Σελίδες

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

«This Is a Coup»

Γράφαμε χθες για ίλιγγο της κυβέρνησης.  Αυτός δεν ήταν ένας τυχαίας παροξυσμός. Είχε και συνέχεια.
Ενώ προχθές  στο non paper του Μαξίμου, σχετικά με τα διαδραματισθέντα στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, φαινόταν ότι αποδέχεται τα επί πλέον 3,6 δις ευρώ για το ‘18,  (στο μέτρο που δεν συμπληρώνονταν οι στόχοι του πακέτου των 5,4 δις), χθες άλλαξε παντιέρα.

  
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με δήλωσή της παρουσιάστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο αποδοχής των «εν αναμονή» μέτρων, που θα συντελούσαν σε λείανση των αντιρρήσεων του ΔΝΤ, ούτως ώστε να βρεθεί κοινός τόπος με την Ευρωζώνη.

Η κ. Γεροβασίλη… αγέρωχα (εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό φυσικά), δήλωσε πως «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο»!

Την ίδια στιγμή όμως, άλλες κυβερνητικές πηγές έλεγαν  κατ’ ιδίαν, πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί την πρόταση για πρόσθετα μέτρα το ’18, εφόσον ισχύσουν οι εξής τρεις προϋποθέσεις:

α) Συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής. 
β) Κλείσιμο της αξιολόγησης κατά τη διάρκεια ή και μετά το Eurogroup. 
γ) Έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, για την απομείωση του χρέους - και συγχρόνως - θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να δεχθεί να εισέλθει σε μια συζήτηση για την αποδοχή των πρόσθετων μέτρων! 
Η κυβέρνηση παραδόξως παρουσιάζεται με αναπεπταμένο το ηθικό. Αναμένει την Πέμπτη τα στοιχεία της  Eurostat, για τα οποία παρουσιάζεται σίγουρη ότι θα είναι θετικά σχετικά με  την πορεία της ελληνικής Οικονομίας. Αυτό άλλωστε ισχυρίστηκε  και ο Ευκλ. Τσακαλώτος απαντώντας στον Στ. Θεοδωράκη.  

Στερεύουν τα ταμεία  

Ωστόσο είναι η μόνη που διακατέχεται από αυτή την αισιόδοξη χαλαρότητα. Ακόμη και θετικά να είναι τα στοιχεία (αφού στο εσωτερικό έχει κάνει στάση πληρωμών), ενδέχεται να εισέλθουμε σε ένα αγωνιώδες déjà vu,  που αυτή τη φορά δεν θα έχει την - ας πούμε – δικαιολογητέα αφέλεια του περσινού Καλοκαιριού.

Στο μέτρο που χρονοτριβεί η αξιολόγηση θα εξαντλούνται αναλόγως τα δημόσια Ταμεία, και η ασφυξία θα είναι ante portas. Πέρυσι τον Φεβρουάριο, με συμβουλή του Γιάνη,  δεν δέχτηκαν τα 7 δις της εκκρεμούσης δόσης, ώστε να αποπληρώσουν το εξωτερικό χρέος, που θα καθίστατο ληξιπρόθεσμο τον Αύγουστο. Στην συνέχεια έπαιρναν τα αποθεματικά των ταμείων για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις!

Το έχουν αυτά οι αφελείς επαναστάτες. Αποτέλεσμα ήταν να παραδεχθεί ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον γνωστό δημοσιογράφο Πολ Μέισον: «Νομίζω πως χάσαμε χρόνο. Στο τέλος μας τελείωσαν τα χρήματα και οι δυνάμεις. Αν το ήξερα αυτό, θα είχα πάρει πιο γενναίες αποφάσεις από την αρχή».

Τώρα ξέρει αλλά κάνει το ίδιο. Υποτίθεται πως υπερασπίζεται τους φτωχότερους του κοινωνικού συνόλου, αλλά τελικά κατατροπώνει την οικονομία, στην οποία υπάγονται και αυτοί που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται, αλλά και ευρύτερα κοινωνικά σύνολα. Παρεμπιπτόντως τα ταμεία στερεύουν και δεν θα μπορέσουν να ξανατροφοδοτήσουν τους λογαριασμούς των μισθών και συντάξεων - ούτε την αγωνιστική αυταρέσκεια του ΣΥΡΙΖΑ

Υποτίθεται από την πρώτη αξιολόγηση, θα παίρναμε κάπου 5,7 δις. Αν είχαμε ολοκληρώσει και δεύτερη, περίπου άλλα 5. Δεν έχουμε πάρει ευρώ φυσικά, γιατί… διαπραγματευόμαστε… και όταν φτάσουμε να μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, θα φωνάζουμε «This Is a Coup».

Η κυβέρνηση έχει μεταλλάξει την διαπραγμάτευση, από εργαλείο επίτευξης αποτελεσμάτων, σε αυτοσκοπό αγωνιστικής δικαίωσης.

Ισως βέβαια και …να ξέρει τι κάνει. Σε έρευνα της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, το 70,6% ων πολιτών κρίνει αρνητικά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αλλά τέσσερις στους δέκα πολίτες  πιστεύουν ότι αν οι δανειστές δεν σεβαστούν τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς, τότε η κυβέρνηση πρέπει να έρθει σε ρήξη μαζί τους.

Ίσως η πλειοψηφία εξ αυτών προορίζονται  για μόνιμο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.
------------------------------------------
Πηγή: liberal.gr-Γιάννης Σιδέρης
------------------------------------------