσαι να κάνει ο ίδιος την σύνθεση της ομάδας».
Ο Ταγματάρχης με το ανύπαρκτο πρόγραμμα τηλεθέασης ήθελε να ελέγχει και να τοποθετεί ακόμα και τους παρουσιαστές, αντί να παρουσιάσει πρόγραμμα ανταγωνιστικό με τα ιδιωτικά κανάλια ως όφειλε.

Αυτό δεν συνάδει με μια σύγχρονη λειτουργική διοίκηση. Αντίθετα η πολυφωνική δημοσιογραφία που βαθαίνει στην ανάλυση των γεγονότων, των ιδεών, επομένως και της Δημοκρατίας, θέλει διαφωνίες, δομημένα επιχειρήματα, έμπνευση, δημιουργικότητα και συνθέσεις πάνω στην διαφορετικότητα των απόψεων.

Δεν είναι φάρμα γαλακτοπαραγωγής η Ενημέρωση ούτε η δημοσιογραφία αγελάδα για άρμεγμα.
Ο Ταγματάρχης ανακοίνωσε πως το κεντρικό δελτίο ειδήσεων θα αναλάβει σε μια δύσκολη και πολύπλοκη περίοδο η Δώρα Αναγνωστοπούλου μια νέα παρουσιάστρια χωρίς συμπυκνωμένη εμπειρία.

Αντίθετα ο Καπάκος, υποστήριξε πως, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης η παρουσιάστρια ή ο παρουσιαστής πρέπει να έχουν σημαντική εμπειρία για να μην υπάρξουν λάθη και πως η Δώρα Αναγνωστοπούλου μπορούσε να «καεί», αν τώρα αναλάμβανε μία τέτοια ευθύνη.

Η Μεταδημοκρατία της αγοράς όμως του κ. Ταγματάρχη δεν κατανοεί τα επίπεδα πολιτικών λειτουργιών και αξιών, δηλαδή την ουσία της Δημοκρατίας, κομβικό στοιχείο της οποίας είναι η υψηλού επιπέδου Ενημέρωση.

Αυτός τα ξέρει όλα μαζί με το βαθύ κράτος του ΠΑΣΟΚ . Ο Καπάκος αν και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για λόγους αυτονομίας και δεοντολογίας δεν έθεσε υποψηφιότητα ως σύνεδρος στο Συνέδριο ενώ εκτός από τη εικοσάρχονη εμπειρία του στην τηλεόραση σε επιτελική θέση κυρίως στο MEGA, διαθέτει πολιτική παιδεία επιπέδου θεμελιώδες στοιχείο της οποίας είναι η δημοσιογραφική αυτονομία και η πολυφωνία στην Ενημέρωση.

Αυτά όμως ενοχλούν τον κ. Ταγματάρχη που απεχθάνεται θεσμικά και λειτουργικά τη Δημοκρατία.
-------------------------------------------------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών-Παναγιώτης Γεωργουδής 
-------------------------------------------------------------------------------