Σελίδες

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Αποφάσεις 2ης Συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου:  Αρνητική γνωμοδότηση για το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αργυρούπολης,  Έγκριση σκοπιμότητας για τη διεξαγωγή Διεθνούς Συνεδρίου εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική

Δυο σημαντικά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της 2ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (15/1/15). Το πρώτο σχετίζεται με την ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση, στην οποία προχώρησε η Διοίκηση της Περιφερειακής Αρχής για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Αργυρούπολης (400/150 kV) του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφερειακή Αρχή πρότεινε στο Σώμα να προχωρήσει σε αρνητική γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ, παρά τη θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Εισηγούμενος το θέμα ο Περιφερειακός Σύμβουλος Α. Αναγνωστόπουλος εστίασε στους λόγους που οδήγησαν τη Διοίκηση της Περιφέρειας στη συγκεκριμένη πρόταση:

«Η έλλειψη εναλλακτικών σεναρίων για τη χωροθέτηση του ΚΥΤ, η αρνητική άποψη των τοπικών κοινωνιών των περιοχών, όπως αυτές εκφράζονται στις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Ηλιούπολης και τα έγγραφα που τις συνοδεύουν, καθώς και οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι τα στοιχεία που μας οδήγησαν στην αρνητική πρόταση».

Στη συζήτηση συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους δημοτικοί και τοπικοί φορείς των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Ηλιούπολης, καθώς επίσης εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής και κινημάτων των κατοίκων.
Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των περιφερειακών παρατάξεων προκάλεσε η συζήτηση του πρώτου θέματος της Ημερήσιας Διάταξης, το οποίο αφορούσε στην έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για τη διεξαγωγή Διεθνούς Συνεδρίου για τον εναλλακτικό περιφερειακό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, δαπάνης 40.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Τελικά, το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τις παρατάξεις «Αττική – Γιάννης Σγουρός», «180ο Μοίρες – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να ψηφίζουν λευκό, ενώ κατά ψήφισαν οι παρατάξεις ««Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Ανταρσύα σε Κυβέρνηση – Ε.Ε. – ΔΝΤ» και η «Ελληνική Αυγή».

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των φορέων και των παρατάξεων για τα δυο παραπάνω θέματα.
Τοποθετήσεις Δημοτικών - Τοπικών Φορέων και Παρατάξεων για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Αργυρούπολης

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης, κ. Βασ. Βαλασόπουλος, αφού ευχαρίστησε το Περιφερειακό Συμβούλιο για το βήμα που του παρείχε σημείωσε: «Το θέμα του ΚΥΤ Αργυρούπολης δεν είναι σημερινό. Έχει μια διαχρονική εξέλιξη και ήταν ένα θέμα καθοριστικής σημασίας για τις Αυτοδιοικήσεις και των δυο Δήμων. Και πράγματι και οι δυο Τοπικές Αυτοδιοικήσεις έχουν αντιμετωπίσει με ενιαίο τρόπο το θέμα, δηλαδή να φύγει το ΚΥΤ και ο εξοπλισμός του και να παραχωρηθεί ο χώρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να γίνει ένα πρότυπο πάρκο. Το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο χθες επιβεβαίωσε αυτή τη στάση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει όμως επιτέλους η Αυτοδιοίκηση να καταλάβει ότι δεν μπορεί να είναι μόνο αρνητική σε αυτά τα θέματα και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και ευθύνες μαζί με την Περιφέρεια, ώστε να λυθούν το μεγάλο αυτό θέμα του λεκανοπεδίου. Η λύση δεν είναι να πούμε απλά 'όχι, να φύγει το ΚΥΤ'. Γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας ότι η αναβάθμιση του ΚΥΤ πρέπει να γίνει για το λεκανοπέδιο και την Περιφέρεια. Είναι αναπτυξιακή ανάγκη. Δεν είναι όμως δυνατό αυτό να γίνει ούτε στην Ηλιούπολη, ούτε στην Αργυρούπολη, σε ένα χώρο που στα 50 μέτρα υπάρχουν σχολεία και κατοικημένη περιοχή», ενώ στη συνέχεια κάλεσε το Σώμα και τη Διοίκηση της Περιφέρειας να αναλάβει πρωτοβουλία «ώστε να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, της Αυτοδιοίκησης τοπικών φορέων και της ΔΕΗ και να βρεθεί ένας άλλος χώρος και μάλιστα στην Α' Ζώνη του Υμηττού, τον οποίο έχει ανάγκη η Αθήνα και η χώρα μας. Για να αποδείξουμε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο άρνηση, αλλά μπορεί να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα του λεκανοπεδίου».
