Σελίδες

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΤΗΝ ΦΛΑΜΑΝΔΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

Στη Φλαμανδική Βουλή, μίλησε ο κ. Σπυρίδων, συμμετέχοντας εκ μέρους της  Επιτροπής Περιφερειών  (EτΠ) στην 7η  Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη που αφορούσε το επίπεδο που πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις (Ευρωπαϊκό, Εθνικό ή Περιφερειακό) ώστε να υπάρχει ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση και καλύτερα αποτελέσματα (Επικουρικότητα).  


Ο κ. Σπυρίδων, πρόσφατα γενικός εισηγητής της ΕτΠ , ανέπτυξε  την νέα πολιτική της Commission σε σχέση με την βελτίωση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την ενίσχυση της δυνατότητας  να συμμετάσχουν  στη διαμόρφωσή τους ακόμη και απλοί πολίτες μέσω διαδικτύου καθώς και την συνεχή παρακολούθηση των επιπτώσεων που έχει στην οικονομία, στην ανάπτυξη αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Κατά την ομιλία του τόνισε την σημασία που έχει να πλησιάσουν οι «Βρυξέλλες», δηλ το κέντρο λήψης των αποφάσεων, τον Ευρωπαίο πολίτη, όχι μόνο γιατί σίγουρα θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά γιατί κυρίως θα διαφυλαχθεί η ενότητα του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, η οποία στις μέρες μας δοκιμάζεται.

Στην Συνδιάσκεψη συμμετείχαν, ο Πρόεδρος του Φλαμανδικού Κοινοβουλίου κ. Jan Peymans, ο Αντιπρόεδρος της Commission κ. Frans Timmermans, o Υπουργός Εργασίας του του Λουξεμβούργου κ. Nikolas Smith, η Πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την νομοθεσία κ. Pavel Svobola, μέλη του Κοινοβουλίου, Πανεπιστημιακοί, κ.α.



Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να αναλύσω μαζί σας ορισμένα από τα βασικά μηνύματα της πρόσφατης γνωμοδότησης της Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Βελτίωση της νομοθεσίας για καλύτερα αποτελέσματα - ένα θεματολόγιο της ΕΕ».

Η σημερινή διάσκεψη, μας  παρέχει επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία  να εξετάσουμε ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα επιτρέψουν η νέα αυτή πολιτική που αφορά την νομοθεσία να υλοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο , τόσο από την ΕΕ, όσο και από τα κράτη μέλη και τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές. Είναι λοιπόν ευπρόσδεκτες και πολύ χρήσιμες όλες οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις που θα διατυπωθούν σήμερα στο φιλόξενο αυτό χώρο του Κοινοβουλίου της Φλάνδρας.

Επιτρέψτε μου όμως, πριν επικεντρωθώ στην παρουσίαση των θέσεών μας, να καταθέσω λίγες σκέψεις από τις οποίες θα προκύψει μια καλύτερη προσέγγιση της σημασίας που έχει για όλους μας το θεματολόγιο.

Καθημερινά, και μάλιστα τον τελευταίο καιρό με αυξανόμενη ένταση, ζούμε, άλλοι από εμάς με τη μεταφορική έννοια του όρου και άλλοι θα έλεγα βιωματικά, μία πολύπλευρη κρίση που δοκιμάζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η κρίση αυτή είναι ορατή σε εμάς είτε ως οικονομική, είτε ως πολυσύνθετο μεταναστευτικό φαινόμενο, είτε τέλος ως τάση ανόδου ακραίων ιδεολογικά πολιτικών σχηματισμών στην Ευρώπη των 28, με παράλληλη μάλιστα ένταση φαινομένων όπως ο ευρωσκεπτικισμός, ή η σταδιακή – αλλά συστηματική από κάποιους- προσπάθεια αποδόμησης της Ευρωπαϊκής ιδέας.

Θεωρώ λοιπόν, ότι είναι υποχρέωση και συνάμα καθήκον όλων όσων πιστεύουμε σε μία ισχυρή ΕΕ, και περισσότερο όσων έχουμε ως πολιτικό όραμα την ολοκλήρωσή της να υπενθυμίζουμε, όχι μόνο με λόγια αλλά με τις πράξεις μας, ότι η ΕΕ είναι η πολιτισμική, γεωγραφική και ανθρωπογενής κοιτίδα ανάδειξης των ανθρωπίνων αξιών, ο τόπος της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.

