Σελίδες

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ποιοι τρέμουν και ποιοι δεν τρομάζουν από το Grexit

Ειδικοί δεν είμαστε, αλλά δεν είμαστε ούτε ανιστόρητοι. Με την έννοια πως λαμβάνουμε υπόψη τα διδάγματα της ιστορίας. Ανιστόρητοι φαίνεται πως είναι Γερμανοί αξιωματούχοι όταν ισχυρίζονται ότι μπορούν να προβλέψουν και προπαντός να ελέγξουν τις συνέπειες ενός Grexit. Αντιθέτως ιστορική εμπειρία έχουν οι Αμερικανοί από την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς και γι΄ αυτό τρέμουν ένα ενδεχόμενο Grexit.

Το βασικό συμπέρασμα από την ιστορική εμπειρία της Λίμαν Μπράδερς είναι πως δεν μπορεί κανείς να προβλέψει και προπαντός να ελέγξει ένα τόσο μεγάλο και τόσο σύνθετο γεγονός όπως η χρεοκοπία μιας μεγάλης τράπεζας, πόσο μάλλον μιας χώρας.


Βλέπετε οι Αμερικανοί το 2008 δεν προλάβαιναν τις δυσάρεστες εκπλήξεις και τις καταστροφικές αποκαλύψεις.
Αν οι Γερμανοί νομίζουν ότι κατέχουν και γνωρίζουν όλες τις πλευρές και όλες παραμέτρους και προπαντός νομίζουν ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τυχόν Grexit, μπορούν να μας πουν τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας και διάρρηξης της συμμαχίας με αποσκίρτηση της Ελλάδας και προσχώρηση στη ρωσική σφαίρα επιρροής;

Ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης για την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τη σταθερότητα στην περιοχή της άρνησης αναχαίτισης του μεταναστευτικού ρεύματος και πολλών άλλων παραμέτρων που τώρα δεν υπάρχουν, αλλά θα προκύψουν μόνο όταν εκδηλωθεί το γεγονός;

Πόσο ανόητοι μπορούν να είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι έχουν απάντηση στα προηγούμενα ερωτήματα και κυρίως πόσο στενόμυαλοι όταν λένε πως μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.
Περιορίζονται να σκέφτονται μόνο στο πεδίο της οικονομίας και παραγνωρίζουν όλα τα υπόλοιπα πεδία.

Αλλά επίσης, τι έχουν να μας που οι ευφυέστατοι Γερμανοί αξιωματούχοι για την περίπτωση που γιγαντωθεί η «Χρυσή Αυγή» αν αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ποια θα είναι η αντανάκλαση μιας τέτοιας επικράτησης στη Γαλλία και σε άλλα ευρωσκεπτικιστικά κινήματα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Φαίνεται πως οι Γερμανοί ή τουλάχιστον ένα μέρος της πολιτικής και οικονομικής τάξης και ένα τμήμα της ιντελιγκέντσιας και της κρατικής γραφειοκρατίας έχουν καταληφθεί από την αλαζονεία της εξουσίας που τους προσφέρει η γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη και η ισχύς της γερμανικής οικονομίας (προσοχή μόνο της οικονομίας και όχι της στρατιωτικής ή πολιτικής παραμέτρου) και νομίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα και τη δύναμη να αντιμετωπίσουν την κάθε κατάσταση που θα εμφανιστεί, ακόμα και εκείνες που θα πάρουν τη μορφή ενός τσουνάμι.

Για να καταλάβουμε πόσο ανόητοι είναι όσοι έτσι συλλογίζονται, αρκεί να βάλουμε στη μία πλευρά της ζυγαριάς το κόστος της λύσης για την Ελλάδα και από την άλλη το κόστος ενός Grexit.

Αυτομάτως θα θυμηθούμε το έργο του Ευάγγελου Λεμπέση «Ο κοινωνικός ρόλος των βλακών εν τω συγχρόνω βίω».
---------------------------------------------------
Πηγή: newsit.gr-Θανάσης Λυρτσογιάννης
---------------------------------------------------