Σελίδες

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία των νησιών του Αιγαίου

Το νοσοκομείο Μυτιλήνης από τον Μάρτιο 2016 που υπεγράφη η συμφωνία Τουρκίας-Ευρώπης για το προσφυγικό έως τον Σεπτέμβριο 2016, έχει δεχθεί τουλάχιστον 1.900 επισκέψεις από ασθενείς πρόσφυγες και μετανάστες. Εξ αυτών 700 χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Στη μαιευτική-γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 70 γέννες. 



Το νοσοκομείο όμως συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα υποστελέχωσης. Γιατροί για την παιδιατρική κλινική και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, νοσηλευτές για τα περισσότερα τμήματα, μαίες για την μαιευτική γυναικολογική κλινική και μεταφραστής είναι ορισμένες από τις πιό «κραυγαλέες» ανάγκες του νοσοκομείου.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιό δύσκολη καθώς στις 19 Νοεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις επικουρικών που είχαν προσληφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ για το προσφυγικό.

Η εικόνα υποστελέχωσης είναι παρόμοια και στο νοσοκομείο της Κω που εξυπηρετεί εκτός από τον μόνιμο πληθυσμό και τις ανάγκες περίπου 2.500 προσφύγων-μεταναστών που βρίσκονται στο νησί: εδώ και οκτώ χρόνια δεν έχει παιδίατρο και παρά τις επανειλημμένες προκηρύξεις ουδείς γιατρός ενδιαφέρεται, αφού δεν υπάρχουν ουσιαστικά κίνητρα. Ετσι η Παιδιατρική κλινική λειτουργεί με ιδιώτες.

Στην καρδιολογική κλινική υπάρχουν δύο επικουρικοί γιατροί, εκ των οποίων ένας με οκτάμηνη σύμβαση που λήγει. Το Παθολογικό τμήμα έχει μόλις δύο μόνιμους γιατρούς και έναν επικουρικό. Κενά υπάρχουν και σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.

Στο νοσοκομείο δεν έχουν πληρωθεί ακόμα οι εφημερίες του Ιουλίου ελλείψει διοικητικού προσωπικού. Η μονάδα ΠΕΔΥ της Κω έχει μείνει μόλις με τρεις γιατρούς: νευρολόγο/ψυχίατρο, ΩΡΙΛΑ και ορθοπεδικό.

«Υπάρχουν λύσεις. Πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν. Θέληση χρειάζεται», σημειώνει στην «Κ» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω κα Μαρία Φρατζάκη. Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέντζας, που τονίζει στην «Κ», «κάναμε μεγάλη προσπάθεια να οργανώσουμε ένα σύστημα παροχής υπηρεσιών Υγείας για όλους. Δεν θέλουμε αυτό να “πάει στράφι” επειδή δεν καλύφθηκαν εγκαίρως οι ανάγκες του νοσοκομείου σε προσωπικό».

Η ενίσχυση με προσωπικό των υγειονομικών σχηματισμών των νησιών του Αιγαίου, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Εθνικό Κέντρο Επειχειρήσεων Υγείας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ιατρικών συλλόγων, Περιφέρειας Β. Αιγαίου, 2η ΥΠΕ, υπουργεία Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής).

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συνομολογήθηκε ότι ο αυξημένος αριθμός των προσφύγων/μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις «γονατισμένες» από πριν, δημόσιες δομές Υγείας και συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσής τους. Συγκεκριμένες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη σύσκεψη που έχει οριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.
----------------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Πέννυ Μπουλούτζα 
----------------------------------------------------