Σελίδες

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

«Σε ένα μήνα η επαναπρόσληψη απολυμένων Δημοσίων Υπαλλήλων»

Για τα θέματα της επαναπρόσληψης απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων και της αξιολόγησης στο Δημόσιο, μίλησε στον Τ/Σ Action 24, ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναλυτικά, για το διαδικαστικό κομμάτι των απολύσεων, ο αν. Υπουργός είπε, ότι το θέμα διαδικαστικά θα προχωρήσει, με την ανάκληση της πράξης απόλυσης αυτήν την εβδομάδα και ενδεχομένως, να χρειαστεί να συμπληρωθεί με το πρώτο νομοσχέδιο, για να επαναπροσδιοριστούν οι οργανικές θέσεις. Ο στόχος, όπως είπε, είναι σε ένα μήνα να έχει ολοκληρωθεί αυτό.


Ο κ. Κατρούγκαλος, ερωτηθείς σχετικά για το κόστος των επαναπροσλήψεων, απάντησε, πως εξέτασε το θέμα του κόστους και του αριθμού όσων είναι να επαναπροσληφθούν. 
Σύμφωνα με τον αν. Υπουργό, ο κ. Μητσοτάκης τον ενημέρωσε, ότι τελικά απολύθηκαν περίπου 2.500 και με διασταύρωση των στοιχείων με τους υπηρεσιακούς έφτασαν τις 3.500. Είναι κυρίως καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες και εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων. «Αυτοί θα επαναπροσληφθούν», υπογράμμισε και συμπλήρωσε, ότι το κόστος θα καλυφθεί από το ποσό που έχει εγγραφεί στον φετινό Προϋπολογισμό για πρόσληψη 15.000 νέων υπαλλήλων φέτος. «Θα συμψηφιστεί το κόστος επιστροφής αυτών των 3.500 και αντί να προσληφθούν 15.000 θα προσληφθούν 12.000 νέοι υπάλληλοι» είπε.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, μιλώντας για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, επανέλαβε, ότι η Κυβέρνηση θέλει την αξιολόγηση στο Δημόσιο αλλά ποιοτική, ανοιχτή στην κοινωνία. «Να μπορούν οι χρήστες των υπηρεσιών να αξιολογούν την υπηρεσία που λαμβάνουν» όπως είπε, ενώ παραδέχτηκε, ότι δημιουργούνται ζητήματα με τις αξιολογήσεις από το χρήστη: Για παράδειγμα ανέφερε, ότι είχε φανεί στις αξιολογήσεις των Πανεπιστημιακών Καθηγητών από τους φοιτητές, ότι ακριβώς επειδή οι υψηλές αξιολογήσεις οδηγούν σε πιο αναβαθμισμένα πτυχία, πολλοί φοιτητές έδιναν τεχνητά πιο υψηλές αξιολογήσεις στους καθηγητές τους και παραδέχτηκε, ότι δεν έχει να προτείνει ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Αλλά από θέση αρχής υποστήριξε, ότι η κοινωνία έχει δικαίωμα να αξιολογεί τις υπηρεσίες που δέχεται, «γιατί η θέση η δημόσια υπάρχει για να εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες όχι για τον δημόσιο υπάλληλο» όπως είπε.

Όσον αφορά στο αν η αξιολόγηση θα οδηγεί σε απόλυση, «το ζήτημα είναι να μην γίνεται φόβητρο» τόνισε, για να συμπληρώσει: 

«Η αξιολόγηση γίνεται για να βελτιωθεί η Δημόσια Διοίκηση όχι για να φύγει κόσμος. 
Αυτή τη στιγμή το υφιστάμενο Πειθαρχικό Δίκαιο προβλέπει την απόλυση για περιπτώσεις βαριάς επαγγελματικής ανεπάρκειας. 

Η αξιολόγηση, κατά έναν τρόπο, είναι το επιστέγασμα της ανασυγκρότησης Δημόσιας Διοίκησης, που επιδιώκει να κάνει η νέα Κυβέρνηση. Πρώτα, πρέπει να δούμε τι οργανικές θέσεις χρειαζόμαστε, για να καλύψουμε τις ανάγκες που εμείς ως πολιτική απόφαση θεωρούμε ότι χρειάζεται η κοινωνία μας. 

Αφού φτιάξει κανείς τις οργανικές θέσεις, τις συνδυάζει με περιγραφή καθηκόντων και μετά γίνεται η αξιολόγηση. 

Αν προηγηθεί η αξιολόγηση όλων αυτών, είναι σαν βάζει κανείς πρώτα στέγη και μετά θεμέλια. 
Η Κυβέρνηση θέλει η αξιολόγηση να είναι κίνητρο για καλύτερη απόδοση».

Σε ερώτηση, για το τι θα γίνει με τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που έγιναν αορίστου χωρίς να τηρηθούν κριτήρια του ΑΣΕΠ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε, ότι η Κυβέρνηση θα ζητήσει από τις Υπηρεσίες να προχωρήσουν σε έλεγχο. «Ούτως ή άλλως, οι Δήμοι θα προχωρήσουν σε αυτοδίκαιο έλεγχο» είπε. 
-----------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
-----------------------------