Εκπροσωπώντας το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, ο κ. Βασίλης Κρητικός, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, επανέλαβε την πάγια και σταθερή θέση του Δήμου του να μην υπάρξει καμία αύξηση στο ΚΥΤ, ενώ σχετικά με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ σημείωσε: «Υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ που πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμοστούν και επιτέλους να φύγει από την περιοχή το ΚΥΤ».
«Μας καλύπτει η πρόταση της Περιφερειακής αρχής» επεσήμανε ο πρώην Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Χρήστος Κορτζίδης και πρόσθεσε: «Μένουμε στις θέσεις μας: πρέπει να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ που υπάρχουν από το 2005 και βάσει των οποίων έχουν κριθεί παράνομες οι εγκαταστάσεις του ΚΥΤ. Το Υπουργείο όμως και η ΔΕΗ αγνοούν τις αποφάσεις αυτές». Τέλος, κάλεσε την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους της περιοχής «να ζητήσουμε από τη ΔΕΗ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος να προτείνουν εκείνοι τους εναλλακτικούς χώρους χωροθέτησης του ΚΥΤ».
Εκπροσωπώντας τη «Συσπείρωση Πολιτών Ηλιούπολης – Αργυρούπολης», κ. Τάσος Κεφαλάς, αφού κατέθεσε στο Προεδρείο σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις της κίνησης πολιτών, σημείωσε ότι είναι γνωστή σε όλους η μακρά ιστορία του ΚΥΤ για την απομάκρυνση του οποίου έχουν δοθεί σκληροί αγώνες, που αντιμετωπίστηκαν με κατατολή «Υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ που ακυρώνουν το έργο και υπάρχουν και άλλες αποφάσεις του ΣτΕ που επιδικάζουν πρόστιμα τόσο στη ΔΕΗ όσο και στον ΑΔΜΗΕ, γιατί δεν συμμορφώθηκαν με αυτές τις αποφάσεις», τόνισε ο κ. Κεφαλάς, ενώ συνέδεσε το θέμα του ΚΥΤ με δυο παράγοντες: την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την πρόθεση για τσιμεντοποίηση του Ελληνικού και η δημιουργία μιας καινούργιας πόλης στην Αττική, ενώ κλείνοντας επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Είμαστε αντίθετοι με την πρόταση του Δημάρχου Βαλασόπουλου για τη χωροθέτηση του ΚΥΤ σε άλλο χώρο. Να το ξεχάσετε το ΚΥΤ, δεν πρόκειται να γίνει!».
Για πολιτική σπέκουλα από διάφορους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, έκανε θέμα η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, κυρία Ερμίνα Κυπριανίδου και συμπλήρωσε «Καθόλου τυχαία δεν έρχεται το ΚΥΤ μια μόλις εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Έχουμε δεσμευτεί ως νέα Περιφερειακή Αρχή ότι θα πορευτούμε με επιστημοσύνη, οικολογικές ευαισθησίες, συνέργειες με κινήματα πολιτών και σεβόμενοι πάντα τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων».
