Σελίδες

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Δεκτή η αίτηση της Μαρινόπουλος για προσωρινή προστασία από τους πιστωτές της

Απόφαση υπέρ του Ομίλου Μαρινόπουλος, αλλά και των εργαζομένων του, έλαβε το Πολυμελές Πρωτοδικείο το οποίο έκανε δεκτές τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για καθεστώς προστασίας της επιχείρησης ενόψει της διαδικασίας εξυγίανσης του άρθρου 99.
Το δικαστήριο παρέχει με την απόφαση του προστασία της Μαρινόπουλος έως τις 21 Σεπτεμβρίου οπότε αναμένεται να εκδικαστούν οι προσφυγές του Ομίλου για υπαγωγή του στο άρθρο 99.


Με την απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύονται οι διαδικασίες κατασχέσεων από τους πιστωτές του Ομίλου. Το δικαστήριο διατάσσει την μη μεταβολή κάθε οικονομικού στοιχείου των επιχειρήσεων του ομίλου ,παγώνοντας παράλληλα και κάθε διάθεση ακινήτου του αλλά και εξοπλισμού.
Με την απόφαση επίσης γίνεται δεκτή η πρόσθετη παρέμβαση των εργαζομένων του Ομίλου οι οποίοι να εξαιρεθούν από την προστασία υπέρ της Μαρινόπουλος , ώστε να μπορούν αν δεν λαμβάνουν τους μισθούς τους να κινήσουν διαδικασίες για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους .
Κατά την διάρκεια της εκδίκαση της αίτησης Μαρινόπουλος αναγνώστηκε στο Πρωτοδοκειό Αθηνών η επιστολή της Σκλαβενίτης.

Ολόκληρη η επιστολή 
    
Στο δικαστήριο ασκήθηκε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων της «Μαρινόπουλος» για προσωρινή προστασία, από το ελληνικό Δημόσιο, τράπεζες όπως η Πανγκρήτια, η Επενδυτική Ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας Πανγαία, το σωματείο εργαζομένων, το ΙΚΑ, αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις.
    
Με την έναρξη της συζήτησης, οι δικηγόροι επεσήμαναν πως υπήρξε συμφωνία της επιχείρησης με τους εργαζόμενους να εξαιρεθούν από την προσωρινή διαταγή, ώστε να έχουν δυνατότητα εάν δεν πληρώνονται να προχωρούν σε ενέργειες κατάσχεσης.
    
Σημειώνεται, ότι οι τέσσερις αιτήσεις υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99 αναμένεται να συνεκδικαστούν τον Σεπτέμβριο.

Στηρίζουν το αίτημα τράπεζες, εργαζόμενοι, ΙΚΑ και το 45% των πιστωτών - «Οχι» από το Δημόσιο - Εξαλλο το Μαξίμου

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Μαρινόπουλος υπέρ του αιτήματος της Μαρινόπουλος ΑΕ να τεθεί σε προστασία έχει ταχθεί το 42,16% των πιστωτών, ποσοστό που ανεβαίνει στο 45% αν συνυπολογιστεί η Πανγαία (σ.σ. υπάρχει διχογνωμία για το πραγματικό ύψος των οφειλών της τελευταίας). Ελάχιστη προϋπόθεση είναι να συμφωνήσει το 40% των πιστωτών.

Παράλληλα η πλευρά των τραπεζών στήριξε το αίτημα για την υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα (ήδη πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για την χορήγηση προσωρινής προστασίας άσκησαν μεταξύ άλλων η Παγκρήτια η Πανγαία το ΙΚΑ κ.ά).
Εκπληξη πρώτου μεγέθους ήταν η στάση του Δημοσίου το οποίο τάχθηκε κατά της παροχής προστασίας στην Μαρινόπουλος.

Ωστόσο σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοσίου το ποσό της οφειλής του ομίλου απέναντί στο κράτος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Με το σκεπτικό αυτό το Δημόσιο ζήτησε την απόρριψη των αιτήσεων της Μαρινόπουλος, ενώ σε περίπτωση που αυτές γίνουν δεκτές να καταβληθεί από την εταιρεία ισόποση εγγυοδοσία.

Κάποιες πηγές σημειώνουν ότι το Δημόσιο κινήθηκε κατά πάγια πρακτική που προκύπτει μάλιστα από εγκύκλιο του τέως Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (και νυν βουλευτή) Χάρη Θεοχάρη, (ΠΟΛ.1068/3.4.2013) η οποία προδιαγράφει τον τρόπο κίνησης του Δημοσίου σε περιπτώσεις υπαγωγής επιχειρήσεων που του οφείλουν σημαντικά ποσά, σε άρθρα προστασίας.