Ο θεματοφύλακας των ιδεωδών της Δημοκρατίας, ο χώρος όπου ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτος.

Παράλληλα είναι η μεγάλη μας οικογένεια, ο χώρος αρμονικής συνύπαρξης πολιτών με διαφορετικές εθνικές καταβολές, που προσπαθούν μέσα από τις κοινά σχεδιασμένες Ευρωπαϊκές πολιτικές για να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο, την καθημερινότητα και την προοπτική των πολιτών όλων των κρατών μελών.

Για να υλοποιηθεί όμως ο στόχος αυτός απαιτείται ο σχεδιασμός και υλοποίηση εμπνευσμένων πολιτικών, που με τη σειρά τους χρειάζονται ένα σύγχρονο, επαρκές, ευέλικτο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο, που θα αξιολογείται και θα επικαιροποιείται τακτικά.

Με αυτές τις σκέψεις  οφείλω να εκφράσω  την ικανοποίησή μου για την πρωτοβουλία της Commission και ιδιαίτερα του Προέδρου Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, που με την έναρξη της θητείας, έθεσε το θέμα της βελτίωσης του νομοθετικού έργου.

Ο ορισμός επίσης του πρώτου αντιπροέδρου κ. Τίμερμανς ως αρμοδίου και η αναβάθμιση της Επιτροπής Ρυθμιστικού Ελέγχου (Regulatory Scrutiny Board) δείχνει τη βαρύτητα που καταλαμβάνει η καλή νομοθέτηση στις προτεραιότητες της Επιτροπής.

Κυρίες και Κύριοι,

          Ως εισηγητής της γνωμοδότησης για την βελτίωση της νομοθεσίας στην ΕτΠ, διαπίστωσα με ικανοποίηση τη συναίνεση, τόσο μεταξύ των πολιτικών ομάδων, όσο και των εθνικών αντιπροσωπειών.

          Είναι κοινή πλέον η πεποίθηση, ότι η καλή νομοθέτηση εγγίζει την καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, και είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας του.

          Ωστόσο η προσπάθεια να  προσεγγίσουν οι «Βρυξέλλες», δηλαδή το κέντρο λήψης των αποφάσεων, τους Ευρωπαίους πολίτες δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εύκολο εγχείρημα.

Η Commission με την ανακοίνωση της ανανεωμένης πολιτικής της, φαίνεται να κάνει μια συστηματική προσπάθεια να αφουγκραστούν οι νομοθέτες τις πραγματικές ανάγκες και να  εμπλουτιστεί με ιδέες η νομοθέτηση μέσα από την δυνατότητα ευρύτερης συμμετοχής στη διαβούλευση, ενώ παράλληλα επιδιώκεται να διευρυνθεί και βελτιωθεί η διαδικασία της παρακολούθησης όλου του κύκλου ζωής των νομοθετημάτων, με έμφαση στη σωστή εφαρμογή των καθώς και με συστηματικούς ελέγχους επιπτώσεων.

Για παράδειγμα, η πλατφόρμα Lighten the Load αποτελεί μία καινοτόμo διαδικασία, που – αν γνωστοποιηθεί και τη χειριστούμε έξυπνα- αναμφισβήτητα θα φέρει τους πολίτες πιο κοντά στην ΕΕ και θα αυξήσει το αίσθημα συμμετοχικότητας στη λήψη αποφάσεων.

Όσο περισσότερο προωθούμε τη συμμετοχή των μεμονωμένων πολιτών, της κοινωνίας των πολιτών και των ενδιαφερομένων φορέων στη νομοθετική διαδικασία, τόσο περισσότερο ανταποκρινόμαστε στις ανησυχίες που εκφράζουν οι πολίτες σχετικά με το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ.

Επίσης, η ανανεωμένη πλατφόρμα REFIT, καθώς και η προσπάθεια συνεχούς επίβλεψης του νομοθετικού έργου, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

H απόφαση της Επιτροπής να συμπεριλάβει έναν εκπρόσωπο της Επιτροπής των Περιφερειών στην πλατφόρμα REFIT είναι ασφαλώς θετική αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο θεσμικός ρόλος της Επιτροπής δεν πρέπει να συγχέεται με τον ρόλο άλλων ενδιαφερομένων φορέων της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Η ΕτΠ δεν είναι απλώς ένας ακόμη ενδιαφερόμενος φορέας, αλλά αποτελεί τον επισήμως αναγνωρισμένο εκπρόσωπο των Τοπικών και Περιφερειακών αρχών στο επίπεδο της ΕΕ.