Εκπροσωπώντας την παράταξη «Αττική – Γιάννης Σγουρός», ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, με την ιδιότητά του και ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) τόνισε: «Το θέμα του ΚΥΤ είναι παλιό και έρχεται από τη δεκαετία του 80! Αποτελεί το κλασσικότερο παράδειγμα αλαζονείας του ελληνικού κράτους και τη μεγαλύτερη απόδειξη για το πόσο δεν σέβεται τους πολίτες και τους νομούς! Από το 2003 με απόφαση του ΣτΕ η λειτουργία του ΚΥΤ θεωρείται παράνομη μια και οι οποίοι νόμοι αφορούν στη λειτουργία του αντιβαίνουν το άρθρο 24 του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος! Το ΥΠΕΚΑ όλα αυτά τα χρόνια αντί να προσπαθεί υπεύθυνα και άμεσα να προχωρήσει στη μετεγκατάστασή του προτιμά με διάφορα νομικίστικα και αλλά τερτίπια να παρατείνει και να επεκτείνει τη λειτουργία του! Κανένας σεβασμός στη ζώνη β' του Υμηττού, καμιά ευαισθησία για τη ζώνη ΝΑΤURA, καμιά πρωτοβουλία για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ!», ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι και το ξεκάθαρο μήνυμα μας ενάντια στη λογική ενός κράτους που αδιαφορεί για τους πολίτες του και την προστασία του περιβάλλοντος!»
Ο κ. Πάρης Ευαγγελίου από την παράταξη «180ο Μοίρες – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» σημείωσε για το θέμα: «Χαιρετίζουμε την πολιτική απόφαση της πλειοψηφίας να πει 'όχι' στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη ΜΠΕ του ΚΥΤ Αργυρούπολης, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν και την άποψη του Δημάρχου Ηλιούπολης, κ. Βασ. Βαλασόπουλου. Είναι μεγάλη ευκαιρία για το Περιφερειακό Συμβούλιο να συμβάλλει στην προσπάθεια εξεύρεσης μια σοβαρής λύσης, ώστε να χωροθετηθεί το αναγκαίο ΚΥΤ, έτσι ώστε η Αττική να μην κινδυνεύσει από ενδεχόμενο black-out ή brown-out».
Παίρνοντας το λόγο η κυρία Χριστίνα Αγγελονίδου, εκ μέρους της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε: «Πρόκειται για ένα έργο που έχει συναντήσει τη σταθερή, τεκμηριωμένη άρνηση δυο ολόκληρων γενεών της ευρύτερης περιοχής, με αντίκτυπο και στο υπόλοιπο Λεκανοπέδιο. Πέρα από τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου (απέχει μόλις 30 μέτρα από τον τόπο κοινοτικής σημασίας 'Υμηττός - Αισθητικό Δάσος Καισαριανής – Λίμνη Βουλιαγμένης') σοβαρές επιπτώσεις πιθανολογούνται και σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων».
