Σελίδες

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΑΣΩΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - Πόλεμος για τα Πειραματικά

Στον διαχωρισμό μεταξύ Πειραματικών και Πρότυπων σχολείων αλλά και στην κατάργηση των εξετάσεων στα Πειραματικά, επέμεινε χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, φέρεται να δήλωνε στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη -ο οποίος του έθεσε το ζήτημα- ότι στα θέματα της Παιδείας πρέπει να γίνει μία εθνική συζήτηση και πως τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται «τελειωμένο».

Οσον αφορά τον υπουργό Αριστείδη Μπαλτά, χτες, με ανακοίνωση υπεραμύνθηκε της άποψης που είχε διατυπώσει περί αριστείας και ρετσινιάς, προσπαθώντας ταυτόχρονα να εξηγήσει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η «βαθμοθηρία και το παπαγαλίζειν» σε ανήλικα παιδιά.

Χθες, πάντως, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ), ο κ. Κουράκης φέρεται να δήλωσε πως θα καταθέσει πολυνομοσχέδιο και θα καταργεί τις εξετάσεις στα Πειραματικά σχολεία. Οι μαθητές θα εισάγονται με κλήρωση, ενώ θα διαχωρίσει τα Πρότυπα, κατατάσσοντας σε αυτά τρία σχολεία (Βαρβάκειος, Ιωνίδειος και Ευαγγελική Σχολή), όπου πιθανότατα θα συνεχίσει να υπάρχει ο θεσμός των εξετάσεων.

Ενστάσεις
Τα μέλη της ΔΕΠΠΣ ανέφεραν στον κ. Κουράκη ότι οι εξετάσεις θα πρέπει να συνεχιστούν. «Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας μας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ένα νομοσχέδιο ?σκούπα? που θα καταργεί τις εξετάσεις, και θα ορίζει την κλήρωση των μαθητών. Επίσης ότι θα διαχωρίσει τα Πειραματικά με τα Πρότυπα, λέγοντας ότι στα Πρότυπα, τα οποία θα είναι 3 ενδεχομένως να συνεχιστούν οι εξετάσεις», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΣ Γιάννης Αντωνίου. Πρόσθεσε λέγοντας ότι «εμείς δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε αυτό τον νέο θεσμό. Διαλύει έναν πετυχημένο θεσμό στο όνομα μιας ιδεοληψίας, ότι η αριστεία είναι κακό πράγμα και ότι είναι μηχανισμός αναπαραγωγής των ανισοτήτων».

Σήμερα, πάντως, θα συνεδριάσει η Διοικούσα Επιτροπή των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων προκειμένου να σταθμίσει όλα τα νέα δεδομένα και να τοποθετηθεί συνολικά.

Λίγο πριν από τη συνάντηση, πάντως, το υπουργείο Παιδείας με δελτίο Τύπου σχολίασε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την αριστεία σαν ένα είδος ρετσινιάς.

«Σαν ρετσινιά κόλλησαν σε διάφορους σχολιαστές, της ''ημετέρας παιδείας μετέχοντες'', τα όσα είπε ο υπ. Παιδείας περί αριστείας, που τραυματίζει τις παιδικές ψυχές. Μίλησαν περί κομμουνιστικής εξίσωσης προς τα κάτω και περί μετριοκρατίας. Και όμως, η μετριότητα προκύπτει σχεδόν αβίαστη είτε από τη βαθμοθηρία και το παπαγαλίζειν, προϊόντα του άγχους της διαρκούς επιβράβευσης είτε από την παραίτηση και την ήσσονα προσπάθεια, προϊόντα του διαρκούς άγχους μήπως επαναληφθεί η πρώτη αποτυχία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Αποστολή του εκπαιδευτικού έργου, προσθέτει, είναι να κοιτάζει όλη την τάξη και όχι να ξεχωρίζει πρόωρα τα 20άρια και τα 19άρια.

Επισημαίνεται ότι αυτή τη φετινή χρονιά λειτουργούν 60 Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία με 12.000 μαθητές και 1.100 εκπαιδευτικούς. Το σχολικό έτος 2012-13, στο σύστημα εισαγωγικής εξέτασης για τους μαθητές στην α' τάξη των Προτύπων Πειραματικών Γυμνασίων και Λυκείων συμμετείχαν περίπου 6.000 μαθητές, οι οποίοι διαγωνίστηκαν για 2.716 θέσεις. Οι μαθητές που υπέβαλαν αιτήσεις για εγγραφή στα ΠΠΣ για το σχολικό έτος 2014-15 (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) έφτασαν τους 13.000. Είναι ενδεικτικό ότι στις εξετάσεις για την α' τάξη γυμνασίων και λυκείων πήραν μέρος 9.000 μαθητές, οι οποίοι διαγωνίσθηκαν για 2.824 θέσεις.
-------------------------------------------
Πηγή: Έθνος-Μιχάλης Νιβολιανίτης
-------------------------------------------