Σελίδες

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Το πιο διαδεδομένο επίθετο στα Κύθηρα και από τα παλαιότερα.

Κάττυμα ή κάσσυμα στα αρχαία Ελληνικά είναι το δέρμα και ο ασχολούμενος με τα δέρματα στο Βυζάντιο λεγόταν κασσυματάς. Το επαγγελματικό κασσυματάς έγινε Κασσιμάτης, Κασσομάτης και το σημερινό Κασιμάτης.

Το 13ο αι. το επώνυμο εμφανίζεται στην Κρήτη. 

Στα Κύθηρα οι Κασιμάτηδες έφθασαν από την Κρήτη το 1316, όταν οι Βενετοί κάλεσαν οικογένειες από τη Μεγαλόνησο για να εποικίσουν τα Κύθηρα, όπου τους παρεχώρησαν εκτάσεις γης και προνόμια.

Η εξάπλωση της οικογένειας Κασιμάτη στα Κύθηρα είναι πολύ εντυπωσιακή από το 14ο μέχρι το 16ο αι.
Έτσι για να διακρίνονται από τις συνωνυμίες, διαμορφώθηκαν πάμπολλα παρωνύμια, τα οποία σε μερικές περιπτώσεις επικράτησαν σαν επίθετα.

Από τα Κύθηρα το επώνυμο εξαπλώθηκε σε πολλά μέρη εντός Ελλάδος (Στα υπόλοιπα Επτάνησα, Αττική, Κυκλάδες, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Μακεδονία) αλλά και σε πολλές χώρες του Μείζονος Ελληνισμού.

Ως ιδιόκτητοι ναοί της οικογενείας Κασιμάτη στα Κύθηρα αναφέρονται πολλοί, όπως η Μεσοχωρίτισσα και η αγία Τριάδα στο Βούργο, ο Παντοκράτορας στο Κάστρο, η Παναγία η Κουβλιάνικη στην Καρβουνάδα, ο άγιος Νικόλαος στην Καρβουνάδα, οι Άγιοι Πάντες στα Φράτσια, ο Αξεστράτηγος στο Μανιτοχώρι, ο άγιος Αντώνιος στο Δρυμώνα, ο Εσταυρωμένος στα Πιτσινιάνικα, η αγία Ελέσα, η Παναγία Καρτεριανή, η Παναγία Παλιοπυργιώτισσα, η Παναγία Καταφυγαδιώτισσα, ο Σωτήρας στο Κεραμουτό, η αγία Τριάδα στον Κάλαμο, η αγία Τριάδα στα Σκορπουλιάνικα, ο άγιος Χαράλαμπος Ποταμού (δίπλα στο Σχολαρχείο)

(Περισσότερα στοιχεία για την οικογένεια Κασιμάτη στο βιβλίο του Εμμ. Καλλίγερου "Κυθηραϊκά Επώνυμα")
-----------------------------------------
Ελένη Χάρου-Κορωναίου
-----------------------------------------