Σελίδες

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που λειτουργεί ως «ασπίδα» ενάντια σε ιούς και καρκίνο!

 Μια άγνωστη μέχρι σήμερα πρωτεΐνη βρέθηκε ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό στις επιθέσεις που εξαπολύουν καρκινικά κύτταρα και ιοί, ανοίγοντας τον δρόμο για την εξεύρεση νέων θεραπειών. 

Η ανακάλυψη απετέλεσε έκπληξη για τους ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου που ηγήθηκαν της σχετικής έρευνας καθώς η πρωτεΐνη LEM (Lymphocyte Expansion Molecule) δεν είχε καμμία γνωστή λειτουργία, ούτε έμοιαζε με κάποια άλλη. Στα πειράματα που πραγματοποίησαν όμως σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη έδειξε ότι προωθεί τον πολλαπλασιασμό των κυτταροτοξικών κυττάρων Τ τα οποία έχουν αποστολή τους να σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα και όσα κύτταρα έχουν μολυνθεί από ιούς. 


Τα κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα ουσιαστικά είναι… κύτταρα θανάτωσης, προγραμματισμένα να αναγνωρίζουν ξένα κύτταρα και να τους επιτίθονται, αποτελώντας έτσι πολύτιμο στοιχείο του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ωστόσο, όταν έλθουν αντιμέτωπα με σοβαρές λοιμώξεις ή προχωρημένο καρκίνο, συχνά αδυνατούν να πολλαπλασιασθούν σε επαρκώς μεγάλες ποσότητες για να δώσουν την μάχη κατά της νόσου-απειλής. 

Οι ερευνητές του Imperial College ανακάλυψαν σε ποντίκια με γενετικές μεταλλάξεις μια κατηγορία που παρήγαγε δεκαπλάσιες φορές κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα όταν μολύνονταν με έναν ιό σε σύγκριση με τα συνηθισμένα ποντίκια. Μάλιστα παρήγαγαν μεγαλύτερες ποσότητες και ενός άλλου τύπου κυττάρων Τ –κύτταρα μνήμης– επιτρέποντάς τους να αναγνωρίζουν λοιμώξεις που είχαν αντιμετωπίσει και στο παρελθόν εξαπολύοντας έτσι άμεσα αντεπίθεση.

Μετά από έξι χρόνια μελέτης, οι ερευνητές του Imperial και οι συνεργάτες τους από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich) και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αναπτύσσουν τώρα μια γονιδιακή θεραπεία για την ενίσχυση των κυττάρων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Όπως αναφέρουν στο περιοδικό Science, ελπίζουν οι δοκιμές σε ανθρώπους να έχουν ξεκινήσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
---------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
---------------------