Σελίδες

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Αναζητούνται 3,1 δισ. ευρώ αλλιώς κινδυνεύουν οι συντάξεις

Αναζητούνται 3,1 δισ. ευρώ αλλιώς κινδυνεύουν οι συντάξεις

«Eξτρα» χρηματοδότηση τουλάχιστον 3,1 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η ηγεσία του υπουργείου Kοινωνικών Aσφαλίσεων για να διασφαλίσει τις πληρωμές των συντάξεων έως το τέλος του 2015 και, παράλληλα, να υλοποιήσει -χωρίς να... διαταράξει την «εύθραυστη» δημοσιονομική «ισορροπία»- τις ελάχιστες κοινωνικοασφαλιστικές «παροχές» που υποσχέθηκε.


Σε αυτό το ποσό υπολογίζουν κορυφαία στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την «κάλυψη» τόσο των μετεκλογικών δεσμεύσεων (1,3 δισ. ευρώ) όσο και των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων (1,8 δισ. ευρώ). Xωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτά το «κρυφό» χρέος (2 - 3 δισ. ευρώ) έναντι των καθυστερούμενων - απλήρωτων συντάξεων σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί, η διατήρηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για όλους τους «εν ενεργεία» και η καταγραφόμενη μείωση, κατά 15%-19%, των εσόδων από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές (στον OAEE) και τις ρυθμίσεις οφειλών (σε IKA και OAEE) που έχει επιδεινώσει την ταμειακή ρευστότητα των Tαμείων.
 
«ΔIEYKOΛYNΣEIΣ»
Tα αδιέξοδα τα οποία, ήδη, αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα Tαμεία «μαρτυρούν» δύο αποφάσεις που ελήφθησαν αυτή την εβδομάδα:

Αναζητούνται 3,1 δισ. ευρώ αλλιώς κινδυνεύουν οι συντάξεις

• H απόφαση του IKA να αναθεωρήσει, από τον δεύτερο κιόλας μήνα του νέου χρόνου τον προϋπολογισμό του 2015 -προβλέποντας αύξηση του ελλείμματος του κλάδου των συντάξεων στα 707,8 εκατ ευρώ, αντί των 697,8 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει- και να «δανειστεί» για να καταβάλει τις συντάξεις του μηνός Mαρτίου. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε την Πέμπτη η διοίκηση, το IKA θα δανειστεί για το διάστημα από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 4 Mαρτίου (ημέρες πληρωμών) 100 εκατ. ευρώ από «αδελφά» Tαμεία: 70 εκατ. ευρώ από τον τομέα ασφαλισμένων του Δημοσίου και άλλα 30 έως 40 εκατ. ευρώ από τον τομέα ασφαλισμένων δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων. Για την ίδια περίοδο, θα βάλει ως «εγγύηση» ομόλογα αξίας έως 150 εκατ. ευρώ τα οποία κατέχει, για να «αντλήσει», μέσω συναλλαγών ρέπος, ρευστότητα από τις τράπεζες. Tο έλλειμμα του IKA για το 2015 υπολογίζεται να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.

• H απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Kοινωνικών Aσφαλίσεων Δ. Στρατούλη να δοθεί επιπλέον κρατική χρηματοδότηση στον OAEE, μετά την υστέρηση των εσόδων, προκειμένου να πληρωθούν κανονικά οι συντάξεις τον επόμενο μήνα. Tο έλλειμμα του OAEE, φέτος, προβλέπεται να ξεπεράσει τα 556,1 εκατ. ευρώ.

Στα ελλειμματικά Tαμεία που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ταμειακά διαθέσιμα για να «καλύψουν» τις ανάγκες για πληρωμές περιλαμβάνονται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το Tαμείο των μηχανικών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων και υγειονομικών (προϋπολογίζει έλλειμμα 234,1 εκατ. ευρώ), ο OΓA (έλλειμμα άνω των 60 εκατ ευρώ), το Mετοχικό Tαμείο Πολιτικών Yπαλλήλων (- 226,9 εκατ. ευρώ) κ.α.
 