Στη συνέχεια αναφερόμενη στην εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος τόνισε: «Η εισήγηση της υπηρεσίας, αν και θετική, ουσιαστικά ομολογεί την ακαταλληλότητα της θέσης, καθώς σημειώνει ότι 'το 1967 και το 1974 που έγιναν οι αντίστοιχες απαλλοτριώσεις του χώρου, η περιοχή ήταν τελείως ακατοίκητη και στον Υμηττό δεν είχαν ορισθεί προστατευόμενες ζώνες', ενώ τώρα εμπίπτει στη ζώνη Β' προστασίας του Υμηττού και ένα μικρότερο μέρος στη ζώνη Α' απολύτου προστασίας», ενώ η κυρία Αγγελονίδου αναφέρθηκε και στις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ: «Η χωροθέτηση του ΚΥΤ Ελληνικού-Αργυρούπολης στη συγκεκριμένη θέση έχει κατά καιρούς ακυρωθεί από το ΣτΕ. Προκειμένου να περιορίσει τις λαϊκές αντιδράσεις η ΜΠΕ επικαλείται κινδύνους (black-out κ.α.) από την καθυστέρηση του έργου, οι οποίοι όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε όλη την πολυετή περίοδο, κατά την οποία το έργο παραμένει ανολοκλήρωτο σε σχέση με τον αρχικό του σχεδιασμό. Ο πραγματικό όμως σκοπός ολοκλήρωσης του ΚΥΤ ομολογείται απροκάλυπτα στην ίδια τη ΜΠΕ στο παρακάτω χαρακτηριστικό απόσπασμα που παραθέτει η εισήγηση: '... Ο εφοδιασμός των πολιτών και επιχειρήσεων με ενέργεια αποτελεί αναγκαιότητα και υποχρέωση κάθε Κράτους, λόγω της ζωτικής σημασίας του για τη στοιχειώδη ανθρώπινη διαβίωση και την οικονομική ανάπτυξη. Η αναγκαιότητα αυτή, ιδίως ως προς τις βιομηχανίες μιας χώρας, ολοένα εντείνεται προς το σκοπό της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, στα πλαίσια της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και απαιτούμενης ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων'.», ενώ απευθυνόμενη στη Διοίκηση της Περιφέρειας σημείωσε: «Όπως είπατε το συγκεκριμένο θέμα ήταν προεκλογική σας δέσμευση. Η τακτική σας μέχρι σήμερα δείχνει ακριβώς ότι παραβιάζετε μια μια τις δεσμεύσεις σας. Η σημερινή πρόταση της Περιφερειακής Αρχής είναι απορριπτική ως προς το ότι δεν εξετάζονται στη μελέτη εναλλακτικά σενάρια χωροθέτησης. Η ΜΠΕ έχει τέτοια σενάρια που τα απορρίπτει ως κοστοβόρα. Άρα θεωρούμε ότι συμφωνείτε επί της ουσίας με την εισήγηση, απλώς προσωρινά την απορρίπτετε για λόγους προεκλογικούς. Εμείς απορρίπτουμε συνολικά τη Μελέτη».
Η κυρία Κατερίνα Αδαμοπούλου από την παράταξη «Αττική, Συμμέτοχοι στο Αύριο» σημείωσε ότι ήδη από το 1998 το Νομαρχιακό τότε Συμβούλιο είχε ασχοληθεί με το θέμα του ΚΥΤ. «Είναι θέμα που σχετίζεται άμεσα με την προστασία του Περιβάλλοντος, αλλά και με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, δεδομένου ότι πολύ κοντά στο ΚΥΤ υπάρχει ένας μεγάλος βρεφονηπιακός σταθμός με πολύ μικρά παιδιά» τόνισε και πρόσθεσε «Το ΚΥΤ συνδέεται απόλυτα με το ξεπούλημα του Ελληνικού. Πρέπει ως Περιφέρεια να κοιτάξουμε σοβαρά το θέμα και να το κλείσουμε, γιατί αφορά στη ζωή των κατοίκων των Δήμων της περιοχής».
Μια ρήση του Αντρέ Μπρετόν επανέλαβε ο Αντώνης Γάκης από την παράταξη «Ανάσα για την Οικολογία» ο οποίος τόνισε: «Σε κάθε μεγάλο δίλημμα ανάπτυξη ή άνθρωπος, η απάντηση είναι ο άνθρωπος», ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του τονίζοντας: «Όχι στο ΚΥΤ της ντροπής, ότι στην ντροπή του θανάτου».
