Σελίδες

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

«Σκιά» ΦΠΑ απειλεί τον τουρισμό - Πόσο φόρο πληρώνουν οι ανταγωνίστριες αγορές

Λιγότερο ανταγωνιστικό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου θα είναι το ελληνικό τουριστικό προϊόν εφόσον προχωρήσει η πιθανολογούμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στη διανυκτέρευση, καθώς μέσα σε μία νύχτα η Ελλάδα θα γίνει σημαντικά πιο ακριβή τουριστικά χώρα σε σχέση με τον ανταγωνισμό της.Οι επιπτώσεις μπορεί να μη φανούν τη φετινή σεζόν, καθώς οι όποιες αλλαγές θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου.

 
Όμως, με δεδομένο ότι σε πολλές τουριστικές περιοχές αυτή την περίοδο κλείνονται οι συμφωνίες με τους tour operators για το 2016, η ανησυχία είναι πλέον έκδηλη ότι ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων θα κληθεί να καλύψει τη διαφορά που θα προκύψει. Επιπλέον, το γεγονός ότι η φετινή σεζόν μπορεί να μην εξελιχθεί όπως αρχικώς αναμενόταν δημιουργεί επιπλέον προβληματισμούς για πολλές, κυρίως μικρότερου μεγέθους, επιχειρήσεις.

«Σκιά» ΦΠΑ απειλεί τον τουρισμό - Πόσο φόρο πληρώνουν οι ανταγωνίστριες αγορές

Αν δει κάποιος τους συντελεστές ΦΠΑ για διανυκτέρευση και εστίαση στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, θα δει ότι αυτοί κινούνται μεταξύ 8% και 10%. Υπάρχουν και εξαιρέσεις στον χώρο της εστίασης, όπως είναι οι περιπτώσεις της Πορτογαλίας (ΦΠΑ 23% στα εστιατόρια) και της Μάλτας (18%), αλλά και στις δύο αυτές χώρες συναντάμε τον χαμηλότερο συντελεστή στα ξενοδοχεία, ήτοι 6% και 7% αντίστοιχα.

Το προσιτό «πακέτο»
Πρέπει να επισημανθεί ότι ο συντελεστής της διανυκτέρευσης είναι και ο πιο σημαντικός στη διαμόρφωση του τελικού κόστους του «πακέτου», δηλαδή του συνολικού κόστους που έχει ένα ταξίδι για τον επισκέπτη. Η διεθνής πρακτική υπολογισμού αυτού του «πακέτου» είναι το 75% του συνολικού κόστους ενός ταξιδιού αφορά τη διανυκτέρευση και το υπόλοιπο 25% την εστίαση.
Με αυτό το σκεπτικό, η Ελλάδα προσφέρει ένα ανταγωνιστικό «πακέτο» με τον συντελεστή να είναι στο 8,1%. Μόνο η Τουρκία, η οποία είναι και εκ των βασικών ανταγωνιστών μας, έχει χαμηλότερο συντελεστή στο «πακέτο» καθώς διαμορφώνεται στο 8%.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου κινούνται στα επίπεδα του 10%, με την Πορτογαλία να έχει το υψηλότερο, που είναι 10,3%. Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που ο φορολογικός συντελεστής όσον αφορά τη διανυκτέρευση στα ελληνικά ξενοδοχεία ανέβει σε διψήφιο νούμερο, τότε η κατάσταση αυτή ανατρέπεται άρδην και η Ελλάδα θα γίνει μία «ακριβή» από τουριστικής απόψεως χώρα.

Κόστος κεφαλαίου
Παράγοντες της τουριστικής αγοράς επισημαίνουν ότι μία αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση θα πολλαπλασίαζε τα υπάρχοντα προβλήματα που αντμετωπίζουν τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Η διετία 2013 - 2014 ήταν πολύ καλή για τον τουριστικό κλάδο με εντυπωσιακή άνοδο των αφίξεων, αλλά οι εισπράξεις δεν αυξήθηκαν ανάλογα λόγω ότι πολλές τουριστικές επιχειρήσεις κράτησαν χαμηλά τις τιμές για να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες. Η τακτική αυτή απέδωσε μεν, αλλά το 2015 εξελίσσεται σε μία αρκετή διαφορετική χρονιά.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για περαιτέρω -έστω και μικρή- αύξηση στις αφίξεις είναι πλέον πολύ πιθανό να μην επιβεβαιωθούν, δεδομένου ότι η άσχημη εικόνα που υπάρχει για τη χώρα μας σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης και η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές συγκρατεί πολλούς Ευρωπαίους από το να πάρουν την απόφαση και να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Γερμανία και τη Βρετανία, τις δύο μεγαλύτερες χώρες προέλευσης τουριστών στην Ελλάδα, ενώ, ας μην ξεχνάμε, την πτώση της ρωσικής αγοράς λόγω των γνωστών προβλημάτων.

Η πιθανή αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα επιδεινώσει το πρόβλημα, καθώς πολλοί Γερμανοί και Βρετανοί δεν θα έλθουν φέτος στην Ελλάδα, αλλά θα μπορούσαν να το κάνουν το 2016. Με το κόστος, όμως, παραμονής να αυξάνεται είναι πιθανό να προτιμήσουν κάποιον άλλο, ανταγωνιστικό προορισμό στην Ευρώπη.
-------------------------------------------
Πηγή: Ημερησία-Δημήτρης Μαλλάς
-------------------------------------------