Σελίδες

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Ο μήνας του μέλιτος τελείωσε για τον ελληνικό τουρισμό

Στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Τουρισμού στις 28 Ιανουαρίου 2015 τα χαμόγελα περίσσευαν μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και της αναπληρώτρια υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά από τη μία πλευρά και του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη και των άλλων εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου από την άλλη. Το κλίμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εξαιρετικό μεταξύ των δύο πλευρών και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι θα υπήρχε μία καλή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και ΣΕΤΕ.



Εννέα μήνες μετά, το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το καλύτερο δυνατό καθώς ο μήνας του μέλιτος δείχνει να έχει τελειώσει. Την περασμένη Τετάρτη, από το βήμα του 14ου συνεδρίου του ΣΕΤΕ, ο κ. Ανδρεάδης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση φθάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο για «καταστροφική πολιτική» αναφερόμενος στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε διανυκτέρευση και εστίαση, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, μάλιστα, ζήτησε επιστροφή σε ανταγωνιστικά επίπεδα των φορολογικών συντελεστών, ήτοι περίπου στο 10%, από το 2017, τονίζοντας ότι «οι αριθμοί δεν βγαίνουν» και η πτώση είναι βέβαιη.

Ο μήνας του μέλιτος τελείωσε για τον ελληνικό τουρισμό

Η άποψη των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου για υπερφορολόγηση διατυπώνεται διαρκώς τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό ήταν κάτι που ο κ. Σταθάκης ήθελε να σχολιάσει στη δική του ομιλία την περασμένη Τρίτη, στο κλείσιμο των εργασιών της πρώτης ημέρας του συνεδρίου του ΣΕΤΕ.

Ο υπουργός Οικονομίας προέβη σε ένα αρκετά δηκτικό σχόλιο, καθώς κάλεσε τους επιχειρηματίες του τουρισμού πριν αρχίζουν να υπολογίζουν την επίπτωση του ΦΠΑ, να πληρώσουν τους φόρους τους όπως και τις εισφορές των εργαζομένων, να σταματήσουν να χτίζουν αυθαίρετα και να καταστρέφουν το περιβάλλον και να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Ουσιαστικά, ο κ. Σταθάκης αναφερόταν σε ορισμένα από τα βασικά ζητήματα του τουριστικού κλάδου που περιλαμβάνουν τη φοροδιαφυγή, τη «μαύρη εργασία», τις χωροταξικές παραβιάσεις και φυσικά τα «κόκκινα» δάνεια.

Τα «σύννεφα» του καλοκαιριού
Σε αυτή την άτυπη «κόντρα» της περασμένης εβδομάδας δεν συμμετείχε η κυρία Κουντουρά. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι στη σχέση της με τους φορείς του τουριστικού κλάδου δεν υπάρχουν «σύννεφα».

Αν και δεν έχει υπάρξει δημόσια τοποθέτηση, οι πληροφορίες θέλουν την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού να ήταν ενοχλημένη στις αρχές του καλοκαιριού όταν ουκ ολίγοι παράγοντες του τουριστικού κλάδου δημιουργούσαν μία καθ' όλα αρνητική εικόνα για την πορεία των κρατήσεων της σεζόν λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε εκείνη την περίοδο όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές της. 

Η επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί από τους τουριστικούς παράγοντες να υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ξένων τουριστών και να κάνουν λόγο για «χαμένη» χρονιά τη στιγμή που η κυρία Κουντουρά διεμήνυε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και παρατηρούνται μάλιστα ανοδικές τάσεις στις κρατήσεις.

Η πραγματική κατάσταση ήταν κάπου στη μέση, καθώς σε ορισμένες περιοχές υπήρχε μείωση σε κρατήσεις όπως υπήρχαν και άλλες περιοχές που παρουσίαζαν άνοδο. Τελικώς, η επίτευξη της συμφωνίας με τους πιστωτές είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει άρδην η εικόνα σε κρατήσεις με αποτέλεσμα και το 2015 να εξελίσσεται σε μία ακόμη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε και τη γεωπολιτική συγκυρία με την αναστάτωση που υπάρχει σε αρκετές χώρες της Μεσογείου που ώθησαν έναν σημαντικό αριθμό τουριστών να προτιμήσουν την Ελλάδα. Ο στόχος των 26 εκατ. αφίξεων και των περισσότερων από 14 δισ. ευρώ σε έσοδα δείχνει πλέον κάτι παραπάνω από εφικτός, σύμφωνα με όλα τα τελευταία στοιχεία.
 
Εντός του 2015
Έρχεται νέο νομοσχέδιο
Πέραν της κόντρας που εστιάζεται κυρίως στη φορολόγηση των τουριστικών επιχειρήσεων, υπάρχουν και θέματα όπου οι δύο πλευρές δείχνουν να συμφωνούν. Το πιο βασικό από αυτά δεν είναι άλλο από αυτό της εξεύρεσης τρόπου φορολόγησης των καταλυμάτων που ενοικιάζονται μέσω διαδικτυακών πλατφορμών όπως είναι το airbnb. Το θέμα είναι πολύ πιθανό να λυθεί με ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα εθνική στρατηγική για τον τουρισμό, την ανάγκη για την οποία τόνισε ο κ. Σταθάκης στην ομιλία.

Όπως ανέφερε η κ. Κουντουρά στη δική της ομιλία στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΣΕΤΕ, το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα δώσει έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής από τα παράνομα τουριστικά καταλύματα και γενικότερα από τις επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές όπως και να επιδιώξει να δώσει λύση σε διάφορα θέματα που άπτονται της τουριστικής αγοράς. Σύμφωνα με την κ. Κουντουρά, ο στόχος είναι ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο ως σκοπό θα έχει την ανάδειξη της Ελλάδας μέσα στους 5 κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως. Η στρατηγική της κυβέρνησης όσον αφορά στον τουρισμό στηρίζεται σε 6 βασικούς άξονες:

• την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
• τη διείσδυση σε νέες αγορές του εξωτερικού και καθιέρωση απευθείας πτήσεων
• τη θεσμοθέτηση και προώθηση των θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού
• τη συνεργασία με τις περιφέρειες και τον ιδιωτικό τουριστικό κλάδο για την ενιαία προβολή και την προώθηση του τουρισμού
• την κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας και την ενδυνάμωση των υπηρεσιακών δομών του υπουργείου και
• τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.
------------------------------------------------
Πηγή: Ημερησία - Δημήτρης Μαλλάς
------------------------------------------------