Η επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Ανταρσύα σε Κυβέρνηση – Ε.Ε. – ΔΝΤ», κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα παίρνοντας το λόγο τόνισε: «Το ΚΥΤ Ηλιούπολης δεν μπορεί να χωροθετηθεί στην περιοχή που προτείνεται για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής και υγείας. Το έχουν αποδείξει αυτό οι κάτοικοι και οι φορείς που κινητοποιούνται χρόνια τώρα ενάντια στο ΚΥΤ», ενώ αναφερόμενη στη χωροθέτηση του ΚΥΤ επεσήμανε: «Τέθηκε ένα ζήτημα χωροθέτησης σε άλλη περιοχή. Όμως, υπάρχει ένα σοβαρό ερώτημα: από τη δεκαετία του 1960 που ξεκίνησε αυτή η ιστορία, μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά. Με ποιά λογική επιμένουν σε μια Αττική που δεν ανοικοδομείται πια, που πολλά σπίτια δεν έχουν καν ρεύμα, σε μια περίοδο που έχουν αναπτυχθεί εναλλακτικές τεχνολογίες ενέργειας, με ποιά λογική το ΚΥΤ είναι απαραίτητο οπουδήποτε στην Αττική; Στην πραγματικότητα το θέμα ανακινείται μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει την επένδυση του Λάτση στο Ελληνικό και όχι για οποιαδήποτε κοινωνική ανάγκη».
Η κ. Μαρία Γιαννακάκη από την «Παρέμβαση για την Αττική, Δημοκρατική, Οικολογική Κίνηση» συντάχθηκε με την εισήγηση που κατέθεσε η Περιφερειακή Αρχή για αρνητική γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, κ. Χρ. Καπάταης έκανε λόγο και εκείνος από τη μεριά του για πολιτική σπέκουλα πάνω στο θέμα και σημείωσε: «Οι υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να γνωμοδοτούν ακολουθώντας κανόνες, νόμους και διατάξεις. Πολλές φορές αυτοί είναι οι νόμοι και οι διατάξεις είναι ασαφής, ατελής και πολλές φορές είναι και κατά παραγγελία. Εμείς ως πολιτικοί προϊστάμενοι δεν έχουμε το δικαίωμα να επεμβαίνουμε, θα ήταν ανήθικο εάν κάναμε κάτι τέτοιο. Πολιτικά είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την άποψή μας, άσχετα με το πώς γνωμοδοτεί η υπηρεσία. Και σας θυμίζω ότι εάν δεν υπήρχε η Περιφέρεια Αττικής το Ελληνικό θα ήταν τελειωμένο».
«Ο Υμηττός είναι μια αμαρτωλή ιστορία, έχει καταπατηθεί και λεηλατηθεί πολλές φορές» επεσήμανε στην αρχή της εισήγησής του ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, κ. Σπύρος Τζόκας και πρόσθεσε: «Όταν είμαστε συνεπείς με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις κάποιοι ενοχλούνται και ταυτόχρονα εκτίθενται».

Τοποθετήσεις Παρατάξεων για τη διεξαγωγή Διεθνούς Συνεδρίου για τον εναλλακτικό Σχεδιασμό της Διαχείρισης των Απορριμμάτων

Παίρνοντας πρώτος το λόγο, ο επικεφαλής της παράταξης "Δημιουργούμε Μαζί για την Αττική", κ. Θάνος Τζήμερος, δήλωσε πως είναι πολύ χρήσιμη η διοργάνωση ενός τέτοιου Συνεδρίου, γιατί καταρχήν θα αποτελέσει ένα καλό βήμα για να γίνει ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα απορρίμματα και συμπλήρωσε πως πρακτικές και τεχνολογίες που δεν χρειάζονται ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, εφαρμόζονται ήδη. Αυτό που θα ήθελε, όπως επισήμανε ο κ. Τζήμερος, «είναι να μας διαβεβαιώσουν πως το Συνέδριο θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες θα είναι δεσμευτικές για την Περιφέρεια».
