Σελίδες

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ :: ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Ε9

Όπως είναι γνωστό, τα Δημοτικά Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (ενιαίο ανταποδοτικό τέλος) καταβάλλονται από τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις κάθε Δήμου μέσα από το λογαριασμό που εκδίδει η ΔΕΗ.

Το αρχείο κάθε Δήμου που έχει η ΔΕΗ ως προς τα στοιχεία των υπόχρεων τροποποιείται με τις μεταβολές που προκύπτουν είτε λόγω διακοπής σύνδεσης (π.χ διακοπή μίσθωσης), είτε λόγω μεταβίβασης ακινήτου (πώληση, γονική παροχή κλπ), είτε συμπληρώνεται με νέες οικοδομές και νέες ηλεκτροδοτήσεις.


Τα σωστά τετραγωνικά μέτρα αναγράφονται τις τελευταίες δύο περίπου δεκαετίες και αφορούν κυρίως τις νέες οικοδομές.

Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις που τα πραγματικά τετραγωνικά διαφέρουν από αυτά που έχουν δηλωθεί στο Δήμο και στη ΔΕΗ;
Τι πρέπει να γίνει σ΄αυτή την περίπτωση ώστε οι πολίτες που έχουν δηλώσει με ακρίβεια τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου τους να μη θεωρούνται “ριγμένοι” σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν δηλώσει ακριβή στοιχεία;

Τα Δημοτικά Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού είναι ανταποδοτικά ως προς τις δαπάνες του Δήμου για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό της περιοχής τους. Αν, λοιπόν, αυξηθεί ο υπάρχον αριθμός των δηλουμένων στη ΔΕΗ τετραγωνικών μέτρων για ΔΤ-ΔΦ και ΤΑΠ τότε με την αύξηση αυτή κάθε Δήμος θα μπορεί να επανεξετάσει τις χρεώσεις του προβαίνοντας σε ανάλογες μειώσεις, μάλιστα ιδιαίτερα αναγκαίες ειδικά αυτή την εποχή.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω και με δεδομένο ότι η πιο επίκαιρη βάση στοιχείων ακινήτων αποτελούν οι δηλώσεις του Ε9, η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών-Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να μεριμνήσουν νομοθετικά ώστε να σταλούν στους Δήμους και στη συνέχεια στη ΔΕΗ τα στοιχεία ακινήτων ανά Δήμο με βάση τις δηλώσεις του Ε9 που τηρεί το Υπουργείο Οικονομικών στο taxisnet.

Είναι βέβαιο ότι έτσι θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό τα τετραγωνικά μέτρα βάσει των οποίων υπολογίζονται τα Δημοτικά Τέλη και κατά συνέπεια μπορούν να γίνουν οι ανάλογες μειώσεις στα ποσά των τελών ανακουφίζοντας έτσι τους πολίτες δημότες οι οποίοι ασφυκτιούν με τις μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που τους βαρύνουν.

Αφού παραλάβουν οι Δήμοι τα επικαιροποιημένα στοιχεία των ακινήτων όπως αυτά έχουν δηλωθεί στο Ε9, με την κατάλληλη επεξεργασία των αρχείων αυτών και των υφισταμένων θα μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα βάση δεδομένων σαφώς μεγαλύτερη. Αν θέλουμε λοιπόν να μιλάμε για δίκαιη κατανομή των δημοτικών τελών τα οποία εκ του νόμου είναι ανταποδοτικά τότε πρέπει να γίνει με σωστά στοιχεία και ορθολογικά κριτήρια.

Αυτονόητο είναι το ότι σε ότι αφορά τους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους για τους οποίους έτσι και αλλιώς δεν εκδίδεται λογαριασμός ΔΕΗ τα τέλη καταβάλλονται απευθείας στους Δήμους από τους υπόχρεους.

Με την ευκαιρία επαναλαμβάνω την ανάγκη για την επαναφορά της υποχρεωτικής έκδοσης βεβαίωσης για οφειλές ΤΑΠ σε κάθε δήμο για τη μεταβίβαση ακινήτων γιατί έτσι χάνονται δεκάδες χιλιάδες εσόδων από την αυτοδιοίκηση η οποία τα τελευταία χρόνια έχει απωλέσει συνολικά το 60% των εσόδων της.

Επειδή λοιπόν τα δημοτικά τέλη για την επόμενη χρονιά εγκρίνονται με τους προϋπολογισμούς που ψηφίζονται από τα Δημοτικά Συμβούλια εντός του τρέχοντος έτους, μπορεί και πρέπει να αναληφθεί άμεσα η νομοθετική πρωτοβουλία.
-----------------------
Πηγή: airetos.gr
-----------------------