Σελίδες

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Ποια τρόφιμα επιτρέπεται να μπουν στην κατάψυξη και ποια όχι (πίνακας)

Σύμφωνα με τον βρετανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό WRAP, ο οποίος δραστηριοποιείται με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τον περιορισμό των παραγόμενων αποβλήτων, ο βασικότερος λόγος που καταλήγουμε να πετάμε κάθε χρόνο τόνους φαγητού είναι η ελλιπής ενημέρωση σχετικά με τις τροφές που μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη.
Για παράδειγμα, απορρίπτονται μεγάλες ποσότητες κρέατος επειδή οι νοικοκυρές δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να τοποθετήσουν στην κατάψυξη το κρέας που έχουν αποψύξει, αφού βέβαια το μαγειρέψουν.


Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η βρετανική FSA (Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων), ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσε ότι δεν θα έβαζε ποτέ στην κατάψυξη μαγειρεμένο κρέας.

Το κρέας όμως δεν είναι το μόνο «αμφιλεγόμενο» τρόφιμο. Το γάλα, το αυγό και ορισμένα τυριά είναι μερικές ακόμη περιπτώσεις τροφίμων που μπορούμε να αξιοποιήσουμε χάρη στη χρήση του καταψύκτη.

Ο εκπρόσωπος της FSA Στιβ Γουέρν αναφέρει πως ο καταψύκτης είναι σαν ένα κουμπί που σταματά τη διαδικασία ωρίμανσης, οπότε μπορούμε να καταψύξουμε αρκετά τρόφιμα τοποθετώντας τα εκεί έως και την ημέρα που αναφέρεται στην ένδειξη «ανάλωση έως».

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο περισσότερο μένει ένα τρόφιμο στην κατάψυξη αλλοιώνεται η σύσταση άρα και η γεύση του, οπότε καλό είναι να καταναλώνεται σε διάστημα τριών έως έξι μηνών. Επίσης, ορισμένα προϊόντα φέρουν σχετική ένδειξη που αναφέρει για πόσο διάστημα διατηρούν τη φρεσκάδα τους στην κατάψυξη.

Όταν το τρόφιμο ξεπαγώσει, τότε η διαδικασία ωρίμανσης συνεχίζει, οπότε πρέπει να καταναλώνεται εντός 24ώρου από τη στιγμή που έχει ξεπαγώσει εντελώς.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα ποιες τροφές μπορείτε να συντηρήσετε στην κατάψυξη και ποιες όχι.



Τρεις μύθοι για τα κατεψυγμένα τρόφιμα

1. Τα κατεψυγμένα φρούτα δεν είναι εξίσου υγιεινά με τα φρέσκα

Ένα μήλο που έχει μόλις κοπεί από το δέντρο είναι σαφώς πιο γευστικό, όμως ένα κατεψυγμένο μήλο δεν παρέχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά και ίσως είναι και πιο θρεπτικό από ένα μήλο που έχει μείνει για μέρες μέσα στη φρουτιέρα.

2. Δεν μπορούμε να καταψύξουμε τρόφιμα που έχουμε αποψύξει και μαγειρέψει

Εάν ξεπαγώσατε για παράδειγμα ένα στήθος κοτόπουλο, το μαγειρέψατε και τελικά σας περίσσεψε μία μερίδα, μπορείτε ελεύθερα να τοποθετήσετε το φαγητό στην κατάψυξη αφού κρυώσει. Δεν τίθεται στην περίπτωση αυτή θέμα ασφάλειας παρά θέμα ποιότητας, αφού το προϊόν που καταψύχεται δύο φορές σαφώς χάνει ελαφρώς τη γεύση του.


3. Τα τρόφιμα πρέπει να καταψύχονται αμέσως μόλις αγοράζονται

Μπορείτε να τοποθετήσετε τα τρόφιμα στην κατάψυξη οποιαδήποτε στιγμή, αρκεί να το κάνετε μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία στην ένδειξη «ανάλωση έως».
--------------------------
Πηγή: onmed.gr
-------------------------