Σελίδες

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Τα τελευταία χρόνια η Μεσογειακή Διατροφή είναι στο επίκεντρο της γαστρονομίας παγκοσμίως και αναπόσπαστο μέρος της είναι ,φυσικά, και το κρασί. Λευκό ή κόκκινο, το κρασί δεν έλειψε ποτέ από κανένα τραπέζι και δεν λείπει από κανένα ολοκληρωμένο διατροφικά γεύμα.

Οι ευεργετικές ιδιότητές του κρασιού στην υγεία περνούσαν με γραπτό αλλά και άγραφο τρόπο από κάθε γενιά στην επόμενη και για τον λόγο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο μελετών από την επιστημονική κοινότητα. Είναι πολλές οι μελέτες που αποδεικνύουν την θεραπευτική του διάσταση αλλά και τα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Επειδή οι μελέτες είναι πολλές θα αναφέρουμε δύο από τις πιο πρόσφατες:

  
Έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Kentucky, καθώς και σε αυτό της Georgia, στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπέραναν ότι οι ανθοκυάνες, οι ουσίες του σταφυλιού δηλαδή που χαρίζουν στο κόκκινο κρασί το χρώμα του, εξολοθρεύουν τα κύτταρα που προκαλούν παχυσαρκία, καθώς και αυτά που ευθύνονται για την λευχαιμία στον οργανισμό. Τα αποτελέσματα των ερευνών, που δημοσιεύτηκαν – μεταξύ άλλων – στο Αμερικάνικο Journal of Medicinal Food, περιέχουν πολύ αισιόδοξα μηνύματα για την καταπολέμηση σοβαρών προβλημάτων υγείας μέσω των ουσιών που αποτελούν τον βασικό «αμυντικό» μηχανισμό του σταφυλιού, και οι οποίες περνούν από το φρούτο στο κόκκινο κρασί.

Μια ακόμη πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι τον Οκτώβριο στο American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology, το Resveratrol ελέγχει την παραγωγή λίπους στο συκώτι, η οποία οφείλεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στο αλκοόλ. Έτσι, ενώ παραδοσιακά η κατανάλωση αλκοόλ ταυτιζόταν άμεσα με σοβαρές παθήσεις στο συκώτι, σήμερα η επιστήμη αρχίζει να πιστεύει ότι η κατανάλωση κρασιού μπορεί να θωρακίσει το συκώτι από τους κινδύνους που σχετίζονται με τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, καθώς μία από τις δράσεις του Resveratrol είναι ο έλεγχος των ενζύμων που επηρεάζουν τον μεταβολισμό του λίπους. 

Συνοπτικά,οι ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης κρασιού
• Μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων (ειδικά το κόκκινο)
• Αποτρέπει την συσσώρευση της κακιάς LDL χοληστερίνης στα αγγειακά τοιχώματα (ειδικά το κόκκινο)
• Πυκνότερα οστά
• Μείωση του στρες
• Βελτίωση της ψυχικής κατάστασης
• Βελτίωση της αντίστασής μας στο κρυολόγημα
• Θετική επίπτωση στην ευφυΐα
• Καλύτερα κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο
• Προφύλαξη από ορισμένους ιούς και βακτήρια
• Μειώνει την συσσωμάτωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων (ειδικά το κόκκινο)
• Διαλύει τα υπάρχοντα συσσωματώματα ερυθρών αιμοσφαιρίων
• Δρα ως αντιοξειδωτικό και αποτρέπει καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά
• Αποτρέπει πιθανόν την καρκινογένεση
• Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
--------------------------------
Πηγή:  stogiatro.gr
--------------------------------