Σε σύγχυση και αδιέξοδο βρίσκεται η νέα περιφερειακή αρχή αναφορικά με το καυτό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, όπως τόνισε κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, ο Γιάννης Σγουρός από την παράταξη «Αττική». Μπορεί όπως αποφάσισε πρόσφατα η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ να ακυρώθηκαν οι 4 διαγωνισμοί για τις νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, όμως είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός για το τι μέλλει γενέσθαι. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η πρόταση της διοίκησης της Περιφέρειας να διεξαχθεί το προσεχές χρονικό διάστημα διεθνές συνέδριο για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων στην Αττική... Την ίδια στιγμή κανείς δήμος δεν έχει αποστείλει Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή του, όπως ζητούσε με επιστολή της πριν λίγους μήνες η νέα Περιφερειάρχης αν και η σχετική προθεσμία που είχε θέσει, του Δεκεμβρίου 2014, παρήλθε. Ο κ. Σγουρός στην τοποθέτησή του επεσήμανε ακόμη ότι η διοίκηση της περιφέρειας κρύβεται πίσω από ευχολόγια, αφού δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα 14 πολύ συγκεκριμένα και σοβαρά ερωτήματα που έχει θέσει. Κλείνοντας έκρουσε για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τους πολίτες και το περιβάλλον της Αττικής η προχειρότητα με την οποία προσεγγίζει η νέα διοίκηση της περιφέρειας αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.
Εκπροσωπώντας την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», η κ. Αλεξάνδρα Μπαλού επισήμανε ότι πανελλαδικά και διεθνή συνέδρια έχουν γίνει μέχρι σήμερα πολλά, από τον τότε ΕΣΔΚΝΑ, αρχής γενομένης από το 1984, από το Δήμος της Αθήνας (επί Τρίτση), από το ΥΠΕΧΩΔΕ, από την ΤΕΔΚΝΑ, από την ΠΟΕ ΟΤΑ, από άλλους φορείς, ενώ διάφορα Πανεπιστήμια έχουν καταθέσει δεκάδες σχετικές επιστημονικές μελέτες, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας. Αυτές οι γνώσεις, συνέχισε η κ. Μπαλού, δυστυχώς ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς, αντίθετα τα προβλήματα περιμένουν πότε οι επιχειρήσεις και τα επιχειρηματικά συμφέροντα θα αποφασίσουν να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα. Ακόμη, πρόσθεσε ότι η Περιφερειακή Αρχή είχε πει προεκλογικά ότι είναι έτοιμη και έχει σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα η Περιφερειακή Αρχή είχε ζητήσει με επιστολές προς τους Δήμους τα δικά τους τοπικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων και παρά την ύπαρξη επιστημονικού δυναμικού και υλικού, σήμερα έρχεται ξανά να πει ότι δεν είναι έτοιμη, ότι χρειάζεται νέα διαβούλευση, ένα νέο Συνέδριο και μάλιστα διεθνές.
Ακόμα η κ. Μπαλού πρόσθεσε: «Έχουμε τη γνώμη ότι η συζητούμενη πρόταση της Διοίκησης είναι φύλλο συκής. Μπορεί και πρέπει να προχωρήσει άμεσα, χωρίς άλλες κωλυσιεργίες, η διαμόρφωση ενός ορθολογικού περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, η Λαϊκή Συσπείρωση έχει καταθέσει την ολοκληρωμένη πρότασή της γι' αυτό. Ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν αντέχει άλλο και κυρίως δεν αντέχουν άλλο οι κάτοικοι της περιοχής». Τόνισε ότι στην ουσία το πρόβλημα παραπέμπεται στις καλένδες, μέσω ενός ακόμη «Διεθνούς Συνεδρίου» και αυτό συνιστά νέο ροκάνισμα πολύτιμου χρόνου.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της είπε «Θα ψηφίσουμε λευκό μόνο και μόνο επειδή δεν είμαστε ενάντια στη γνώση, αν και αντικειμενικά, η εκ νέου καθυστέρηση αυτού του ζητήματος το οποίο είναι τεράστιας, ζωτικής σημασίας, θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο καταψήφισης. Ζητάμε άμεσα να δοθεί ολοκληρωμένη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής στο πλαίσιο που έχει προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση».
