Σελίδες

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΤΖΙΡΟ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ - Παγκόσμια μάστιγα έχει γίνει η «μαφία των τροφίμων»

Εκτός από εξαιρετικά επικερδείς, οι παράνομες δραστηριότητες της «μαφίας τροφίμων» είναι πολύ πιο διαδεδομένες από όσο κανείς υποπτεύεται.
Τα διατροφικά σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, όπως το νοθευμένο ελαιόλαδο, η προσθήκη μελαμίνης σε παιδικά γάλατα και η πρόσμειξη βοείου κρέατος με κρέας αλόγου είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».



Σε ένα συνέδριο που έγινε πρόσφατα στο Βερολίνο με θέμα τη διατροφική ασφάλεια ειδικοί εκτίμησαν ότι το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την «πλαστογραφία» τροφίμων (λανθασμένες ετικέτες, λαθρεμπόριο ή νοθεία ποτών και τροφίμων) είναι τόσο μεγάλο «όσο τα κυκλώματα πορνείας ή εμπορίου ναρκωτικών». Σύμφωνα με τον Αντρέας Χένσελ, πρόεδρο του γερμανικού Ινστιτούτου Εκτίμησης Κινδύνου, «μπορεί κανείς να γίνει πλούσιος με το να δηλώσει ψευδώς μόνο ένα πλοίο που μεταφέρει σιτηρά».

Στις αρχές του 2014, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης της ευρωπαϊκής αστυνομίας και της Interpol ονόματι «Opson III», κατασχέθηκαν μέσα σε δύο μήνες σε 33 χώρες περίπου 1.200 τόνοι παράνομων τροφίμων και 430.000 λίτρα παράνομων ποτών. Σε αυτά περιλαμβάνονται κυβικά μέτρα νοθευμένου λαδιού και ξιδιού, 80.000 μπάρες σοκολάτας, 20 τόνοι μπαχαρικών και 42 λίτρα μελιού.

Οι Αρχές συνέλαβαν 96 υπόπτους, τρεις εκ των οποίων ηγούνταν μιας σπείρας παραγωγής απομίμησης σαμπάνιας στην Ιταλία (60.000 μπουκάλια με πλαστή ετικέτα κατασχέθηκαν). «Το μέγεθος των κατασχέσεων δείχνει ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο πρόβλημα», ανέφερε ο διευθυντής ερευνών της Interpol, Μάικλ Ελις, που παραδέχθηκε ότι η επιχείρηση άγγιξε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Πάντως οι ειδικοί ανέφεραν ότι όλες οι περιπτώσεις νοθείας που εντοπίστηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να πλήξουν την τσέπη του, αλλά δεν ενείχαν κινδύνους για την υγεία του.

Εν τω μεταξύ μια νέα έκθεση στην Ιταλία διαπίστωσε ότι η μαφία έχει βρει μια νέα επικερδή δραστηριότητα με τη νοθεία τροφίμων εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Η έκθεση με τίτλο «Agromafia» έδειξε ότι η ιταλική μαφία και διάφορες συμμορίες που σχετίζονται με αυτήν εκμεταλλεύονται την οικονομική ύφεση στην Ευρώπη και, κυρίως, στην Ιταλία, για να επεκτείνουν τις αγροτικές τους ιδιοκτησίες.

Εχουν δώσει το ένα τρίτο των ιταλικών γεωργικών εκτάσεων στα χέρια ατόμων που επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και της διάθεσης στα κανάλια διανομής νοθευμένων προϊόντων (ελαιόλαδο, μοτσαρέλα).

«Επένδυση» 1,5 δισ. €
Μάλιστα στην έκθεση περιγράφεται ένα νέο φαινόμενο, το «λέρωμα χρήματος», που αφορά στην επένδυση χρημάτων που προκύπτουν από αγροτικές δραστηριότητες στη μαύρη αγορά, αξίας 1,5 δισ. ευρώ το 2014. «Η οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα της Ιταλίας "άνθησε" πέρυσι λόγω της κακοκαιρίας που κατέστρεψε τις σοδειές και επέτρεψε σε εγκληματικές συμμορίες να πουλήσουν περισσότερα νοθευμένα προϊόντα», ανέφεραν οι Financial Times.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Κανόνες για την ασφάλεια


Σε διεθνές επίπεδο οι Αρχές προσπαθούν να προσθέσουν ολοένα και περισσότερα όπλα στο οπλοστάσιό τους για την αντιμετώπιση της νοθείας τροφίμων και, συγκεκριμένα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κομισιόν έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο που θα επιταχύνει την επιβολή των κανόνων για την ασφάλεια των τροφίμων.

Μια τεχνολογική πρόοδος που έχει βοηθήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου είναι η ανιχνευσιμότητα των πρώτων υλών. Ειδικά προγράμματα υπολογιστών είναι πλέον ικανά να αναλύουν δείγματα τροφίμων και να εξάγουν συμπεράσματα για την περίπλοκη επεξεργασία και διανομή τους και να διατυπώνουν υποθέσεις για το πού θα μπορούσαν να έχουν εμφανιστεί ουσίες, οι οποίες προκαλούν ασθένειες (για παράδειγμα, το ξέσπασμα της επιδημίας από το βακτήριο Escherichia coli μέσω μολυσμένων βλαστών).

«Η καλύτερη θεραπεία είναι η διαφάνεια», εκτίμησε η ειδικός Αντρέα Νίμαν - Χαμπερχάουζεν στη γερμανική εφημερίδα «Welt» τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε μεθόδους, με τις οποίες θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στις αλυσίδες διανομής και που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τον φόβο κατά την αγορά».

Εμπόδια
Ειδικοί εκτιμούν ότι η παγκοσμιοποίηση βάζει ολοένα και περισσότερα εμπόδια στην καταπολέμηση της «μαφίας των τροφίμων», αφού καθιστά ολοένα και πιο περίπλοκα τα κανάλια διανομής των προϊόντων. Ορισμένοι επικριτές της εμπορικής συμφωνίας ΤΤΙP (Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση) διατυπώνουν φόβους ότι αυτή θα ενισχύσει την πολυπλοκότητα του εμπορίου τροφίμων και, άρα, τον κίνδυνο διάθεσης παράνομων τροφίμων, φόβους τους οποίους αντικρούουν έντονα οι ευρωπαϊκές Αρχές.
--------------------------------------
Πηγή: Έθνος-Έρη Πανσέληνα
--------------------------------------