Σελίδες

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Στις επόμενες δύο εβδομάδες η άρση (;) των capital controls στο Χρηματιστήριο

Τα μικρά και αποσπασματικά βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για την μερική χαλάρωση των περιορισμών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, αναμένεται να οδηγήσουν πλέον στο μεγάλο βήμα της πλήρους άρσης των capital controls για τους Έλληνες επενδυτές εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν προς το capital.gr κορυφαίοι παράγοντες του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς οι οποίοι έχουν γνώση των ενεργειών που τρέχουν αυτές τις μέρες στο παρασκήνιο προκειμένου να πειστεί η ΕΚΤ να επαναφέρει την "κανονικότητα" στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έχει πληγωθεί βαριά από πλευράς τζίρων, τιμών και αξιοπιστίας κατά το τελευταίο τρίμηνο.

  
Οι εισηγήσεις έχουν γίνει, την περίοδο αυτή... "καθαρογράφονται" τα απαραίτητα νομικά κείμενα και δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν αποφάσεις ακόμη νωρίτερα, αν και θα ήταν έκπληξη να αρθούν περιορισμοί πριν το πρώτο δεκαπενθήμερο το Οκτωβρίου. Πιθανόν ο χρόνος απελευθέρωσης του χρηματιστηρίου από τα capital controls να συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση της διαγνωστικής μελέτης για τις τράπεζες.

Παρότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αναμένεται μεταξύ άλλων, να αρθεί πλήρως η απαγόρευση χρήσης των υφιστάμενων καταθέσεων από τους Έλληνες επενδυτές για αγορές μετοχών (σ.σ επιτρέπεται μόνο για συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου), ενώ –ίσως και την επόμενη εβδομάδα- θα ληφθούν οι αποφάσεις για την επαναφορά της δυνατότητας "σορτάρισματος" μετοχών και δεικτών. 

Από την άλλη, παρά την υπουργική απόφαση – ανάσα για χιλιάδες επενδυτές που μπορούν πλέον να ξαναγοράζουν μέσω ελληνικών τραπεζών και ΑΕΔΑΚ αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, μετοχές, ομόλογα κ.α χρησιμοποιώντας το προϊόν από την ρευστοποίηση άλλων, δυστοκία φαίνεται πως εξακολουθεί να υπάρχει στο μέτωπο των ελληνικών αμοιβαίων κεφαλαίων, και συγκεκριμένα στο να επιτραπεί ξανά στους Έλληνες επενδυτές να αγοράζουν μερίδια Α/Κ από τις ελληνικές ΑΕΔΑΚ, παρότι έχει ήδη δοθεί η δυνατότητα εξαγοράς (ρευστοποίησης) μεριδίων. 
  
Κατάρρευση τζίρου 64% μετά τα capital controls
Στο τελευταίο τρίμηνο κατά το οποίο μεσολάβησε η τραπεζική αργία και το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου όλο τον Ιούλιο και εν συνεχεία η επιβολή περιορισμών στις συναλλαγές τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει υποστεί πανωλεθρία όχι μόνο σε όρους χρηματιστηριακών απωλειών που ως επί το πλείστον αφορούν στις τραπεζικές μετοχές, αλλά και στον τζίρο των συναλλαγών και τον όγκο των μετοχών που αλλάζουν χέρια.

Από τη μια οι ξένοι επενδυτές έχουν κατεβάσει ταχύτητες στις συναλλαγές τους, από την άλλη οι εγχώριοι επενδυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις καταθέσεις τους για αγορές μετοχών, με αποτέλεσμα σε συνδυασμό και με την κατάρρευση των τιμών των τραπεζικών μετοχών κατά 80% φέτος, ο τζίρος να έχει καταβαραθρωθεί με αρνητικές συνέπειες τόσο για το ίδιο το Χ.Α, όσο και για τον κλάδο των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Είναι χαρακτηριστικό πως όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το capital.gr από την ημέρα που άνοιξε ξανά το χρηματιστήριο (3 Αυγούστου) μέχρι και σήμερα, ο μέσος ημερήσιος τζίρος έχει υποχωρήσει κατά 64% στα 36,5 εκατ. ευρώ όταν από την αρχή του χρόνου και μέχρι την τραπεζική αργία (36 Ιουνίου) ξεπερνούσε τα 101 εκατ. ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες δε, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη με ενδεικτικές τις τελευταίες συνεδριάσεις όπου ο τζίρος κυμαίνεται στα 20-23 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες η μείωση των συναλλαγών είναι ακόμη μεγαλύτερη (8,5 εκατ. ευρώ χθες) καθώς λόγω και της κατάρρευσης της αξίας του κλάδου από τα 15 στα 5 δισ. ευρώ, ο μέσος ημερήσιος τζίρος κατά την περίοδο των capital controls έχει υποχωρήσει από τα 55 εκατ. ευρώ στα 14 εκατ. ευρώ (-74%).
Μικρότερη είναι η επίπτωση στον όγκο συναλλαγών (τεμάχια) όπου για το σύνολο της αγοράς η μείωση φτάνει το 23,6% από τις 3 Αυγούστου και μετά σε σχέση με την περίοδο πριν την επιβολή περιορισμών (από 189 εκατ. τεμάχια ο μέσος ημερήσιος όγκος έχει μειωθεί στα 144 εκατ. μετοχές, με την συντριπτική πλειονότητα να αφορά τις τράπεζες. 
--------------------------------------------
Πηγή: capital.gr- Βασίλης Γεώργας
--------------------------------------------