Σελίδες

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΖΩΝΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ

Στη Βουλή συζητήθηκε το θέμα της τιμής ζώνης ακινήτων διοικητικών ορίων του Δήμου Τροιζηνίας- Μεθάνων, μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος. 

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κατσαφάδος κάνοντας λόγο για «αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί», επισήμανε πως ο Δήμος Τροιζηνίας- Μεθάνων ενώ γεωγραφικά ανήκει στην ηπειρωτική Ελλάδα, και θα έπρεπε να έχει ανάλογη τιμή ζώνης,  μετά από απόφαση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων εντάσσεται στη νησιωτική, με αποτέλεσμα οι τιμές ζώνης των ακινήτων να εκτοξευτούν. 


«Ο Δήμος εφόσον έχει χερσαία σύνορα δεν μπορεί να θεωρείται νησί. Έρχεται το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και λέει ότι αναγνωρίζει ότι ο Δήμος δεν είναι νησιωτικός, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Και αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι στην τιμή ζώνης των 850 ευρώ, ενώ θα έπρεπε η τιμή ζώνης να είναι 550 ευρώ. Γι αυτό έκανα την επίκαιρη ερώτηση. Για να διορθώσουμε το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί.»

Ο Βουλευτής τόνισε ότι η εν λόγω απόφαση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και των ιδιοκτητών ακινήτων, προσθέτοντας πως το ίδιο έχει συμβεί και για τα ακίνητα που βρίσκονται στο Λεμονοδασος του Δήμου Πόρου. Ο κ. Κατσαφάδος επικαλέστηκε και το άρθρο 22 του νόμου 4178/2013, το οποίο δεν κάνει διοικητική διάκριση, αλλά γεωγραφική και συγκεκριμένα δεν εξετάζει αν ανήκει το ακίνητο εντός διοικητικών ορίων ενός Δήμου, αλλά αποκλειστικά αν αυτός είναι ηπειρωτικός ή νησιωτικός.

«Δεν γίνεται το 2016, σε μια ευρωπαϊκή χώρα να υπάρχει αναλγησία από τις υπηρεσίες. Δε γίνεται το 2016 σε μια χώρα που ψάχνουμε με τα κιάλια την ανάπτυξη, όταν έχει επιβληθεί τέτοια υψηλή φορολογία σε όλους τους κατοίκους, όταν αντιμετωπίζουν οι πολίτες τεράστια προβλήματα, να μην μπορούμε να διορθώσουμε το αυτονόητο. Μιλάμε για χερσαίες περιοχές, δεν έχει καμία σχέση με τη νησιωτικότητα. 

Το κράτος πρέπει να έχει άμεσα αντανακλαστικά. Δικαιοσύνη απαιτεί ο κόσμος και ευελιξία και δεν μπορεί για το αυτονόητο να μπαίνουμε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Αυτό δεν τιμάει κανέναν. Πρέπει να κάνουμε μία αρχή για να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα μας. Πρέπει να δώσουμε μία λύση σε ένα δίκαιο αίτημα σε αυτή την αδικία που υφίστανται οι πολίτες.»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ιωάννης Τσιρώνης, αναγνώρισε ότι πρόκειται για αδικία, υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα γραφειοκρατίας, «αλλά νομοθετικής ρύθμισης την οποία θα δρομολογήσουμε.»