Σελίδες

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Πύρινα μέτωπα με τη συνδρομή των ανέμων - Νεκρός πυροσβέστης

Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης πυρκαγιών που ξέσπασαν τις τελευταίες ώρες στη χώρα. Πυροσβέστης, πενταετούς θητείας, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης φωτιάς στο Παρόρι της Βοιωτίας. Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Εύβοια, Ροδόπη και Καβάλα, μάχη με τις φλόγες σε Δράμα, Μεσολόγγι και Καλύβια Αττικής. 


Πιο συγκεκριμένα: 

Ένας πυροσβέστης, πενταετούς θητείας, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης της Πυροσβεστικής σε πυρκαγιά στο Παρόρι της Βοιωτίας. Με μήνυμά του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του, λέγοντας μεταξύ άλλων: «ας είναι ο τελευταίος άνθρωπος που χάνεται στις πυρκαγιές....».

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα (Κυριακή) σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Μεσολογγίου. Η φωτιά δεν φαίνεται να απειλεί κατοικημένες περιοχές, ωστόσο στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.  Επί τόπου επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 17 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 14 άτομα, ενώ από αέρος -και μέχρι τη δύση του ηλίου- συνδράμουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, δύο αεροσκάφη τύπου «Πετζετέλ» και ένα ελικόπτερο.

Εξάλλου, πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα της Κυριακής, στα Καλύβια Αττικής. Η φωτιά καίει ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση με πουρνάρια στο λόφο Όλυμπος πάνω από το ΚΤΕΟ Καλυβίων, με τις φλόγες να ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή. Για την κατάσβεσή της ενεργούν 60 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κύργια στο Δοξάτο Δράμας. Στο σημείο επιχειρούν 34 πυροσβέστες, 13 οχήματα, 17 πεζοπόρα, δύο καναντέρ και ισάριθμα πετζετέλ, αλλά και ένα ελικόπτερο.

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται οι φωτιές στην Ξυλαγανή της Ροδόπης και στους Αντιφίλιππους της Καβάλας. Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά, που ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή Δαμουλιανάτα της Κεφαλλονιάς. Επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο, 2 Α/Φ και 2 PZL. 

Σε ύφεση βρίσκεται φωτιά και στην περιοχή Αστράς στην Τζιά, που εκδηλώθηκε το Σάββατο και καίει ξερά χόρτα. Πνέουν ισχυροί άνεμοι, αλλά δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν οκτώ άτομα πεζοπόρα και στην Κέα 15 εθελοντές και πέντε πυροσβέστες από την Αθήνα, με πέντε οχήματα.

Έσβησε η φωτιά που εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση, το μεσημέρι της Κυριακής, στην περιοχή Φιλαδέλφεια προς Ξηροχώρι, επί της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κιλκίς. Η φωτιά έκαψε ξερά χόρτα, με τον απολογισμό να κάνει λόγο για περίπου 20 στρέμματα. Επί τόπου, βρέθηκαν 5 υδροφόρα οχήματα και 10 πυροσβέστες.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως τις 6 το πρωί της Κυριακής εκδηλώθηκαν 42 αγροτοδασικές πυρκαγιές και 23 αστικές πυρκαγιές.

Υπό έλεγχο στην Εύβοια 

Υπό μερικό έλεγχο είναι οι φωτιές σε Πόρτο Λάφια, Αργυρού Αλμυροποτάμου και Αλιβέρι στην Εύβοια, οι οποίες σήμερα παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα. Δεν απειλούνται πλέον κατοικημένες περιοχές, ωστόσο το Σάββατο η φωτιά στο Πόρτο Λάφια πέρασε μέσα από τον οικισμό, που εκκενώθηκε. Η πυρκαγιά έφτασε σε αυλές σπιτιών, προκαλώντας ζημιές σε πάνω από 15 κατοικίες, αλλά στη συνέχεια άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα.

Ισχυροί άνεμοι, που πνέουν στις περιοχές, δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης και δημιουργούν αναζωπυρώσεις.

Στο Πόρτο Λάφια επιχειρούν αυτήν τη στιγμή 18 πυροσβέστες, με 36 οχήματα και οκτώ άτομα πεζοπόρο τμήμα, στον Αργυρό 34 πυροσβέστες με 14 οχήματα.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του μήνα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους και τεράστια οικολογική καταστροφή άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα, που μαινόταν ανεξέλεγκτη επί τρεις ημέρες στη Βόρεια Εύβοια.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν τουλάχιστον 42 αγροτοδασικές και 23 αστικές πυρκαγιές.

Υψηλός είναι ο δείκτης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς για σήμερα στους νομούς: Αττικής, Εύβοιας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Έβρου, Ηρακλείου, Ρεθύμνης, Χανίων, Λασιθίου, Κυκλάδων & στις Νήσους Κώ, Κάρπαθο, Σάμο, Ικαρία, Χίο Λέσβο, Λήμνο, Σαμοθράκη, Σκύρο και Κύθηρα.
----------------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
----------------------------------------------