Σελίδες

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Γιατροί και ασθενείς μπορούν πλέον να επιλέγουν τα φάρμακα που εμπιστεύονται!

Η συνταγογράφηση με την εμπορική ονομασία του φαρμάκου δρα προς όφελος του ασθενούς και της κοινωνικής ασφάλισης - Η επιλογή γενοσήμων μειώνει τη φαρμακευτική δαπάνη και ενισχύει την εθνική οικονομία.

Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας, με βάση την οποία δίνεται η δυνατότητα στο γιατρό να συνταγογραφεί τη δραστική ουσία, προτείνοντας ταυτόχρονα το επώνυμο φάρμακο που εμπιστεύεται, κρίνεται από έγκριτους παράγοντες της επιστημονικής κοινότητας ότι λειτουργεί προς όφελος τόσο του ασθενούς όσο και της κοινωνικής ασφάλισης.


Η συγκεκριμένη ρύθμιση, πέρα από το γεγονός ότι επιτρέπει στον θεράποντα ιατρό να επιλέξει το φάρμακο που από την πείρα του εμπιστεύεται, προστατεύεικυρίως τους  χρόνια πάσχοντες από τις συχνές αλλαγέςστη φαρμακευτική αγωγή τους, που επέτρεπε τοέως τώρα μέτρο της αποκλειστικής  αναγραφής της δραστικής ουσίας στην συνταγή.

Γιατροί και ασθενείς μπορούν τώρα να βαδίζουν σε γνώριμα  και δοκιμασμένα εδάφη με τη χρήση διαχρονικά αποτελεσματικών  φαρμάκων.

Η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας στη συνταγή διευκολύνει επίσης την παρακολούθηση της συμπεριφοράς γιατρών και ασθενών, συμβάλλοντας στον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης και στον έλεγχο της συνολικής φαρμακευτικής κατανάλωσης.

Ενίσχυση των επώνυμων προσιτών γενοσήμων

Παράλληλα, με τη νέα ρύθμιση  προωθείται η διεύρυνση της χρήσης των προσιτών γενοσήμων. Αυτό συμβάλλει στη διασφάλιση μειωμένων συμμετοχών για τους ασθενείς στη θεραπεία τους και στην εξοικονόμηση σοβαρών πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αποτελεί κύριο μέλημα της νέας φαρμακευτικής πολιτικής η αύξηση της διείσδυσής των γενοσήμωνστην αγορά  μέσω της αναγνώρισής τους ως αξιόπιστες και θεραπευτικά ισοδύναμες λύσεις για τους ασθενείς. Έτσι, η αναγραφή της ταυτότητας των επώνυμων γενοσήμων συμβάλλει στην ανάδειξή τους ως συνειδητή επιλογή γιατρών, φαρμακοποιών και ασθενών, μέσα από τη διαμόρφωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης προς αυτά.

Τα γενόσημα αποτελούν την κύρια επιλογή φαρμακευτικής θεραπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Γερμανία λ.χ. το 80% των φαρμακευτικών θεραπειών στηρίζονται στα γενόσημα, στην Ολλανδία το 75%, στην Αγγλία το 69% , στη Σουηδία το 60% με την Ελλάδα να υστερεί δραματικά στον συγκεκριμένο τομέα, ακολουθώντας εντελώς αντίθετη πορεία: Μόνο το 20% της φαρμακευτικής δαπάνης αφορά στα προσιτά γενόσημα, με το 80% να κυριαρχείται από εισαγωγές ακριβών φαρμάκων, με αποτέλεσμα την ανώφελη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αφού στην Ελλάδα μπορούν να παράγονται το 70%των φαρμάκων που εισάγονται. Στο πλαίσιο αυτό, η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας από τον γιατρό και η επιλογή επώνυμου γενόσημου φαρμάκου εναρμονίζεται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, που αποτελούν και  πάγια πρόταση των θεσμών.

Το Ελληνικό γενόσημο είναι ποιοτικό, ασφαλές και διεθνώς αναγνωρισμένο

Η συγκεκριμένη παρέμβαση ενθαρρύνει τη χρήση των προσιτών και αξιόπιστων Ελληνικών γενοσήμων, τα οποία παράγονται εδώ και 50 χρόνια στη χώρα μας και εξάγονται, μετά από αυστηρές διεθνείς αξιολογήσεις, σε 80 χώρες, αποτελώντας τον δεύτερο εξαγωγικό μας κλάδο.

Η ενίσχυση της κατανάλωσης των ποιοτικών επώνυμων Ελληνικών γενοσήμων, τα οποία εμπιστεύονται εδώ και δεκαετίες γιατροί και ασθενείς, διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικά και αποτελεσματικά φάρμακα και εξοικονομεί κρίσιμους πόρους, αφήνοντας περιθώρια τόσο για καινοτόμες θεραπείες όσο και για κοινωνική φαρμακευτική πολιτική. Και βέβαια, αξιοποιεί το δυναμισμό της Ελληνικής βιομηχανίας προς όφελος της ανάπτυξης, της καινοτομίας και της απασχόλησης.
-------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
-------------------