Σελίδες

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

«Αναγέννηση» ήπατος με βλαστοκύτταρα!

Για πρώτη φορά επιστήμονες κατάφεραν να αποκαταστήσουν το βλαφθέν ήπαρ ποντικιού μεταμοσχεύοντας βλαστικά κύτταρα καλλιεργημένα στο εργαστήριο. 
Ερευνητές από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο (MRC) του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου μεταμόσχευσαν βλαστικά κύτταρα ήπατος σε ποντίκια με ηπατική ανεπάρκεια και μερικούς μήνες αργότερα διαπίστωσαν ότι μεγάλες περιοχές του ήπατος «αναγεννήθηκαν» χάρη στα βλαστοκύτταρα, παρουσιάζοντας βελτίωση της δομής και της λειτουργίας τους.
 
Η επιτυχία της αποκατάστασης της λειτουργίας ενός ζωτικού οργάνου που είχε υποστεί σοβαρή βλάβη σε ζωντανό ζώο με την χρήση βλαστοκυττάρων, ανοίγει τον δρόμο σε νέες κυτταρικές θεραπείες οι οποίες κάποια μέρα θα υποκαταστήσουν την ανάγκη μεταμοσχεύσεων ήπατος, επισημαίνουν ειδικοί στην επιθεώρηση Nature Cell Biology.  
 
Το ήπαρ έχει την δυνατότητα να αυτοεπιδιορθώνεται, ωστόσο σε περίπτωση κίρρωσης ή οξείας ηπατικής ανεπάρκειας η βλάβη είναι ανεπανόρθωτη. Τα ηπατοκύτταρα είναι τα βασικά κύτταρα που δημιουργούν πρωτεΐνες και διασπούν τοξίνες όμως παρόλο που έχουν χρησιμοποιηθεί σε μεταμοσχεύσεις η χρήση τους είναι περιορισμένη καθώς δεν αναπτύσσονται καλά υπό εργαστηριακές συνθήκες. 
 
Αυτό ακριβώς υπόσχονται να αλλάξουν τα βλαστοκύτταρα: αναπτύσσονται στο εργαστήριο και διαθέτουν την απαιτούμενη ευελιξία να μετατραπούν σε ηπατοκύτταρα ή άλλα σημαντικά είδη κυττάρων του ήπατος. Αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να αναγεννήσουν το ήπαρ σε τέτοιο βαθμό. Σε περίπτωση που έχουν τα ίδια αποτελέσματα με ανθρώπινα κύτταρα, επισημαίνουν οι ερευνητές, θα μπορέσουν να αποβούν χρήσιμα για την θεραπεία της ηπατικής ανεπάρκειας, αποτελώντας σοβαρή εναλλακτική στις μεταμοσχεύσεις ήπατος. 
----------------------------------
Πηγή: iatropedia.gr
----------------------------------