Σελίδες

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Κακή χρήση των φακών επαφής, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μεταμόσχευση κερατοειδούς

Αμερικανοί επιστήμονες Δημόσιας Υγείας εξέδωσαν προειδοποίηση την περασμένη Πέμπτη, με την οποία επισημαίνουν τον κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων και μακροπρόθεσμων βλαβών που εγκυμονεί για τα μάτια, η κακή χρήση των φακών επαφής.

Οι επιστήμονες του Αμερικανικού Κέντρου Τροφίμων και Φαρμάκων FDA (είναι ο αντίστοιχος ΕΟΦ στην χώρα μας) αναφέρουν ότι σχεδόν η 1 στις 5 οφθαλμικές μολύνσεις από φακούς επαφής που καταγράφηκε την τελευταία δεκαετία, οδήγησε τους χρήστες σε σοβαρή βλάβη των οφθαλμών τους. 


Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν μετά από σχετική επιστημονική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων CDC (πρόκειται για το αντίστοιχο ελληνικό ΚΕΕΛΠΝΟ.)

Τι αποκάλυψε η έκθεση του CDC για την κακή χρήση των φακών επαφής
Η έκθεση περιλαμβάνει την επανεξέταση 1.075 περιπτώσεων αναφερόμενης λοιμώξεις από φακούς επαφής, που καταγράφηκαν την δεκαετία μεταξύ  2005 και 2015. Οι ασθενείς σε αυτές τις περιπτώσεις, ανέφεραν ότι τους προκλήθηκε είτε κάκωση στον κερατοειδή και χρειάστηκαν μεταμόσχευση, είτε ότι υπέστησαν μείωση της όρασής τους. Σε περισσότερο από το 10% των περιπτώσεων, οι ασθενείς χρειάστηκαν επείγουσα περίθαλψη, δήλωσαν οι επιστήμονες  του CDC.

"Οι φακοί επαφής είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος διόρθωσης της όρασης όταν χρησιμοποιούνται με την φροντίδα που απαιτείται" υποστηρίζει ο Michael Beach, διευθυντής του Προγράμματος Υγιούς Νερού του CDC, σε μια δήλωσή του. "Ωστόσο, η λάθος εφαρμογή και φροντίδα των φακών επαφής μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στους οφθαλμούς, που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές, μακροχρόνιες βλάβες".

Οι ειδικοί του CDC, συμβουλεύουν τους χρήστες φακών επαφής να μην κοιμούνται με τους φακούς επαφής, να χρησιμοποιούν πάντα φρέσκο διάλυμα καθαρισμού, και να τους αντικαθιστούν συχνά.



Τρεις σοφές συμβουλές για τους φακούς επαφής σας

1) Πλύνετε πρώτα τα χέρια σας και μετά τους φακούς σας
Η πρώτη σας δουλειά πριν αρχίσετε να καθαρίζετε τους φακούς επαφής σας, είναι να πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι. Στη συνέχεια απαλλάξτε τους φακούς σας από την επιβλαβή βρωμιά και τα βακτήρια που έχουν συσσωρευθεί.  Τοποθετήστε τον φακό στην πεντακάθαρη παλάμη σας, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα καθαρισμού και στη συνέχεια τρίψτε τον απαλά.
(Σημείωση: Ακόμη κι αν οι οδηγίες χρήσης του διαλύματος λένε “Μην τρίψετε τους φακούς επαφής”, θα έχετε έναν πολύ πιο καθαρό φακό, εάν το κάνετε.)  

2) Σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις
Ο οφθαλμίατρος του Berkeley Ophthalmology Medical Group Dr. Steven Shanbom, MD συστήνει ως καλή λύση για την αποφυγή του κινδύνου μολύνσεων, την καθημερινή χρήση μαλακών φακών επαφής: “Υπάρχει μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός βακτηρίων που μπορεί να εισέλθουν στο μάτι όταν χρησιμοποιείτε ένα καινούριο ζευγάρι φακών επαφής κάθε μέρα”, λέει. Και αν δεν είστε και πολύ επιμελείς  στον καθαρισμό των φακών επαφής σας, τι θα μπορούσε να είναι πιο ασφαλές και εύκολο, από το να μην χρειάζεται να καθαρίζετε τους φακούς επαφής σας;

3) Δώστε στα μάτια σας την ευκαιρία να ξεκουράζονται
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε ένα μεγάλο διάστημα που το μάτι σας μπορεί να είναι κόκκινο από μόλυνση, ή ακόμη και πιο σοβαρά προβλήματα μολύνσεων, είναι να φοράτε γυαλιά, όταν μπορείτε να περιορίσετε την έκθεση των ματιών σας στην εφαρμογή των φακών επαφής. Ο Dr. Shanbom συμβουλεύει να φοράτε φακούς επαφής μόνο τις καθημερινές, ενώ να φοράτε τα γυαλιά σας στο σπίτι τα Σαββατοκύριακα, περιορίζοντας ταυτόχρονα την χρήση των φακών επαφής μόνο σε 12 έως 14 ώρες την ημέρα το πολύ.

(Επίσης, ποτέ να μην κολυμπάτε με τους φακούς επαφής σας σε πισίνα, καθώς το νερό είναι γεμάτο με μολυσματικά βακτήρια που καραδοκούν να κολλήσουν πάνω στους φακούς σας).
------------------------------------------------------
Πηγή:  liberal.gr-Γιάννα Σουλάκη
------------------------------------------------------