Η επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Ανταρσύα σε Κυβέρνηση – Ε.Ε. – ΔΝΤ», κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα παίρνοντας το λόγο τόνισε: «Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να εργαζόμαστε πάνω στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Αττικής και όχι να μιλάμε για Συνέδρια. Άλλο πράγμα είναι ένα επιστημονικό Συνέδριο που μιλά για τεχνολογίες και άλλο είναι μια ουσιαστική διαβούλευση με τους κατοίκους και τους εμπλεκόμενους φορείς. Ή το ένα ή το άλλο. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δυο μαζί. Άλλωστε Ημερίδες για τις τεχνολογίες διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και μάλιστα πολλές από τις Επιτροπές Κατοίκων, τα Κινήματα και το Πανεπιστήμιο», ενώ τεκμηριώνοντας την αρνητική της ψήφο σημείωσε: «Η εισήγηση της Διοίκησης αναφέρει 40.000 Ευρώ προϋπολογισμό χωρίς όμως να υπεισέρχεται σε καμία απολύτως λεπτομέρεια, π.χ. ποιοί Σύνεδροι θα συμμετέχουν, πού θα πάνε τα χρήματα κλπ. Για αυτό και εμείς καταψηφίζουμε».
Ο κ. Πάρης Ευαγγελίου της παράταξης "180ο Η Αττική αλλάζει πρόσωπο", τάχθηκε υπέρ της διοργάνωσης ενός τέτοιου Συνεδρίου, διαφωνώντας όμως με τον τρόπο που αυτό το θέμα έρχεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κυρίως λόγω της ελλιπούς εισήγησης. Πρόσθεσε επίσης, πως θα προτιμούσε αυτά τα 40.000 ευρώ να δαπανηθούν καταρχήν στην επικαιροποίηση μιας απόλυτα τεκμηριωμένης επιστημονικά και ολοκληρωμένης σχετικής μελέτης του Πανεπιστημίου της Κρήτης και κατ' επέκταση στην επικαιροποίηση του ίδιου του Περιφερειακού Σχεδιασμού.
Στη συνέχεια, για λογαριασμό της παράταξης "Αττική, Συμμέτοχοι στο αύριο" το λόγο πήρε ο κ. Χριστόφορος Δανάκος, ο οποίος δήλωσε πως αυτό που έχει σημασία είναι η ανατροπή του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού, χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία ποιά θα είναι η Διοίκηση που θα φτάσει στην επίτευξη αυτού του στόχου. «Η διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου θα είναι πολύ χρήσιμη», όπως είπε ο κ. Δανάκος, «γιατί κανείς δεν πρέπει να αρνείται την ενημέρωση για την υπάρχουσα σχετική τεχνογνωσία, γι' αυτό και θα υπερψηφίσουμε». Αυτό όμως που είναι αναγκαίο, κατέληξε ο κ. Δανάκος, είναι να υπάρξουν δεσμεύσεις από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής τόσο σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν στο Συνέδριο και ιδιαίτερα στο πότε θα διοργανωθεί και πότε τα αποτελέσματά του θα είναι υλοποιήσιμα, όσο και στο γεγονός ότι τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις του Συνεδρίου αυτού, θα έρθουν προς συζήτηση σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Τέλος, η κ. Μαρία Γιαννακάκη, επικεφαλής της παράταξης "Παρέμβαση για την Αττική, Δημοκρατική, Οικολογική Κίνηση", από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι το μόνο σαφές στοιχείο στην εισήγηση του θέματος είναι το ποσό που θα χρειαστεί να δαπανηθεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνέχισε η κ. Γιαννακάκη, «χρειάζεται προ-κοστολόγηση και επεσήμανε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων απαιτεί μια πολιτική απόφαση που οφείλει να έχει συγκεκριμένη επιστημονική τεκμηρίωση». Καταλήγοντας, η κ. Γιαννακάκη προέτρεψε την Περιφερειακή Αρχή να φέρει άμεσα σε συζήτηση σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της αλλαγής του Περιφερειακού Σχεδιασμού.


Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής
Τηλέφωνα: 213 2063501, 210 6993404, 213 2063807
Fax: 213 2063513