Σελίδες

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Μια επαγγελματίας γράφει για την τουριστική ανάπτυξη

Η Karen Halebi είναι Αυστραλέζα δημοσιογράφος που ειδικεύεται σε τουριστικά και ταξιδιωτικά θέματα· μεταξύ άλλων, επιμελείται της ιστοσελίδας TheLuxeTraveller, όπου μνημονεύει διάφορους πολυτελείς και εξωτικούς προορισμούς. Πέρσι το καλοκαίρι, με πρωτοβουλία της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Αυστραλίας, επισκέφθηκε επί τρεις εβδομάδες τα Κύθηρα. Την περασμένη Κυριακή 21/2 δημοσίευσε άρθρο στην ευρείας κυκλοφορίας κυριακάτικη εφημερίδα της Αυστραλίας Sunday Telegraph με τίτλο «Το νησί των Κυθήρων, ένα μικρό μυστικό που αξίζει να κοινοποιηθεί». Ακολουθούν μεταφρασμένα κάποια καίρια αποσπάσματα του άρθρου, που πιστεύω ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά σε ότι αφορά τον σχεδιασμό για το μέλλον και την ανάπτυξη του νησιού.

«Σε αντίθεση με πολλά άλλα νησιά, τα Κύθηρα κατάφεραν να διατηρήσουν ζωντανή την παραδοσιακή κοινωνική ζωή του χωριού. Ακόμα μπορεί κανείς να συναντήσει γαϊδουράκια και μαυροφορεμένες γιαγιάδες με τσεμπέρια. Θρησκευτικές τελετές εκτυλίσσονται μέσα σε σπηλιές, και οι κάτοικοι παράγουν μόνοι τους το κρασί, το ούζο και το λάδι τους. Τα Κύθηρα είναι σίγουρα ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Ελλάδας. […]

Όπως ανακάλυψα, τα Κύθηρα είναι σαν ένα κράμα όλων των ελληνικών νησιών. Στη νότια άκρη η πρωτεύουσα, η γαλανόλευκη Χώρα με τα καλντερίμια της, φαντάζει σαν την κλασική, Κυκλαδίτικη πόλη των ονείρων μου. Μόλις 10 χιλιόμετρα από τη Χώρα, αισθάνομαι πως βρίσκομαι στην Τοσκάνη, με καταπράσινους λόφους, πράσινα πεύκα και πέτρινες φάρμες βαμμένες με ώχρα. Λίγο πιο βόρεια, συναντώ εγκαταλελειμμένα πέτρινα κτίρια, θαμνώδη βλάστηση και μονοπάτια κατσικιών που οδηγούν σε βραχώδεις, κόκκινες παραλίες – θα μπορούσα να βρίσκομαι στον Άρη.

Η τόσο εκπληκτικά διαφοροποιημένη φυσική ομορφιά του ορεινού αυτού νησιού, με τα λαγκάδια του, τις μαγευτικές κόκκινες και σταχτιές ηφαιστειογενείς αμμουδιές και τα τραχιά μονοπάτια αποτελεί δέλεαρ για περιπατητές, φυσιολάτρες, δύτες και οπαδούς του εκκλησιαστικού και πολιτισμικού τουρισμού. Τα κατάλοιπα μεσαιωνικών χρόνων, τα Ενετικά και Βυζαντινά κάστρα, βρίσκονται σκορπισμένα στο τοπίο ανάμεσα σε υδραγωγεία Ρωμαϊκού ρυθμού, ίχνη της αρχαίας Σπάρτης και των Φοινίκων και προαιώνιες εκκλησίες. […]

Στα Κύθηρα υπάρχουν περί τα 70 μικρά χωριά, το καθένα με τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα. Στην Πάρο, μου έλεγε ο οδηγός μου, τα περισσότερα χωριά έχουν εξαφανισθεί, για να πάρουν τη θέση τους ατέλειωτες σειρές τουριστικών ξενοδοχείων.»

Όπως καταλαβαίνετε, το κείμενο δεν αναδημοσιεύεται ούτε για τη λογοτεχνική του αξία, ούτε και για την ακρίβεια των πληροφοριών – φαντάζεται κανείς τον άτυχο τουρίστα που θα ψάχνει απεγνωσμένα τα «υδραγωγεία Ρωμαϊκού ρυθμού» ή κάποιο από τα πέντε-έξη γερασμένα γαϊδουράκια που διαθέτουν ακόμα τα Κύθηρα. Αλλού είναι το θέμα. Η κ. Halebi κινείται ουσιαστικά στον χώρο της διαφήμισης, και κατά τα φαινόμενα τον κατέχει απολύτως. Αν είναι κάτι που άμεσα αντιλαμβάνεται κάθε φορά που επισκέπτεται έναν καινούργιο προορισμό, είναι το πως αυτός μπορεί να διαφημισθεί, να προωθηθεί – εν ολίγοις, πως μπορεί καλύτερα να πλασαριστεί στην αγορά του τουρισμού.

Και η άποψή της είναι σαφής και αυτονόητη: πλασάρετε αυτό που έχετε, όχι αυτό που δεν έχετε. Με άλλα λόγια, φυσικό περιβάλλον, πολιτισμό, ιστορία, αυθεντικότητα. Τα Κύθηρα είναι, μας λέει, προορισμός ακόμα παρθένος σχετικά με τα περισσότερα άλλα ελληνικά νησιά – δεν γίναμε, ευτυχώς, άλλη Πάρος, και ας το προσπάθησαν μερικοί. Δεν είναι καινούργια μαντάτα αυτά, τα έχουμε πει και τα έχουμε ακούσει επανειλημμένως: στην περίπτωση των Κυθήρων, ο ήπιος αλλά προγραμματισμένος εναλλακτικός τουρισμός θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στον μεγαλύτερο δυνατόν αριθμό Κυθηρίων επιχειρηματιών με τη μικρότερη δυνατόν ζημιά στο περιβάλλον και στον κοινωνικό ιστό. Ας λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τις απόψεις της όσοι σχεδιάζουν το μέλλον του νησιού.
----------------------------------------------------------
Πηγή: tripelago.wordpress.com-Γιάννης Σταθάτος
----------------------------------------------------------
 Σημειωση Σελίδας:

Το άρθρο της  Karen Halebi μπορείτε να το βρείτε στο
http://m.dailytelegraph.com.au/travel/world/little-secret-worthnbspsharing-in-greek-island-of-kythera/story-fnjjva7d-1227231326020