Χαιρετίζω, εν προκειμένω, τον ορισμό του συναδέλφου μου κ. Decoster, ως εκπροσώπου της ΕτΠ στην πλατφόρμα REFIT.

Είμαι αισιόδοξος ότι η πλατφόρμα θα συμβάλει θετικά στη βελτίωση της νομοθεσίας προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών και είμαι βέβαιος, ότι ο         κ. Decoster θα φροντίσει να ακουστεί η φωνή των Περιφερειών και των Δήμων σε αυτήν την πλατφόρμα.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος προς τους πολίτες θεσμός και όλοι όσοι τον υπηρετούν είναι οι  πρώτοι  αποδέκτες των συνεπειών των ασκούμενων πολιτικών.

Μεγάλο μέρος της ενωσιακής νομοθεσίας, το 70% περίπου, εφαρμόζεται από τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, οι οποίες βιώνουν πρώτες τον αντίκτυπο της νομοθεσίας σε χωρικό ιδιαίτερα επίπεδο, και έχουν, επομένως περισσότερο και ταχύτερα από άλλους την δυνατότητα να προτείνουν βελτιώσεις.

Η ΕτΠ  έχει εκφράσει επίσης την άποψη ότι κατά την εξέταση των  αναμενόμενων επιπτώσεων της παραγόμενης νομοθεσίας, θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’όψιν το κόστος της εφαρμογής που καλούνται συχνά να επωμιστούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

Βέβαια, οι όποιες προτάσεις αναθεώρησης δεν θα πρέπει να θίξουν την αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας: θέλουμε καλύτερες ρυθμίσεις και όχι απαραίτητα απορρύθμιση.

Έχουμε επισημάνει επίσης, ότι η αποτελεσματικότητα της ενωσιακής νομοθεσίας πολλές φορές επηρεάζεται από τον τρόπο ενσωμάτωσής της από τα κράτη μέλη.

Για τον λόγο αυτό κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ανταπόκρισης των κρατών μελών στο κάλεσμα για σωστή ενσωμάτωση και εφαρμογή της νομοθεσίας, χωρίς περιττές περαιτέρω επιβαρύνσεις.

Όταν δε ένα κράτος μέλος κρίνει ότι πρέπει να προσθέσει ρυθμίσεις κατά την ενσωμάτωση, αυτό να είναι με σαφήνεια  διακριτό.
Κυρίες και Κύριοι,

Με την γνωμοδότηση που υιοθετήσαμε στην ολομέλεια της ΕτΠ στις 14 Οκτωβρίου, ελπίζουμε να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του νομοθετικού έργου με προτάσεις όπως η εφαρμογή εναρμονισμένων κανόνων εκτίμησης των επιπτώσεων, η εισαγωγή ρητρών λήξης ισχύος και αναθεώρησης όπου απαιτείται, η καλύτερη τεκμηρίωση της επιλογής μεταξύ Οδηγίας και Κανονισμού και τέλος, όπως προτείνει η Επιτροπή, με την υιοθέτηση οδικού χάρτη εφαρμογής.

Τέλος, καθ’όλη τη διάρκεια της γνωμοδότησης, επισημαίνουμε τον κομβικό ρόλο της Επιτροπής των Περιφερειών, η οποία με την άμεση επαφή και εμπειρία που διαθέτει ως προς τις επιπτώσεις των αποφάσεων στις περιφέρειες της ΕΕ, μπορεί να συμβάλει στο μέγιστο βαθμό, αφενός  γνωστοποιώντας στις τοπικές και περιφερειακές αρχές κάθε νέα πρωτοβουλία και αφετέρου  μεταφέροντας στο Ευρωπαϊκό επίπεδο τις τοπικές εμπειρίες.

Όποιο όμως, αγαπητοί συμμετέχοντες, και αν είναι το επίπεδο διακυβέρνησης που εκπροσωπούμε, είμαστε όλοι υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες για την διαμόρφωση ποιοτικών, σαφών και αποτελεσματικών πολιτικών, απαραίτητων για την προσέγγιση φιλόδοξων στόχων στους κόλπους μιας ΕΕ, που πρώτιστα αποτελεί θεματοφύλακα αξιών και εγγυητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Λαούς.


Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.