Σελίδες

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΝΗΣΙΔΑΣ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΥΔΡΑΣ

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Αθανάσιο Θανόπουλο, σχετικά με τη διοικητική υπαγωγή της νησίδας «Άγιος Γεώργιος» στο Δήμο της Ύδρας, απέστειλε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.

Πριν από ένα μήνα, ο Βουλευτής σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, είχε τονίσει ότι η βραχονησίδα «Άγιος Γεώργιος» υπάγεται στην Ύδρα από τη σύσταση του Δήμου έως σήμερα και κανένας Δήμος δεν έχει αμφισβητήσει τα όρια του Δήμου Ύδρας δια καταθέσεως αιτήματος καθορισμού ορίων, ενώ δεν έχει εκδοθεί Νόμος ή Προεδρικό Διάταγμα για την προσάρτηση του οικισμού της νησίδας «Άγιος Γεώργιος» σε άλλον Δήμο.



Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει ο κ. Κατσαφάδος, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 της  Ελληνικής Στατιστική Αρχής  (ΕΛ.ΣΤΑΤ), η βραχονησίδα «Άγιος Γεώργιος» φαίνεται να μην ανήκει στην Ύδρα, αλλά στο Δήμο Λαυρεωτικής.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, ο Βουλευτής υποστηρίζει:

«Εντελώς αιφνιδίως, χωρίς νομικό έρεισμα και κατά παράβαση της υπ’ αριθμ. 1 εγκυκλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για τις «Γενικές Απογραφές 2010-2011», το 2012 -με την κύρωση της απογραφής- η νησίδα  Άγιος Γεώργιος  φαίνεται να μην ανήκει στην Ύδρα, αλλά στο Δήμο Λαυρεωτικής, παρά το γεγονός ότι κατά την προπαρασκευή της απογραφής, ο Δήμος Λαυρεωτικής ενέκρινε «Φύλλο Αυτοτελών Οικισμών» (ΦΑΟ), που απεστάλη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, στο οποίο ουδέποτε περιλήφθη ο οικισμός της νησίδας του «Αγίου Γεωργίου».

Ο κ. Κώστας Κατσαφάδος  τονίζει ακόμη ότι, σε απάντησή του το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρει ότι από το 1836 τα διοικητικά όρια της νησίδας ανήκουν στην Ύδρα και ουδεμία μεταβολή έχει επέλθει στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, στην απάντηση του Υπουργείου αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«…..Όσον αφορά στο πρώτο από τα τιθέμενα ερωτήματα, με το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως αριθμ. 80 της 28ης-12-1836 (Παράρτημα), οπότε δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το επίσημο Κράτος η διοικητική υποδιαίρεση της χώρας σε διοικήσεις και υποδιοικήσεις, κατά δήμους και οικισμούς, ο Αγιος Γεώργιος υπήχθη στο Δήμο Ύδρας της Διοίκησης Ύδρας. Έκτοτε και στο πλαίσιο εφαρμογής της νομοθεσίας για την οποία είναι αρμόδιο το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ονοματοδοσίες, μετονομασίες, αποσπάσεις, προσαρτήσεις, αναγνωρίσεις οικισμών ως Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων), ουδεμία μεταβολή υπήρξε ως προς το διοικητικό καθεστώς της νησίδας.»

Το κείμενο της επιστολής του κ. Κατσαφάδου προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,
Αφού σας ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή δύναμη στα νέα σας καθήκοντα, θα ήθελα να σας επισημάνω ένα θέμα το οποίο έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Ύδρας.
Πρόκειται για τη νησίδα  Άγιος Γεώργιος (ή Σαν Τζώρτζη), μία βραχώδης νησίδα έκτασης 4,3 χλμ που βρίσκεται στην είσοδο του Σαρωνικού κόλπου. Το νησί, από της συστάσεως του Δήμου Ύδρας μέχρι σήμερα, βάσει νόμων, υπάγεται στα διοικητικά όρια του Δήμου. Ακόμα και στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, η νησίδα Άγιος Γεώργιος είναι ενταγμένη στους χάρτες της Ανατολικής Ύδρας.

Εντελώς αιφνιδίως, χωρίς νομικό έρεισμα και κατά παράβαση της υπ’ αριθμ. 1 εγκυκλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για τις «Γενικές Απογραφές 2010-2011», το 2012 -με την κύρωση της απογραφής- η νησίδα  Άγιος Γεώργιος  φαίνεται να μην ανήκει στην Ύδρα, αλλά στο Δήμο Λαυρεωτικής, παρά το γεγονός ότι κατά την προπαρασκευή της απογραφής, ο Δήμος Λαυρεωτικής ενέκρινε «Φύλλο Αυτοτελών Οικισμών» (ΦΑΟ), που απεστάλη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, στο οποίο ουδέποτε περιλήφθη ο οικισμός της νησίδας του «Αγίου Γεωργίου».

Είναι προφανές ότι η απόφαση της ΕΛ.ΣΤΑΤ εκδόθηκε κατά παράβαση της ως άνω εγκυκλίου, των Νόμων και των πραγματικών στοιχείων, που υπήρχαν στην διάθεσή της, καθώς και σε πλήρη αντίθεση με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2001, που έχει δημοσιεύσει η ίδια και όπου φαινόταν το νησί να ανήκει στην Ύδρα.

Επιπλέον, σε Ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή για το θέμα, το Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Ιωάννης Μπαλάφας, κατά την απάντησή του, επιβεβαιώνει ότι από το 1836 τα διοικητικά όρια της νησίδας ανήκουν στην Ύδρα και ουδεμία μεταβολή έχει επέλθει στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του Υπουργείου, ενώ επισημαίνει πως δεν υπήρξαν νομικά έγγραφα που να πιστοποιούν και να αποδεικνύουν κάποια αλλαγή ορίων από τη διοικητική υπαγωγή στην Ύδρα.

Συνεπώς, όπως αντιλαμβάνεσθε επειδή εγείρονται εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο προσαρτήθηκε απογραφικά η εν λόγω νησίδα, στον Δήμο Λαυρίου και επειδή θεωρώ ότι είναι ανάγκη να ξεκαθαριστεί το ζήτημα από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ και να δοθούν διευκρινήσεις αν έχει γίνει κάτι τέτοιο εκ παραδρομής ή αν τεκμηριώνεται με στοιχεία, παρακαλώ για τις ενέργειές σας προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε περίπτωση που κρίνετε σκόπιμο, παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε εποικοδομητική συνεργασία ή συνάντησή μας για το θέμα.

Με εκτίμηση,
Κώστας Κατσαφάδος