Ο δικηγόρος των εργαζομένων πάντως εξέφρασε την άποψη αυτή η στάση δεν εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του Δημοσίου και γι’ αυτό ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας γραπτώς να αποσαφηνίσει τη θέση του.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες έξαλλο φέρεται να είναι το Μαξίμου έπειτα από την αρνητική εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο τις προηγούμενες ημέρες διαβεβαίωνε για θετική εισήγηση στην υπόθεση Μαρινόπουλου.

Είναι γνωστό ότι για το θέμα της Μαρινόπουλος έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις και επαφές εκ μέρους της κυβέρνησης, που παρακολουθεί το θέμα από πολύ κοντά. Μάλιστα, τον συντονισμό από κυβερνητικής πλευράς φέρονται να έχουν αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, με στόχο να αποτραπεί ένα ναυάγιο που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά. Μαζί τους αναμένεται να συνταχθεί και μεγάλο μέρος των προμηθευτών, ιδίως δε οι μεγάλες εταιρίες που έχουν και τα μεγάλα ανοίγματα με τη Σκλαβενίτης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η επιστολή «ενδιαφέροντος» της Σκλαβενίτης


Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Μαρινόπουλος μετά και την επιβεβαίωση από την πλευρά της Σκλαβενίτης μέσω επιστολήςπου έστειλε στο Πρωτοδικείο ότι διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις διαδικασίες εξυγίανσης της εταιρείας  με βάση τον πτωχευτικό κώδικα, σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες, δημιουργεί νέα δεδομένα.

Η επιστολή της Σκλαβενίτης δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, αλλά κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασιας στο Πρωτοδικείο.

Να σημειωθεί ότι μέσω της συγκεκριμένης επιστολής η αλυσίδα Σκλαβενίτης, δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση, ωστόσο και μόνο η ύπαρξη της επιστολής, διαμορφώνει το πλαίσιο των επόμενων 60 κρίσιμων ημερών, που θα κρίνουν το μέλλον όχι μόνο για τον χειμαζόμενο όμιλο Μαρινόπουλο, τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές αυτού αλλά και για την εθνική οικονομία συνολικά.

Πιο συγκεκριμένα η Σκλαβενίτης γνωστοποίησε με επιστολή προς τη διοίκηση της Μαρινόπουλος ότι «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις διαδικασίες που άνοιξε η Μαρινόπουλος, με την αίτηση υπαγωγής της στον πτωχευτικό κώδικα, «σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες"». Οι προϋποθέσεις που βάζει είναι: 

- Διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους και τις τράπεζες
- Η διενέργεια οικονομικού, νομικού και φορολογικού ελέγχου (due diligence)
- Oι εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτών απορρέουσες ρυθμίσεις
- Η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος
- Λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν, είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.

Η Μαρινόπουλος παίρνει με το μέρος της τους εργαζόμενους
Στο μεταξύ η διοίκηση της Μαρινόπουλος έσπευσε να πάρει με το μέρος της τους εργαζόμενους. Οπως ανακοίνωσε κατέληξε σε συμφωνία ώστε να εξαιρεθούν ρητά όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας κατά την σημερινή εκδίκαση για το αίτημα υπαγωγής της σε διαδικασία εξυγίανσης. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι όλες οι εταιρίες της Μαρινόπουλος ΑΕ θα συνεχίσουν την καταβολή των πάσης φύσεως δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Η ανακοίνωση της εταιρείας μετά την απόφαση
Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, σε συνέχεια του αιτήματος που κατατέθηκε από την Μαρινόπουλος ΑΕ την Τρίτη 28 Ιουνίου για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης, η οποία και ενέκρινε το σχετικό αίτημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία Μαρινόπουλος ευχαριστεί τους εργαζομένους της για τη στήριξή τους τόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση αλλά και σε όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα που διανύει η εταιρεία.

Παράλληλα, εκφράζει την βαθιά εκτίμησή της προς το σημαντικό ποσοστό του 45% των προμηθευτών της, οι οποίοι δήλωσαν τη συναίνεσή τους για τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών είναι σημαντική για τη διασφάλιση της μελλοντικής μας λειτουργίας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη ρύθμιση των οφειλών προς τους προμηθευτές.

Η έγκριση της υπαγωγής της Μαρινόπουλος σε διαδικασία εξυγίανσης δίνει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στην εταιρεία ώστε το επόμενο διάστημα να καταφέρει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, να οδηγηθεί σε μια βιώσιμη λύση. 
-----------------------------
Πηγή:  Το ΒΗΜΑ
-----------------------------