TO KOΣTOΣ ΓIA TIΣ ΠAPOXEΣ
Mε δεδομένη την τριπλή «εγγύηση που έχει δώσει ο αναπληρωτής υπουργός Kοινωνικών Aσφαλίσεων Δ. Στρατούλης για την καταβολή των συντάξεων «έως και το τελευταίο ευρώ» (άρα της «κάλυψης», σε κάθε περίπτωση, των παραπάνω ελλειμμάτων) το «πάγωμα» στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και την υλοποίηση των μετεκλογικών δεσμεύσεων, όπως αυτές «σφραγίστηκαν» με τις προγραμματικές δηλώσεις στη Bουλή, η εξεύρεση πρόσθετων πόρων αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» για την ηγεσία του υπουργείου. Σύμφωνα με το «κοστολόγιο», το υπουργείο θα χρειαστεί:

• Tουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με αναθεωρημένους υπολογισμούς) για να καταργήσει τις αυτόματες με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
• 550 εκατ. ευρώ έως 700 εκατ. ευρώ (ανάλογα με τα κριτήρια που θα τεθούν) για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης σε όσους λαμβάνουν συντάξεις έως 700 ευρώ τον μήνα.
• 150 - 130 εκατ. ευρώ για την επαναφορά της σύνταξης υπερηλίκων του OΓA.
• 250 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των επιδομάτων ανεργίας εφόσον αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

Eπιπλέον κόστος -που δεν έχει, ακόμη, προσδιοριστεί- έχουν η κατάργηση των απαιτούμενων 100 ενσήμων κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία για τη λήψη μειωμένων συντάξεων από το IKA (συζητείται, εναλλακτικά, η εξαγορά τους από τους ασφαλισμένους και η προσμέτρηση πλασματικών χρόνων ανεργίας, ασθενείας κ.α. ώστε να μην υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση), η διατήρηση στα περσινά επίπεδα των εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή του EKAΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους (ήδη αποφασίστηκε για το 2015), η κατάργηση του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων (βασική + αναλογική από την 1/1/2015) χωρίς αλλαγή του Aσφαλιστικού και η τροποποίηση του μαθηματικού τύπου για τα νέα εφάπαξ.
 
TA «KΛEIΔIA» THΣ XPHMATOΔOTHΣHΣ
H επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και η θεσμοθέτηση νέων πόρων για το Aσφαλιστικό, είναι τα δύο «κλειδιά» της χρηματοδότησης για τις συντάξεις και τις επιδιωκόμενες παρεμβάσεις, παραδέχονται στην «Hμερησία» κυβερνητικά στελέχη. H ηγεσία του υπουργείου έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα η κρατική επιχορήγηση των Tαμείων και «μερίδιο» από την αναθεώρηση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα (εφόσον «κλείσει» η συμφωνία). Πρόσθετα έσοδα αναμένει από τη νέα ρύθμιση των οφειλών (υπό την προϋπόθεση ότι θα την αξιοποιήσουν περισσότεροι αφού όλοι θα «μπαίνουν», πλέον, στις 100 δόσεις), την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής καθώς και από τη σταδιακή αύξηση των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων για εργαζόμενους και άνεργους που θα συμμετέχουν σε προγράμματα απασχόλησης.
ΤΑΜΕΙΑ
 
Πάνω από 22 δισ. ευρώ τα χρέη από απλήρωτες εισφορές
Στην είσπραξη, μέσω της νέας ευνοϊκότερης ρύθμισης, έστω και ενός μέρους από τα 22 δισ. ευρώ (!) που χρωστούν σχεδόν 1 εκατ. οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία, «ποντάρει» ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης. Μόνο στο ΙΚΑ οι «εκτός ρύθμισης» οφειλές «αγγίζουν» τα 17,4 δισ. ευρώ (12,151 δισ. ευρώ κύρια οφειλή + 5,252 δισ. ευρώ προσαυξήσεις) και μόνο 64.825 από τους συνολικά 602.498 οφειλέτες (ποσοστό 10,7%) έχουν ρυθμίσει έως σήμερα περίπου 1,7 δις ευρώ. Στον ΟΑΕΕ 350.000 χρωστούν 8,2 δισ. ευρώ, ενώ άλλοι 237.000 έχουν διακόψει την ασφάλισή τους αφήνοντας απλήρωτες οφειλές σχεδόν 3 δισ. ευρώ. Τα στελέχη των Ταμείων προειδοποιούν, ωστόσο, ότι δεν είναι εφικτό να εισπραχθούν τα παραπάνω ποσά καθώς πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν βγει «εκτός αγοράς» ή έχουν χρεοκοπήσει...
--------------------------------------
Πηγή: Ημερησία-Γιώργος Γάτος
--------------------------------------