Σελίδες

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Στο τέλος της σεζόν θυμήθηκαν να ξηλώσουν 38 αυθαίρετες «καντίνες»

Τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού, όταν οι τουρίστες επιστρέφουν πλέον από τις άδειές τους, θυμούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να εφαρμόσουν το -θολό, είναι η αλήθεια- νομικό πλαίσιο που αφορά τις αυθαίρετες κατασκευές των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις παραλίες.
Το ίδιο συνέβη και στην Καλαμάτα, όπου η Κτηματική Υπηρεσία απέστειλε στον δήμο συνολικά τριάντα οκτώ πρωτόκολλα κατεδάφισης που αφορούν παράνομες κατασκευές καταστημάτων στον αιγιαλό.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, η υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών έστειλε στη Δημοτική Αστυνομία και ισάριθμα πρωτόκολλα καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης, μαζί με τις συνημμένες σε αυτά εκθέσεις αυτοψίας και τοπογραφικά διαγράμματα.

Στην ανακοίνωση του δήμου αναφέρεται ότι τις επόμενες ημέρες η Δημοτική Αστυνομία θα προβεί στην επίδοση των πρωτοκόλλων, κατόπιν σχετικού αιτήματος εκ μέρους της Κτηματικής Υπηρεσίας (το νέο όνομα της υπηρεσίας είναι: Αυτοτελές Γραφείο Καλαμάτας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων).

Είναι απορίας άξιον βέβαια πώς έγινε και φτάσαμε στο τέλος της θερινής σεζόν για να θυμηθούν οι αρμόδιοι να εφαρμόσουν τον νόμο και γιατί δεν το έκαναν πριν.

Εξάλλου, σε σύσκεψη που είχε γίνει στο δημαρχείο της πόλης στις αρχές καλοκαιριού είχαν ακουστεί πολλά για τους κοινόχρηστους χώρους στον αιγιαλό και πάνω απ’ όλα είχε ειπωθεί η αλήθεια: «Για τις παράνομες και αυθαίρετες κατασκευές στον αιγιαλό έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης, που δεν έχουν υλοποιηθεί ποτέ, ούτε για τις προκλητικές περιπτώσεις. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τι επιτρέπεται και τι όχι στον αιγιαλό, αν επιτρέπονται οι ξύλινες παλέτες ή όχι».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, τότε, ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας στη Μεσσηνία ήταν ξεκάθαρος ως προς το γράμμα του νόμου λέγοντας ότι από το αρμόδιο υπουργείο «η ερμηνεία είναι ότι απαγορεύεται οτιδήποτε. Τα πατώματα απαγορεύονται ρητά, επιτρέπονται μόνο για διάδρομο». 

Είχε τονίσει επίσης πως «έχουμε πρωτόκολλα κατεδάφισης που δεν υλοποιούνται, ιδιαίτερα σε 2 που ήταν προκλητικοί» και πρόσθεσε: «Για τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής πρέπει να συνεννοηθούμε και να τα εκτελέσουμε όλοι μαζί. Αν θέλετε εγώ προχωράω σε πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής».

 

Μετά δύο μήνες

Από τις αρχές καλοκαιριού, λοιπόν, έπρεπε να περάσουν 2 ολόκληροι μήνες ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο για να φτάσουμε στα πρωτόκολλα κατεδάφισης.
Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι αν τελικά θα εφαρμοστεί ο νόμος και αν οι αρμόδιες υπηρεσίες όντως θα προχωρήσουν σε κατεδαφίσεις.

Το παρελθόν δεν συνηγορεί προς αυτό, καθώς είναι γνωστό σε όλους στην Καλαμάτα πως κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία δίχως αποτέλεσμα.

Η περίπτωση της πρωτεύουσας της Μεσσηνίας σίγουρα δεν είναι η μοναδική στη χώρα όπου ο νόμος για τον αιγιαλό δεν εφαρμόζεται.

Την ασυδοσία της ξαπλώστρας στις παραλίες και τις αυθαίρετες κατασκευές των επαγγελματιών που περιμένουν «ένα μήνα για να βγάλουν μεροκάματο» την είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» (6-7/8/2016), τονίζοντας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε πολλές παραλίες, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές Natura, με την ανοχή του κράτους.
----------------------------------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών-Δημήτρης Τερζής
----------------------------------------------------------------